akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

GÜBRELE-ME

03.02.2024 10:40
1.051
A+
A-

 

Ülkemizde 2018-2019 sezonunda 7,2 milyon tonu geçen kimyasal gübre tüketimi 2022 -2023 yılında 5.9 milyon tona kadar düşmüştür.

Artan gübre ve mazot fiyatları çiftçinin daha bilinçli ve teknik tarım uygulamaları yapmasını zorunlu hale getirmektedir.

Komşunun aldığı gübreyi alayım , komşu atarken bende atarım devri bitti.

Tarımsal üretimden para kazanmak istiyorsan kendi toprağının, bahçenin ihtiyacını tespit edip ihtiyacı kadar olanı vereceksin başka yolu yok.

Peki toprak analizi ile toprağımızın ihtiyacını tespit ettik , attığımız gübre her zaman işe yarar mı ?

Gübreleme ile yaz kış toprağa eklediğimiz besin elementleri her koşulda bitkiye taşınır mı?

Toprak canlı bir organizmadır ve besin elementlerini bitkinin alabileceği forma getirip su ile bitki köklerine taşıyabilmesi için öncelikli olarak kendisinin sağlıklı olması gerekmektedir.

Tansiyonu düşmüş veya çok yükselmiş , şiddetli baş ağrısı olan bir insanın önüne en iyi yemekleri de versek ne kadarını yiyebilir ki?.

Hangi durumlarda toprak besin elementlerini dönüştürüp taşımayı yapamaz beraber bakalım:

✓Toprak ph sı 6 altında veya 9 üzerinde ise
✓Organik madde oranı % 2,5 altında ise
✓ Strüktür yapısından dolayı su tutma kapasitesi çok düşük veya oksijen oranı çok az ise
✓Aşırı tuzluluk var ise
✓ Çok yüksek taban suyu seviyesi var ise
✓Yeterli mikrobiyal aktivite yok ise
✓Kireç oranı çok düşük veya çok yüksek ise
✓Bitki besin elementleri arasında birbirinin alımını engelleyen fazlalık veya eksiklik var ise toprağımızı gübrelememizin verim yönünden etkisi çok az olacaktır.

Bu yüzden toprağımızı sağlıklı hale getirmemiz , ORGANİK MADDE ve PH çalışması yapmamız , sonrasında ihtiyaç varsa TOPRAK İŞLEME ile strüktür yapısını gevşetmemiz , ihtiyaç varsa SULAMA programı yapmamız veya DRENAJ çalışması ile fazla suyu uzaklaştırmamız sonrasında GÜBRELEME yapmamız gerekmektedir.

Ancak o zaman attığımız gübrelerin içerisindeki besin elementlerini işleyen toprağımız içerisindeki organizmalar bu elementleri su ile bitkilerimizin kök bölgesine taşır ve bitkilerimizce kullanılmasını sağlarlar.

Yazarın Diğer Yazıları