akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

GİDEREK ZORLAŞAN YAŞAMA FARKLI BAKIŞ

GİDEREK ZORLAŞAN YAŞAMA     FARKLI    BAKIŞ
19.12.2015 19:23
361
A+
A-

 

Dr.MUSTAFA ERÇEK

GİDEREK ZORLAŞAN YAŞAMA     FARKLI    BAKIŞ      Dünyamızın  nimetleri, doğal seyrinde yaşamı süren  ve gereksinimleri sınırlı  tüm   canlılara  üretim ve tüketim açısından  yeter   hatta   artar   düzeydedir. Bitkiler   ve hayvanlar  gereksinim    duydukları    kadar   tüketirler,  doğaya katkıda bulunurlar.  Böylece   geri kazanım   ve üretim   tekrar  oluşur. Fazla tüketmek , biriktirmek gibi  bir lüksleri    yoktur.       Düşünen , konuşan, aklını iradesini kullanabilen    bitkilere ve  hayvanlara    yön  verip, onları da   kullanan biz insan aleminde ise doğal  seyir  ne yazık ki normal   gitmemektedir.        Halbuki  her insan   sınırlı olan  gereksinimlerine( beslenme , barınma, sağlık, eğitim, sanat   v.b.) fırsat eşitliği  içinde kolayca erişebilir.  Aklın  ve bilimin ışığında   geliştikçe  daha   mutlu bir  yaşamı birlikte  oluşturabiliriz diye   düşünebilir. Bu    çok iyimser bir yaklaşım. Gerçekte ise olaylar   hiç böyle gelişmemektedir. Şöyle ki ,  bir azınlık  kesimin bitmez tükenmez egoları ve tatminsizlikleri uğruna   dünyamız çok olumsuz bir sürece doğru dolu dizgin gitmektedir. Doyumsuz hırslarımızla   her  alanda   aşırı sağlıksız   üretim ,aşırı tüketim ,aşırı biriktirme, paylaşmanın   aksi  hep bana  duygusu ile hareket edilmektedir. Doğa tahribatı, bitki   çeşitliliğinin  azalması, hayvanların    yuvalarının   yok oluşu  ,yağmur ,kar, deprem gibi   doğal doğa olaylarından     sonra  oluşan can  ve mal kayıpları, ileri derecede   insan sömürüsü v.b.  gibi  bir çok  istenmeyen   olayların sebebinin temeli    aşırılıktır. Paylaşmadaki   anlaşamamazlıkla   tetiklenen   şiddet, savaşlar, aşırı silahlanma ve terör   olayları  sonucu   insanlık   top yekün bir yıkıma doğru   gitmektedir.

Kaba  hatları ile bahse konu olan olumsuzlukların sonlanması  için  öncelikle  bilime inanarak   ve güvenerek  aklımızı   bilim yönünde kullanarak yine de çok şey yapılabilir diye   düşünüyorum.

Neler yapılabileceği konusunda ise ana  hatları ile şöyle sıralayabiliriz.

1)  Bitki   ve  hayvanlar     aleminde n    örnekleme    ile gerektiğinden fazla tüketmemeli,

2)Kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığı noktasından hareketle,    her şeyi ben bilirim   havasından kurtularak başkalarının   düşüncelerine ön yargısız    yaklaşabilmeli,.

3)Bir   sorun karşısında   kendi hatalarımızı   öncelikle görüp, içselleştirip, doğruya yönelebilmeli,

4) Eğitimsizlik    baş sorunumuz gibi duruyor. Asıl savaş  eğitimsizlikle yapılmalı. Ezberci, bol imtihanlı ,  test usulü    uygulamalardan   vazgeçip  ,kesin aktif, dinamik, sorgulamalı ve   mutlaka uygulamalı   eğitime geçilmeli,  Pratik   olmadan sade teorik bilgi ile   olmamalı. Bu bize   yeteneklerin    ortaya    çıkışını ve eğitimin   üretkenliğini  birlikte getirecektir.

5) Eğitim evde başladığı, Ailede çocuğun  yetişmesinde ve  büyütülmesinde    annenin     payı     yüksekliği dikkate alınarak; Anneler çocuk gelişimi  ve  yetiştirilmesi   konusunda   özel olarak   eğitilmeli   ki işin  özüde burada olduğu akıldan çıkarılmamalı ve  kız çocuklarını eğitimden erken almak yerine bilakis daha bir   donanımlı ve   özel eğitimine önem verilmeli. “daima toprak ana deriz. İşlenmiş topraktaki  tohumdan     mükemmel ürün elde edilir.” mantığı ön planda tutulmalı.

6   ) İnsan   gelişiminde kültür    ve sanatın    çok önemli bir yeri olduğu noktasından hareketle bu konuda çalışmalara ağırlık verilmeli,

Bütün bu öneriler ışığında; Hayatta yemek, içmek  ,devamlı  ve hırsla  daha fazla   kazançtan daha lüks yaşamaktan  daha    önemli olanın ;

Birlik ve beraberlik içinde iyi- kötü günlerde paylaşmayı bilerek, karşılıklı sevgi- saygı içinde , aşırı kazanç hırsı içinde egomuzu tatmin için  her şeyin aşırısına kaçmadan ,  gelecek nesillerin yaşam hakkını da düşünen bir davranış içinde olmalıyız.