akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEYEN FINDIĞA RAKİP VAR!

Bu sezon fındık pek yüz güldürmedi. Bu durum, üreticilerde kafa karışılığı yaratarak fındıktan gelecek umudunu kesen üreticileri başka alternatif yollara yönlendirdi.

ÜRETİCİSİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEYEN FINDIĞA RAKİP VAR!
30.11.2017 20:53
410
A+
A-

Bu sezon fındık pek yüz güldürmedi. Bu durum, üreticilerde kafa karışılığı yaratarak fındıktan gelecek umudunu kesen üreticileri başka alternatif yollara yönlendirdi. Üretici başka tarım ürünlerinde şansını denemek istiyor. Ordu’da fındık tek geçim kaynağı fındık iken şu an üretici beklentilerini karşılamadığı için fındıktan vazgeçmek üzere. Başka tercihleri de değerlendiren üretici Kivi ve Kesme Çiçekçilik seçeneklerine ek olarak Trabzon (Cennet) Hurması da seçenekler arasına girdi. Şu an Trabzon (Cennet) Hurması fındığa rakip olmaya hazırlanıyor.

 

İlk Olarak Kivi, Sonra Kesme Çiçekçilik, Şimdi Trabzon Hurması

15 sene önce kivi üretimine başlanmıştı. Kısa sürede üretimi yaygınlaşan kivi, bu sene 3 bin ton civarında ürün verdi. Kivi fiyat performansı açısından da fındığa göre daha etkili bir sonuç verdiği için son günlerde fındık bahçelerini temizleyip kivi eken üretici sayısı arttı. Ancak fındığa alternatif olarak bir ara epey gündemde olan Kesme Çiçekçilik üretimi ise beklenen karşılığı veremedi. Ordu’da birkaç kişi Kesme Çiçekçilik işini layıkıyla yaparken, diğer üreticiler fındık üretimine devam etmek durumunda kaldı.

Şimdi ise diğer ürünlerden sonra üretici şansını Trabzon Hurmasından yana deniyor. Kivi oldukça iyi gelir sağlıyordu. Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin, kividen daha fazla Trabzon Hurması yetiştirileceğini ifade etti. Engin, Kivinin fındığa göre 5 kat daha fazla değerli olduğunu vurgulayarak, “Bir dönüm fındıktan 100 kilo fındık alınıyor. Onun da gelirinin çoğu masrafa gidiyor. Ama kivi öyle değil. 1 dönümden 3 ton kivi alıyorsunuz. Oldukça karşı. Kivi, fındıktan daha iyi ve kazançlı. İnşallah Trabzon Hurması da öyle olacak ve Ordulu üreticileri gelir sağlayacak” diye konuştu.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ise kivi ile ilgili olarak 90 gram üstü kivinin kilogram fiyatının 2.40 lira olduğunu anımsatarak, “Fındıktan geçinemeyen vatandaşlar bahçelerine kivi diksinler. Hiçbir sıkıntı yok. Şuan Türkiye’nin kivi açığı var. Çünkü her yerde olmuyor. İç pazara yetmediği için yurt dışından kivi geliyor. Onun için bizim daha çok kivi dikmemiz lazım. Ordulu üreticiler, gönül rahatlığıyla fındıkları kesip, yerine kivi dikebilirler” açıklamalarında bulundu. Kivi her coğrafyada yetişmediği için, fındıktan istediği sonucu alamayan üreticiyi kivi ekimine yönlendiriyorlar.