akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3799
EURO
34,6406
ALTIN
2.388,66
BIST
10.062,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Fındık Üreticisi Gelecek Sezondan Endişeli…

Fındık sezonunun en hareketli zamanlarını yaşadığımız bu günlerde birçok ilde işçi sorunu yaşanıyor. Bu sene gelen işçi sayısının az olduğunu ve okullarda yüzyüze eğitimin başlaması nedeniyle erken dönüş yapan işçilerin çokluğundan kaynaklı sorunlar yaşandığını ifade eden üreticiler çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi.

Fındık Üreticisi Gelecek Sezondan Endişeli…
15.09.2021 22:19
1.734
A+
A-

Karadeniz Bölgesi’nin önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındıkta üreticiler yeni bir sorun ile karşı karşıya kaldılar. Her sene fındık toplamak üzere özellikle doğu illerinden Düzce’ye çalışmaya gelen işçilerin bu sene sayısının az olması ve okulların açılması ile bir kısmının geri dönmek zorunda kalması fındık toplamak için bekleyen üreticileri zor durumda bıraktı.

TARLA SAHİPLERİNİN KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

İl genelinde fındık toplamada ciddi bir şekilde işçi sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen ve çözüm için harekete geçilmesi gerektiğini belirten üreticiler, son dört yıldır Doğu ve Güney Doğudan gelen fındık işçilerinin her yıl azaldığını, hal böyle olunca bölgede işçi sıkıntısı yaşanmaya başladığını dile getirdiler.  Bu durumu hem okulların erken açılmasına hem de ekonomik şartların her yıl zorlaşmasına bağlayan üreticiler,  böyle giderse gelecek fındık hasat döneminde işçi sıkıntısının hat safhada olacağını, yevmiyeleri az bulan işçilerin gelmekten vazgeçince işçi bulunmayan tarla sahiplerinin kara kara düşündüğünü ifade ettiler.

FINDIK GEÇ TOPLANDIĞI İÇİN GERİ GİTMEK ZORUNDA KALDILAR

Ayrıca işçinin az olmasının birçok farklı nedeni olduğunu ifade eden üreticiler,  “Erken gelen işçiler oldu ama bölgemizde fındık geç toplandığı için geri gitmek zorunda kaldılar. Bunun yanında okulların açılması da büyük bir etken oldu. Çevre illerden de işçi geliyordu ancak oralarda da havaların yağışlı geçmesi bizim buraya işçi gelmesini engelledi.” şeklinde konuştular.