akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4456
EURO
34,7820
ALTIN
2.440,03
BIST
9.939,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DON ZARARI NASIL TESPİT EDİLİR , SONRASINDA NE YAPILIR ?

DON ZARARI NASIL TESPİT EDİLİR , SONRASINDA NE YAPILIR ?
06.04.2023 10:36
428
A+
A-

Mart ayının son döneminde bir kaç gün ciddi sıcaklık düşüşü gerçekleşti ve bu düşüşlerden fındık bahçelerinin zarar gördüğünü düşünen, özellikle bahçeleri yüksek rakımda olan üreticiler telefonla don zararı için nereye nasıl müracaat ederiz diye sormaktadırlar.

Don zararı yada yerel ismi ile don yanığı düşük sıcaklık etkisi ile bitki özündeki suyun donması ile bitkinin sürgün ve meyvelerinin gelişmesinin durması ile meydana gelir. Bu durum ise normalde -4C ve daha düşük sıcaklıklar sonrasında gerçekleşmektedir.

Zarar sürgünlerde ve vejetatif aksamda ise sürgünler veya yapraklar kurur, gelişmekte olan meyve veya çotanaklar da ise rengi koyulaşarak dökülür.

Don zararı olan akşamlarda ilk görülen renk koyulaşması olduğu ve zarar gören kısımlar ateş değmiş gibi karardığı için zarara don yanığı da denmektedir.

Don zararının zarar gerçekleştikten sonra hemen tespit edilmesi mümkün değildir.

Havaların ısınması, bitkinin vejetatif gelişimine kaldığı yerden devam etmesi , zarar gören aksamlarda gelişmenin durması , renk değişimleri ve kurumaların gözlemlenmesi gerekir.

Bu durumun açığa çıkması için ise zarar anından sonra en az 7-10 gün geçmesi gerekmektedir.

Don zararı meydana gelen karanfil veya çotanaklar karararak dökülmekte , yapraklar kurumakta , genç sürgünler ise koyulaşarak kurumaktadır.

Karadeniz bölgemizde Mart sonu – Nisan başı döneminde ortalama iki yılda bir don zararı meydana gelmekte olup zararın miktarı sıcaklık düşüşünün gerçekleşme zamanına, şiddeti ve süresine göre değişmektedir.

Bu noktada üreticilerimizin yapması gereken ise bakım ve mücadeleyi eksiksiz yapmak sonrasında bahçelerinde don zararını gözlemlediklerinde tarım sigortası yaptırdıkları kuruma ve tarım ilçe müdürlüklerine yazılı olarak müracaat ederek gerekli tespitin yapılmasını sağlamaktır.

Bahçenizde gözlem yapıp zarar olduğunu görmeden zararım var diyerek müracaat etmek ilgili beylikdüzü escort kurumlarda zaman ve kaynak israfına neden olmaktadır. Bu nedenle müracaat eden üreticilerimizin öncelikli olarak zararı tespit etmeleri sonrasında müracaat etmeleri çok önemlidir.

Tarımsal üretim doğada gerçekleştirilen , her günü risk taşıyan bir üretim şeklidir , Atalarımız boş yere ” Tarlada buğdayım var deme ambara girmeyince , hayırlı evladım var deme el koynuna girmeyince ” diye nasihat etmediler değil mi ?