akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3734
EURO
34,6682
ALTIN
2.413,36
BIST
10.119,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ETİKET FİYATI İLE KASA FİYATI FARKLI İSE HAKKINIZI MUTLAK ARAYIN

10.04.2024 10:31
1.419
A+
A-

 

Küçük bir markette dahi  , iki binden , üç harfli marketlerin büyük mağazalarında ise  on bin den fazla çeşit ürün satılmaktadır. Bir gofret in bile yirmi çeşidi ve her çeşidin farklı fiyatı ve etiketi bulunmaktadır. Yüksek enflasyon olduğu zaman dilimlerinde çeşit fazlalığı olan mağazalarda etiket sorun oluyor.

Reyondan aldığın bir ürün kasada % 20-30 daha pahalı , itiraz edince sıradaki herkes sana bakıyor ,zaman geçiyor insanlar sinirleniyor, suçlu gibi utanıyorsun. İtiraz etmeden öderseniz içine sinmiyor , kendini dolandırılmış , kandırılmış hissediyorsun.

En son etiketi 49 TL olan beş adet aldığım bir üründe kasada 69 TL yazınca almaktan vazgeçtim. Görevli önce olmaz dedi sonra reyona gitti , kabul etti , ürünü iptal etti vs zaman geçti ama sıradaki beş kişi ters ters bakarak beklediler.

Ben sıradakiler den özür dileyince bir adam acelemiz vardı kardeşim alsan da bizi de bekletmesen olmaz mıydı diye sitem etti.

En kötüsü bu zaten, etiket ile kasa fiyatının farklılığı na itiraz edince insanlar seni beş on lira yüzünden zamanlarını çalan adam olarak görüyorlar.

İşin kötüsü de bu , satış yapan işletmeye yada mevzuatı bilmeden kasada ürünleri geçen personele değil söylenen fiyata alıp gitmediğin için sana kızıyorlar.

Peki etiket ürün üzerinde değil satıldığı reyon üzerinde yazıyor ve reyon üzerindeki etiket ile kasa fiyatı farklı ise ne yapılmalı?

6502 sayılı Tüketicinin korunmasına dair kanuna dayanarak yayınlanan fiyat etiketi yönetmeliğine göre ticari satışta olan ürünlerin üzerine veya satıldıkları reyona etiket konulması , malın satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanılması zaruridir.

Ticaret bakanlığı , belediyeler ve ilgili odalar bu yönetmelik hükümlerinin uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevli olmaktadır.

Bu Yönetmeliğe aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe gönderilir, Valilik tarafından tüketicinin korunması hakkındaki kanun uyarınca idari para cezası ve diğer idari işlemler uygulanır .

Yazarın Diğer Yazıları