akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3358
EURO
35,1663
ALTIN
2.241,66
BIST
8.745,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Normalleşmenin 3 aşamalı yol haritası netleşti

Koronavirüse karşı tam kapanma dönemine geçilmesinin ardından vaka sayılarındaki düşüş sürüyor. Bu çerçevede vaka sayısı 5 bine kadar düşerse üç aşamalı normalleşme sürecine geçilmesi planlanıyor. Bu üç aşamanın tarihleri ise 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz olarak belirlendi.


Normalleşmenin 3 aşamalı yol haritası netleşti
07.05.2021 23:29
3.174
A+
A-

Koronavirüse karşı tam kapanma dönemine geçilmesinin ardından vaka sayılarındaki düşüş sürüyor. Bu çerçevede vaka sayısı 5 bine kadar düşerse üç aşamalı normalleşme sürecine geçilmesi planlanıyor. Bu üç aşamanın tarihleri ise 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz olarak belirlendi.

17 günlük tam kapanma 17 Mayıs Pazartesi sabah saat 5’te sona eriyor. Tedbirlerin 1 hafta uzatılmasıyla ilgili iddialara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Gündemimizde yok” yanıtını vermişti. Bu kapsamda tam kapanma açıklandığı şekilde Ramazan Bayramı sonrasında biterse, normalleşme planı vaka sayılarına göre 3 aşamalı işleyecek. 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz’a ayarlı yol haritasının detayları belli oldu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HaberTürk’ün haberine göre; geçen yıl, vaka sayılarında belli bir düşüş sağlanmasının ardından önce mayıs ayında AVM’ler, 1 Haziran’dan itibaren de kafe, restoran ve eğlence mekânları gibi insanların yoğun olarak bir arada bulunduğu yerler açılmıştı. Ardından bazı illerde ve bölgelerde vaka patlamaları meydana gelmişti.

17 MAYIS SONRASI

İlk olarak kısıtlamalardan en çok etkilenen restoran, kafe gibi işletmeler açık alanlarında (bahçe, cadde üzeri vb.) hizmet verebilecek şekilde kapılarını açacak. Dış mekanı olmayan işletmelere belediyeler tarafından geçici imkanlar sağlanacak. İşletmelerde saat sınırı ise 21:00 olacak.

1 HAZİRAN SONRASI

Önce 17 Mayıs sonrası sadece pazar günü uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kaldırılacak. Yaz sezonunun da başlamasıyla artık tam normalleşmeye bir adım daha yaklaşılmış olacak. Tüm eğlence mekanları ülke genelinde yeme içme yerleri de dahil olmak üzere artık saat 22:45’e kadar açık tutulabilecek. Yine tüm işletmeler açık alanlarda hizmet verecek şekilde faaliyet sürdürebilecek. Tatil kısıtlamaları da sona erecek. Eğitim kurumları bu süreçte de kapalı olmaya devam edecek ve uzaktan eğitim ile dönem sonlandırılacak.

1 TEMMUZ SONRASI

Bu tarihten sonra aşılama oranlarındaki artışın da katkısıyla artık tüm kısıtlamalarda önemli ölçüde sonlandırmaya gidilecek. Yeme-içme mekanlarının kapalı alanları da hizmete açılabilecek. Hemen hemen tüm yasaklar kaldırılırken eğitimde kapıların açılması artık eylüle kalacak.Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaştırılacak. Vaka sayıları düşüşe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor.