akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2913
EURO
34,7878
ALTIN
2.407,46
BIST
10.243,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
16°C

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN FINDIK ÜRETRİCİSİNİN OYUNA GELMEMESİNİ İSTEDİ.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN FINDIK ÜRETRİCİSİNİN OYUNA GELMEMESİNİ İSTEDİ.
23.09.2020 14:22
498
A+
A-

 

Akçakoa Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran beklenen üretimin gerçekleşmemesi nedeniyle önemli bir talep açığı olacağını belirterek mecbur kalınmadıkça fındığın elden çıkarılmamasını , emanete ise kesinlikle verilmemesini isteyerek rekoltenin yüksek olduğunu vurgulayanların ve işbirlikçilerin fiyatın yükselmemesi için yeni oyunlar tezgahladıklarını vurgulayarak “Kimse paniğe kapılmasın. fiyatlar yükselecektir “dedi.

PKonu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Başaran üreticilere verdiği mesajında;

“Değerli fındık üreticileri.

Hepimizin malumu olduğu üzere bu yıl fındık rekoltesi son tahminleri bile boşa çıkartarak beklenin altında gerçekleşmiştir.

Bu sebeple mayıs ayında Amerika da rekolte konusunda ahkâm kesenler ve iç piyasada bunu destekleyen çıkar gurupları yeni söylemler geliştirmeye başlamıştır.

Ziraat odası olarak bunun olabileceğini yazılı ve görsel basında olmak üzere kendi sosyal hesaplarımız da paylaşarak üreticilerimizi uyarmaya çalıştık.

Değerli üreticilerimiz gelinen noktada aynı çıkar gurupları Turkiye’de üretimin düşük olduğunu bununda ihtiyacı karşılayamayacağını kabul etmişlerdir. Fakat yeni bir söylem geliştirme çabası içerisine girmişlerdir.

Bu söylemler:

1-Alıcıların elinde pandemi den dolayı işlemedikleri stok var bu sebeple Türk fındığına umulan talep olmayacak.

Cevap; Pandeminin en yoğun olduğu dönemde fındık fiyatı bu günkü fiyatın üzerindeydi ve iddia yeni sezon fındığının olmayan stokla beraber 700 bin ton civarında olacağıydı peki ne oldu ihraç edilebilir 30 bin ton . Stok üretim beklenin çok çok altında.

2- Alıcılar Türkiye ‘nin dışındaki üretim yapan ülkelerden ihtiyaçlarını karşılayacak.

Cevap; Türkiye ve Gürcistan bel ki biraz Azarbeycan’ da üretilen fındık ihraç edilebilir. Bunun bir kaç sebebi olmasına rağmen asıl sebep bizim ve bahsedilen ülkelerin iç piyasa taleplerin den fazla üretmeleri ve işleme kapasitelerinin düşük oluşu ve çikolata ve benzer ürünlerin üretiminde dünya markası olmamalarıdır.

Dünya fındık tüketiminin yaklaşık 1 milyon yüzbin ton civarında olduğu çeşitli kaynaklarca açıklanmıştır. Bu duruma göre üretim 800 bin ton civarında gerçekleşecek ve en iyimser rakamla 200 bin ton civarında bir talep açığı oluşmuştur. Bu açığın karşılana bileceği tek üretim yeri Türkiye dir. Bu sebeple fındığa ihtiyacı olan her kes bu yıl üretim az olsa da kapımızı çalmak zorundadır.

3- Dünyanın en büyük alıcılarından bir firma bu yıl fındık almayacakmış veya diğer ülkelerden ihtiyacını karşılayacakmış.

Cevap; Değerli üreticilerimiz,

İtalya üretiminin tamamını iç piyasasında tüketmekte dünya piyasalarına arz edeceği ürünü en büyük üretici olan ülkemizden karşılamaktadır. Kısmen Gürcistan’ dan yine bizim tüccarlarımız aracılığı ile alım yapmaktadır. Fındık ve mamullerini işleyen alıcıların bir başka ülkeden fındık alıp ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün değildir.

Tüm bu tespitler doğrultusunda üreticilerimize tavsiyemiz paniğe kapılmamaları fındık fiyatının kademeli olarak yükselişe devam edeceğini bilmeleri ve kesinlikle EMANETE fındık vermemeleridir.” İfadesine yer verdi.