akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3188
EURO
34,8389
ALTIN
2.390,32
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Liseye Girişte Yeni Sistemin Detayları Ortaya Çıktı

Liseye Girişte Yeni Sistemin Detayları Ortaya Çıktı
27.11.2017 16:24
414
A+
A-

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye girişte uygulanacak yeni sistemde 8’inci sınıftan soru sorulacağını belirterek, sınavın tek oturumda yapılacağını ve 90 soru için 135 dakika süre verileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında liseye girişte uygulanacak yeni sistemle ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yeni sistemde sadece 8’inci sınıftan soru sorulacağını belirterek, “Üniversite için soru sayısı artınca, biz de artırdık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız. TEOG’da çıkan sorular da bu dağılıma eşitti. 135 dakika verilecek. Tek oturumda olacak. 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak” ifadelerini kullandı.
Etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkardıklarını anlatan Yılmaz, “Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10’a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz” açıklamasında bulundu.
Bakan Yılmaz, bu yıl 8’inci sınıfta okuyan 1 milyon 180 bin öğrencinin olduğunu söyledi.
Şu anki ve geçmiş yıllardaki öğrencilerin tercihi dikkate alınırsa yüzde 12 gibi bir oranın imam hatibe gittiğini bildiren Yılmaz, meslek lisesini tercih eden öğrencilerin oranının da yüzde 40 olduğunu, gerisinin de Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okullara gittiğini ifade etti.

bakan-yilmaz-liseler

“Öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak”

Yılmaz, “Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.” şeklinde konuştu. Yılmaz TEOG’un yerine getirilen yeni sistem hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Bizim getirdiğimiz bu sistemde, evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek. Bu ekrandan 5 tane tercihte bulunacak. Her okul türüne göre hiçbir öğrencimizi, istemediği bir başka okul türüne yerleştirmeyeceğiz. O halde öğrencinin ve velisinin tercihi esastır burada.”
Bakan Yılmaz konuyla alakalı olarak, “Bundan sonra, adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimdeki öğrenciler gelecek, akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu, okulun başarı seviyesini yükseltecek.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz”

Veliler, ortaokula kaydettikleri zaman evlatlarının bundan sonra hangi liseye gideceğini de bilebilecek. Dolayısıyla da ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz.” diyen Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki öğrencilerin üzerinden sınav baskısı kalkmış olacaktır.” dedi.

“Gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmek”

TEOG yerine liselere geçişte uygulanacak yeni sistem konusunda, “Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir.” şeklinde konuşan Bakan Yılmaz şunları kaydetti:
“Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe katettik, bunu gururla söyleyebilirim.”