akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2224
EURO
34,7300
ALTIN
2.382,18
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Üretici Fiyatı Beğenirse Fındığını Satacak Beğenmezse Lisanslı Depoya Koyacak

Üretici Fiyatı Beğenirse Fındığını Satacak Beğenmezse Lisanslı Depoya Koyacak
11.09.2017 17:16
409
A+
A-

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası’nın açılışı yapıldı. Lisanslı deponun üreticiye faydası ne olacak? En büyük faydası öncelikle emanet sistemini sonlandıracak olması. Emanet fındık olayı ortadan kalktığında birçok sorun çözülmüş olacak. En başta fiyat sorunu. Tüccarın elinde fındık stoğu olmadığında ve piyasa fındığa acıktığında fiyatlar kendiliğinden talep çokluğundan yükselecek ve tekeller piyasaya müdahale edip fiyatı kendi menfaatleri yönüne çeviremeyecek. Fındıkta fiyat sorununun ortadan kalkması demek büyük bir sorunun haklli demek olduğundan üretici ve sektör içindeki şahısların Lisanslı depoya verecekleri destek önemli.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yanıkoğlu: “Tüm alım satımlar bilgisayar ortamında yapılacak. Önümüzdeki yıldan itibaren elektronik satış platformunda uzaktan da seansa girerek alım gerçekleştirebilecek””Hamburg’da herhangi bir alım satım platformu yok”

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Temel Yanıkoğlu, “Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası” projesi kapsamında tüm alım satımların bilgisayar ortamında yapılacağını, gelecek yıldan itibaren elektronik satış platformunda uzaktan da seansa girerek alım gerçekleştirebileceğini bildirdi.

Yanıkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, AB’den 9,45 milyon avro destek alınan projenin, 8 Eylül’de yapılan törenle resmen hizmete girdiğini anımsattı.

Lisanslı depolarda fındıkların özel bir sistemle muhafaza edilerek kalitesinden ödün verilmeyeceğini vurgulayan Yanıkoğlu, şöyle devam etti:

“Giresun kalite fındığımız, 2 yıl daha iyi şartlarda saklanması için azot gazı altında oluşturulan özel bir sistemle muhafaza edilecek. Tamamen havadan alınacak oksijen ayrıştırılarak elde edilecek azot, fındık konulmuş çelik silolara basılacak. Böylelikle fındıkta herhangi bir acılaşma ve rutubet kaybı yaşanmayacak.”

Yanıkoğlu, Giresun kalite fındığın rekabet gücü ve üretim kalitesini artırmasının hedeflendiği projeden 330 oda üyesinin faydalanmasını beklediklerini kaydetti.

Seans salonunda, elektronik ortamda fındığın şeffaf, güvenilir ve adaletli şekilde değerlendirilmesi hedefinde olduklarına değinen Yanıkoğlu, “Tüm alım satımlar bilgisayar ortamında yapılacak. Önümüzdeki yıldan itibaren elektronik satış platformunda uzaktan da seansa girerek alım gerçekleştirebilecek. Bu sistemin doğru ve güvenilir alım satımının yaratılması bakımından Giresun fındığını daha ileri seviyelere taşıyacağı kanaatindeyiz.” ifadesini kullandı.