akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5527
EURO
34,9375
ALTIN
2.444,02
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “ 3 DOLAR ÜZERİNDEKİ FİYATI HER KESİM OLUMLU KARŞILAYABİLİR “

AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “ 3 DOLAR ÜZERİNDEKİ FİYATI HER KESİM OLUMLU KARŞILAYABİLİR “
24.06.2022 21:12
1.464
A+
A-

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran fiyat ve rekolte konusunda  yaptığı açıklamada Fındık hasadının yaklaştığı bu günlerde her yıl olduğu gibi Rekolte ve Fiyat konusundaki tartışmalar sıklıkla gündeme gelmeye başladığına dikkat çekti.

Başaran Akçakoca Ziraat Odası  olarak rekolte konusunda  yaptıkları çalışmalar ve fiyat beklentisi ile ilgili  gazetemize yaptığı açıklamada ; “Fındıkla ilgili Rekolte çalışması Temmuz ayının İlk haftası Tarım ve Orman bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri nezdinde kurulan ve ilgili kurum ve sivil toplum örgütlerinin de katılacağı teknik komisyon tarafından yapılacaktır.

Bununla birlikte üreticilerimiz le yapmış olduğumuz istişareler den aldığımız bilgilere ve göre bazı lokal bölge ve arazilerde verimin iyi olduğu fakat genel duruma bakıldığında geçen yıla oranla rekoltenin nispeten az olacağı tespiti öne çıkmaktadır.

Fiyat konusunda beklentiden ziyade fındığın ihraç ürünü olduğu dolayısıyla son yıllarda oluşan fiyatlarında özellikle USD doları üzerinden oluştuğu artık kabul edilmiş bir gerçektir. Bu kıstas üzerinden oluşacak fiyat 3 dolar ve üzerindeki bir fiyatın TL karşılığı beklenmekte bu da üretici ve ihracatçıların kabul edebileceği bir fiyat olarak görülmektedir.

Üreticilerimizi bekleyen önemli bir sorunda fındık toplama işçilerinin durumudur. Özellikle artan mazot fiyatları Güney doğudan gelen işçiler için önemli bir gider oluşturmasıdır. Bu konuyla ilgili Odamız ve Muhtarlar derneği istişare içerisindedir Üreticilerimizi ve çalışmak için gelecek olan vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek çözüm yolları aranmaktadır.” dedi

 

Fındık Ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı ve döviz girdisi sağlayan ürün olma özelliğini taşıdığının altını çizen Başaran “Bu sebeple kaliteli ve birim alanda yüksek verim almak üreticilerimiz için önemli olduğu kadar Ülkemiz gelirleri açısından da önemlidir. Bunun bilinciyle hernekadar ilaç gübre ve diğer girdilere ulaşım pahalı olsa da üreticilerimiz kaliteli üretimle ilgili faaliyetlerinden ödün vermemelidir. Hastalık ve zararlılarla mücadele etkin olarak devam etmeli bir sonraki yılın verimi göz önünde tutulmalıdır.

Hasadın yaklaştığı bu süreçte tüm üreticilerimize bol bereketi ve kazançlı bir sezon diliyorum.” Dedi.