akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3853
EURO
34,5751
ALTIN
2.382,73
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

AKÇAKKOCA’LI BALIKÇILARDAN AVLANMA YÖNETMELİĞİNE TEPKİ

AKÇAKKOCA’LI BALIKÇILARDAN AVLANMA YÖNETMELİĞİNE TEPKİ
18.04.2024 11:02
786
A+
A-

Denizlerde başlatılan ve 15 Nisan – 31 Ağustos 2024 tarihi aralığını kapsayan  su ürünleri  av yasağı ile ilgili açıklamaya Akçakoca Balıkçıları tepkili.

Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından su ürünleri yasağı ile ilgili olarak yapılan ve  “Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümleri gereğince, trol avcılığına açık tüm karasularımızda 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında, dip trolu ile su ürünleri istihsali yasaktır. Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı yasaktır. Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır.” açıklamasının  kendilerini açlığa mahkum eden bir karar olduğunu vurgulayan Akçakocalı balıkçılar derhal bu kararın yeniden ele alınarak revize edilmesini ve kıyı balıkçılığı le ilgili kararın düzenlenmesini istediler.

Bu kararın kapsamının kıyı balıkçıları için teknelerinizi çekin ve balıkçılık yapmayın denizler sadece sanayi balıkçılığına aittir denme anlamına geldiğini vurgulayan Akçakoca Su Ürünleri KOOP. Başkanı Mustafa Karakaş yaptığı açıklamada “ Bu karar balıkçıyı açlığa mahkum etmektir. Yıllardır pompalanan kültür Balıkçılığını teşvik etmek ve vatandaşa antibiyotikli sunni balık yemeye mecbur bırakmaktır.” dedi.

Bugün Ülkemizde tüketilen balık miktarının %40-50 sinin kültür balığı olduğunu vurgulayan Karakaş “ Konunun uzmanları dahil olmak üzere  havuzlarda üretilen Çupra ve Levrek  balığının teşviki, tüketimi ile reklam kampanyaları yaparken bir kez olsun doğal olarak üreyen ve gelişen Kalkan, Hamsi, Palamut, Lüfer, Barbun, Mezgirt, İstavrit’  gibi değerli balıklarımızın besin ve lezzet değerini anlatan , tanıtım  reklamını yapmamalarını neyle izah edebiliriz.  Bilinçsiz ve sınırsız avlanmayı önleyemeyen yasaklar, bu konuda yıllardır alınmasını istediğimiz kurallara kulaklarını tıkayanlar günde üç beş balık tutacak küçük kıyı balıkçısına  yasaklar koyarken Dünyanın en besleyici balığı hamsinin kıyımına sesiz  kalıp  kültür balığına yem olması için kökünün kazınacak şekilde avına izin veriyorlar.” dedi.

Alınacak en önemli kararın Elektronik  sinyalizasyon sistemiyle avlanan ve sayıları 2 bin olan büyük balıkçı teknelerinin kontrollerinin gerektiği gibi yapılmasının şart olduğunun altını çizen Akçakoca Su Ürünleri Koop. Başkanı Mustafa Karakaş “ Bu teknelerin TÜRKİYEDE’ki  irili ufaklı 22 bin balıkçı teknesinin  19 bini Karadeniz’de avlanıyor. Dünyanın her yerinde uygulanan yasaklar maalesef  Karadeniz’de serbest. Karadeniz iç deniz olması hasabiyle sığı ve 200 mt. den sonra hayat yok. Bu teknelerin  90 kulaç olması gereken üst limit ağ derinliklerine uyulmadığı  140 kulaca çıkararak avlandıkları bir gerçek. Boy ve derinlik sınırsız olunca sinyalizasyonla bulunan  ve her yerde avlanabilen balığın kaçışı yok. Silip süpürülüyor ve kotasız avlanışın önüne geçilmiyor. Balığın popülasyonunun devamı ve korunması için öncelikle  bu kuralsız avlanmanın önlenmesi gerekir.” dedi.

Bütün bunların dikkate alınmayarak balık popülasyonunu kıyı balıkçılığının tükettiği bakışı ile alınan kararları protesto ettiklerini belirten Karakaş “  Bizim tepkimiz gerektiği gibi büyük teknelerin avlanma  sınırının ,  kota ve ağ boyutunun belirlenmediği  olması gerektiği gibi denetlenmediği bir Karadeniz’de  kültür balıkçılığının teşvik edilmesine olup   , balık popülasyonunun geleceği ile  yasak kararlarının kıyı balıkçısına  yüklenmesinedir. Kıyı balıkçısı neyin ne zaman avlanacağını bilir ve işini ona göre yapar.  Bütün bunlar vatandaşı kültür balığı tüketmesine yöneltmek amaçlıdır “ diyerek tamamladı.

Bir çok balıkçının sosyal medyada tepki gösterdiği karar ile ilgili balıkçılardan Çağdaş Özer’in paylaşımı; “Eğer mesele popülasyon ve çeşitlilikse voli yasağı nedir ya veya 12 metre altının kullandığı hangi av aracı denizde haddinden fazlasını getiriyor güverteye..Zaten göz balıkçılığı yapıyoruz ona da mı göz diktiniz?? Adamlar sezon boyu cücül kraçe nin anasını ağlattı hamsi avıyla.. cihazlar desen hiçbir sınır yok ama üretildiği ülkede yasak.. dalyanlar desen torik düşmanı.. orta ve doğu Karadeniz desen havuzculara peşkeş oldu komple.. Allahtan longozlar varda deniz de boş yer kaldı.. Kredi destek 6 bin tl.. Bir galon zehirli parası.. Ama havuzculara yüzde 60 a kadar hibe.. Balıkçıya açık olan her kredi sadece lafta açık.. Kırk dereden kırk su.. Bu komisyon sadece gezdi mi acaba yoksa gerçekleri gördü mü? Amatörü geçtim Taş başında oltayla balık tutan bile satıcı.. Zıpkıncılar hele volici den fazla balık vururdur.. yani dicek o madem yumurtalama dönemi ilgili yasaksa bu işler herkeseeeee olsun..!!!!”