akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

FINDIK TARIMINDA BİZİ BEKLEYEN – 2

16.03.2024 12:35
1.002
A+
A-

Bir önceki yazımızda önümüzdeki yıllarda tarımsal alanlarda karşılaşılacak büyük sorunlardan bahsetmiş ve açıklamalarını yapmıştık.

Sorunları tespit etmenin amacı çözüm yollarını bulup ortaya koymak , tedbir alınmasını sağlamak olmalıdır.

Bölge halkı olarak alternatifsiz üretim şeklimiz olan fındık tarımında bu sorunlar ile baş etmek , köydeki hayatı devam ettirebilmek için hangi tedbirler alınmalıdır hep beraber bakalım.

-) Terk edilen evlerin harabe , terk edilen bahçelerin orman olacağını düşünerek bugün için ihtiyacımızın olmadığını düşünsek bile köylerimizde ki yaşamı devam ettirmeli , en azından dönemlik yaşamayı sağlayarak köylerimizi komple terk etmemeli , bahcelerimizden uzaklaşmamalıyız.

-) Çocuklarımıza bahçelerimizde çalışmanın , köyden uzaklaşmamanın , üretime devam etmenin , günü geldiğinde bahçede tırpan yapmanın, günü geldiğinde ineği sağmanın önemini anlatabilmeliyiz.

Bugün için ilk yazımızda anlattığımız gibi farklı ihtiyaç ve gereksinimler ile büyükşehirlerde yaşasak ta , ileride bunun böyle olmayacağını, en azından gelecek nesillerimizin bir kısmının yaşamak için köylerde oturması gerekeceğini unutmamalıyız.

-) Verimli üretebilmek ve küresel ısınmanın etkilerini en aza indirebilmek için fındık ocaklarımızda bakıma önem vermeli , her türlü erozyon ile toprak kaybına karşı başta teraslama olmak üzere önlemlerimizi almalı, mümkün olan her bahçeye sulama imkanını ulaştırabilmek için çalışmalara başlamalıyız.

-) Topraklarımızın organik madde oranını yükseltecek tedbirler almalı, çölleşme ve kumlaşmayı engelleyecek her tedbiri önemsemeliyiz.

-) Sık olan bahçelerde Fındık ocaklarımızda seyreltme yapmalı , ocakların güneşi göreceği şekilde budama yapmalıyız.

-) Doğu Karadeniz bölgemizde daha fazla olsa da Batı Karadeniz bölgemizde ki fındık ocakları da yaşlanmak ta , ekonomik ömrünü doldurmaktadır. Üst dalları yenilesek bile kökler ve ocak deforme olmakta ,verimden düşmektedir.

Yaşlanan bahçeleri kökten söküp yenilemek gerekmektedir. Bu işlemi tüm bahçede bir anda yapmak ekonomik olarak ağır yük olacağından program dahilinde, yıllara yayarak bahçe yenileme çalışmalarını yapmak uygun olacaktır.

-) Fındık ocaklarımızı verimden düşüren , dalların hastalanmasına neden olan yazıcı böcekler başta olmak üzere Mayıs böceği, Teke böceği gibi zararlılarla etkin mücadele ederek ocaklarımızın sağlıklı olmasını sağlamalıyız.

-) Her gün artan pahalılık ile yaşarken yakın köylerimizde müsait alanlarda ailemizle bakabileceğimiz kadar da olsa sebze bahçeleri yapmalı, en azından ailemizin sebze ihtiyacını bu bahçelerden sağlamaya bakmalıyız.

İşgücü ve ekonomik olarak ticari yapamayız desek bile evimizin yanında sulanabilir yarım dönüm alanda domates , biber , patlıcan, salatalık fidesi ile üretim yapabilirsek ihtiyacımızı kendimiz üretmiş oluruz.

-) Özellikle köylerde ikamet eden insanlarımız hayvancılık faaliyetlerinden uzaklaşmamalıdır. Bakabilecek kadar sağlığı olan , evinin altında küçükte olsa ahırı olan insanlarımız bir kaç tavuk , bir inek olsun bakmalı, bir inekten alacağı günlük 5-6 litre süt ile yağı, yoğurdu , bir kaç taze yumurta ile kahvaltısını yapabilmelidir.

Tüm yazdığımız tedbirlerin özü köylerdeki hayatı devam ettirmeye yönelik yapılması gerekenlerdir. Tarımsal üretimimizi her geçen yıl daha fazla sayıda insanımıza istihdam sağlayacak şekilde geliştirmeli , desteklemeli bunun için de Devlet – Millet beraber hareket etmeliyiz.

İşin özü bu.

Yazarın Diğer Yazıları