akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3902
EURO
34,7989
ALTIN
2.411,08
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

AKÇAKOCA İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI ALKAN LOKUM ” İKTİDARIN TERCİHİ ÜRETİCİDEN YANA DEĞİL FINDIK TÜCCARINDAN YANA OLMUŞTUR”

AKÇAKOCA İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI ALKAN LOKUM ” İKTİDARIN TERCİHİ ÜRETİCİDEN YANA DEĞİL FINDIK TÜCCARINDAN YANA OLMUŞTUR”
08.08.2023 13:20
1.240
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün kabine toplantısı sonrasında açıklanan ve üreticinin beklentisinin altında olan fındık taban fiyatına tepkiler sürüyor.

Açıklanan rakamın  tüm üreticilerde büyük hayal kırıklığına yol açtığını vurgulayan Akçakoca İyi Parti İlçe Başkanı ve aynı zamanda fındık üreticisi Av. Behçet Alkan Lokum fiyatın maliyetini karşılamadığını vurguladığı açıklamasında tepkisini   “Uzun zamandır bütün Karadeniz’i ilgilendiren fındık fiyatları nihayet açıklandı. Fiyatlar her yıl olduğu gibi bu yıl da bizleri şaşırtmadı. Ziraat odalarının fındık üretim maliyeti hesaplamalarında bile kilogram maliyetinin 100 lira üzerinde olduğu beyan edildiği halde, açıklanan rakam tüm üreticilerde büyük hayal kırıklığına yol açmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 84 TL Fındık taban fiyatı yeterli değildir. Geçen sene dolar bazında 3.10 cent olan fındık fiyatı, şimdide 3.10 cent’te kalmıştır. Son 2 ayda akaryakıta %85 zam gelen bir Ülkede, Fındığa yaklaşık %50 zam Üreticiye vurulan büyük bir darbedir. Üstelik maliyetlerde %150-200 artmışken verilen zam komik bir rakam haline gelmiştir. Unutulmaması gereken bir şey daha var tüccar açıklanan fiyatın en az %20 düşük fiyata üreticinin fındığını satın alacak. TMO ise üreticinin fındığını almamak için ince eleyip sık dokuyacak!

Gübre, ilaç, işçilik gibi maliyetler çok yükseldi. Düşük fiyat, fındık üreticilerimizin ciddi şekilde dar boğaza solacak ve bu işten yine birileri cebini dolduracak. Üreticilerimizin malları yok pahasına gidecek. Üretici bu dar boğaz sonucunda borçlarını ödeyemeyecek ve tarlasını satma, üretimden çıkma noktasına gelecektir.

Açıklanan fındık fiyatı tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Günlerdir yapılan maliyet hesaplarına göre fındık fiyatının en az 125 TL olması gerektiğini her yerde söylendi. Bu gerçekliğe rağmen açıklanan fındık fiyatı üreticiyle dalga geçmek, üreticinin emeğini gasp etmektir.

Açıklanan bu fiyatla iktidar tercihini üreticiden yana değil, fındık tüccarlarından yana kullanmıştır.

Maliyeti bile karşılamayan bu fiyatla iktidar fındık üreticisine fındığı dalında bırak, toplama demektedir. Fındık üreticisi bu iktidarın kölesi değildir. Fındık üreticisi sürekli mağdur edilmektedir. Vatandaşı tüccarın eline düşürmemek için hükümetin hızla bu fiyatı güncellemesi ardından da Toprak Mahsulleri Ofisini devreye alıp, alım ve ödeme zamanını belirlemesi bu zamanı ağustos ayı itibariyle başlatması üreticilerin daha fazla mağdur olmaması için ciddi önem oluşturmaktadır. Hükümeti vatandaşın daha fazla mağduriyetini önleyecek tedbirleri almaya davet ediyoruz” sözleri ile ifade etti.