akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2462
EURO
34,7402
ALTIN
2.378,46
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “REKOLTE DÜŞÜK. ÜRETİCİ SATIŞ İÇİN ACELE ETMEMELİ ”

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “REKOLTE DÜŞÜK. ÜRETİCİ SATIŞ İÇİN ACELE ETMEMELİ ”
28.08.2020 17:30
395
A+
A-

 

UFK Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran Rekoltenin belirlenen tahminlerin altında gerçekleştiğini bu nedenle ürünün arz talep oranında değer kazanacağını belirtti.

Konu ile ilgili olarak bir değerlendirmede bulunmasını istediğimiz Başaran yaptığı bilgilendirme de tüm bölgelerde belirlenen rekolte tahminlerinin altında bir üretim gerçekleştiğine dikkat çekerek ;

“ Fındıkta hasadın sonuna gelinmek üzere olduğumuz bu günler de üreticilerimiz verim anlamında umduğunu bulamamıştır.

Fındık bahçelerinde rekolte çalışmalarının yapıldığı tarihten buyana Akçakoca da % 10 luk bir kayıp olduğunu bunu da zaten az olan ürünü 2 bin ton daha aşağıya çekebileceğini tahmin etmekteyiz. Aynı durumun Türkiye genelinde olduğu bilgilerini diğer odalarımızdan da almaktayız.

TMO Geçen yıl olduğu gibi doğru zamanlama ile alım yapacağını açıklamış fındık fiyatını üreticinin belirlemesi avantajını sağlamıştır. Bundan sonraki süreçte üreticilerimiz emanete fındık vermemelidir. Üreticilerimiz ihtiyaçları kadar ürünü pazara indirmeli her yıl Ağustos Eylül ve Ekim aylarında oluşan arz fazlasının önüne geçmeli zaten az olan ürününü daha iyi fiyattan satarak ürün kaybından oluşan zararını telafi yoluna gitmelidir.

Bu yıl alım yapacağını açıklayan Tarım Kredi Kooperatiflerine hernekadar geç kalmış olsalar da üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Bununla birlikte tarım kredi kooperatiflerin den önemli bir beklentimizde herkesin kabul ettiği gibi ürünün çok az olduğu bu yıl ödeme güçlüğü çeken ortakların borç larını temerrüde düşmeden ikinci bir faiz yükü yüklemeden yapılandırmalarıdır.

Bu konuyla ilgili ve Ziraat Bankası borçları ile ilgili gerekli çalışmalar  Türkiye Ziraat Odaları birliği  nezdinde yapılmaktadır.

Bir kez daha üreticilerimizi emanete fındık vermemeleri ve pazara ihtiyaçları kadar fındık indirmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ediyorum” dedi.