Maalesef havaların ısınması ve bahçe işlerinin başlaması ile her gün sonucu can kaybı veya yaralanma olan pat pat kazaları haber sayfalarda yerini almaya başladı.
Değerli üreticiler Karadeniz bölgemizdeki fındık bahçelerinin büyük çoğunluğunun eğimi yüksek arazilerde olması PAT PAT adını verdiğimiz 12 BG lık çapa makinasının modifikasyonu ile ortaya çıkarılan ulaşım aracını çok cazip hale getirmektedir
Pat pat çok çile çeken , çok iş yapan , az masraflı ve çok fonksiyonlu deyim yerinde ise günümüzün eşeği konumunda bir makinedir.
Sorun şu ki arazide çok işe yarayan , trafikte tanımı ve plakası olmayan bu yürüyen çapa makinaları tarla ve bahçelerde değil de yollarda kullanılınca hem üzerindeki insanlar için hem de diğer insanlar için büyük risk oluşturmaktadır.
Tarım işiyle uğraşan insanların işlerini kolaylaştırmasını , işçilikten ve zamandan tasarruf yapmasını sağlayan Pat-Pat olarak tabir dilen Çapa Makineleri normal araçlarda bulunan yol tutuş özelliklerine, ağırlık dengeleme sistemine, ışık donanımına, emniyet tertibatlarına, fren tertibatına, savrulmayı önleyen sistem ve özelliklere sahip olmadığından, bir tık hızlanma da veya dikkatsizlik te kaza oranı çok yüksektir.
Bu araçlar ile zorunlu olmadıkça ana yollara çıkılmaması, araçların bağ bahçe ve tarım işlerinde kullanılması, hız yapılmaması ve anayollarda yük ve insan taşımacılığı yapılmaması, hem kendinizin ve hem sevdiklerinizin hem de, karayolunu kullanan diğer sürücü ve yayaların can ve mal güvenliği için çok önemlidir.
Unutmayalım ki Mal canın yongası olsa da en önemlisi sevdiklerinizle beraber can güvenliğimiz ve sağlıklı yasamamızdır.