akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5762
EURO
34,9963
ALTIN
2.463,44
BIST
9.886,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Fındık İçin “Sertifikalı Fidan” Çalışması

Fındık İçin “Sertifikalı Fidan” Çalışması
30.11.2017 21:02
609
A+
A-

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) tarafından özel korumalı fındık serası kuruldu. Bu seraların amacı fındık fidanını sertifikalı olarak yetiştirebilmek. Fındıkta oldukça önemli hastalıklarından sayılan elma mozaik virüsünden ve kök ur nematodlarından ari olduğu belirlenen 30 damızlık fındık fidanı iki serada korunuyor.

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) tarafından özel korumalı fındık serası kuruldu. Bu seraların amacı fındık fidanını sertifikalı olarak yetiştirebilmek. Fındıkta oldukça önemli hastalıklarından sayılan elma mozaik virüsünden ve kök ur nematodlarından ari olduğu belirlenen 30 damızlık fındık fidanı iki serada korunuyor.

FAE Müdürü Aysun Akar seralarla ilgili açıklama yaparken bahçelerde ki yaşlılık sorununa da değindi. Başlıca olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’de bulunan fındık bahçelerinin çok uzun zaman önce oluşturulduğundan bahseden Akar,  bitki köklerinin topraktaki bitki besin elementlerini alamadığından bahsetti. Bu durumda bitkinin verimini ve gelişimini etkilemektedir. Ayrıca FAE Müdürü Akar Karadeniz Bölgesi genelinde bahçelerin modern tarıma uygun olarak yenilenmediğini de aktardı.

Akar coğrafi olarak hangi fındık hangi bölgeye uygunsa, orada yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerken, “Bunun için de bazı altyapıların hazırlanması gerekiyor. Fındık üretim alanına baktığınızda Türkiye’de 702 bin hektarlık muazzam bir alan var. Bu alanın peyder pey yenilenmesi gerektiği düşünüldüğünde milyonlarca yeni fındık fidanına ihtiyaç var. Bu da ne demek, kitlesel anlamda yeni fındık fidanı üretmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. Gerekli yeniliklerin ve dikkatin verilmesinin fındık tarımında çok önemli olduğu ve bunun ülke ekonomisi açısından da önemli olduğu her fırsatta tekrar edilen yorumlardan birisi.

Sertifikalı Fındık Üretiminde İlk Sertifikalı Fidan

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün koordinasyonuyla genel manada fındık fidanı üretimi ile ilgili çalışmaların son 1 yıldır yapıldığını ve bu üretim esnasında üretim materyaline ihtiyaç olduğundan bahseden Akar, fındık fidanı çeşidinin belirli, aynı zamanda virüsten ari, kök nematotlarından ari olması gerektiğine dikkat çekerek, “Enstitü olarak iki özel korumalı tel sera kurduk ve içerisinde üretim materyalimizi yetiştirmeye başladık. Virüsten ve kök nematotlarından ari, adına doğru çeşitlerimizi saksılarda koruma altına aldık. Sertifikalı fındık fidanı üretiminin ilk aşaması olan ön temel üretim materyalinin şu anda sertifikasını almış bulunmaktayız.” dedi. Bir sonraki hedeflerinin gelecek sene ikinci üniteyi kurmak olduğunu da sözlerine ekledi. FAE Müdürü Aysun Akar, “Bu Türkiye’de ilk yapılan bir çalışma. Sertifikalı fidanın ilk aşamasını Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortak çalışmasıyla beraber başarmış bulunmaktayız.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Bu çalışma Türkiye’de bir ilk. O yüzden de araştırma ve çalışmayı gerçekleştiren ekip ayrıca önemli olduğunu vurguluyor. Bu sayede yenilenme eksikliği giderilerek belirli bir düzen sağlanmış olacak.