akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2796
EURO
34,7566
ALTIN
2.401,96
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

ZEHİRLİ OT İLACININ ARTAN ORANDA KULLANILDIĞI FINDIK BAHÇELERİ ALARM VERİYOR!!!

ZEHİRLİ OT İLACININ ARTAN ORANDA KULLANILDIĞI FINDIK BAHÇELERİ ALARM VERİYOR!!!
08.08.2020 13:21
1.564
A+
A-

 

Özellikle Fındık Bahçelerimizde Ekonomik ve pratik olduğu için giderek artan oranda kullanılan zehirli ot  ilacının  olumsuz etkileri bazı bahçelerde etkisini göstermeye başladı.

Aşırı kullanılan genel adı herbisit olan ot ilaçları yabancı otlarla beraber hayatı ve yaşamı da öldürüyor.

Hasadın daha kolay yapılabilmesi için üreticilerimiz bol miktarda herbisit ile toprağı beton kıvamına getirene kadar ilaçlama yapıyorlar.

Yabancı otların temizlenmesinde kullanılan kimyasal mücadele derhal minimuma indirilmelidir. Üreticilerimiz tüm olanaklarını kullanarak tırpan yaparak bahçesini hasada hazırlamalı, toprağımızın canlı olduğunu unutmamalı, yaşamını öldüren kimyasal ilaçlardan uzak durmalıdır.

Yıl içerisinde yapılacak çapalama, malçlama  (  Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm materyallere malç adı veriliyor. Yani toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir materyalle örtülmesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere, toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir materyalle örtülü olduğu için yabancı ot tohumları çimlenip toprak yüzeyine çıksa dahi fotosentez yapamadıkları için yaşamlarını devam ettiremezler.) gibi mekanik mücadele çalışmaları ile yabancı ot mücadelesi yapılmalı, hasat öncesi tırpan yapılarak bahçelerimiz hasada hazırlanmalıdır.

Ot ilaçları ile bahçelerimiz :

✔️ Rüzgar ve su erozyonuna karşı korumasız kalır,

✔️ Güneşli ve sıcak havalarda toprakta aşırı nem kaybı olur,

✔️ Faydalı böceklerin barınma ve beslenme alanları yok olur,

✔️ Zararlı böcekler toprakta tutunamaz ve tamamen dallara yığılır,

✔️ İlaç direnci artan yabancı otlarla mücadele her yıl daha da zorlaşır.

 

Bahçe temizliğimizi tırpan ile yabancı ot mücadelesini çapalama veya malçlama ile yapalım.

Kimyasal mücadeleden mümkün olduğunca uzak duralım.

 

 

YANYANA İKİ BAHÇE

UZMANLAR UYARIYOR VE DİYORLAR Kİ;

“Ne kadar ekonomik olsa da çiftçinin işine gelse de Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yeşil kurutan bu ilaçlar ekosistemi hızla bozmakta olup ; bu ilaçların ana maddesi glikolik asittir. Bu ilaç yabani otlarla birlikte tarladaki diğer yararlı bitkileri de öldürüyor. Toprağın verimini azaltıyor ve toprakta hiçbir ot yetişmiyor. Bitki yetişmediği için tohum da atmıyor. Böyle olunca da belli bir süreden sonra toprakta yararlı bitkiler çıkmıyor. Bu bitkilerden beslenen böcekler de yok oluyor. Erozyon oluşuyor ve yağmur yağınca toprak kayıyor. Biz üç kuruş kazanıyoruz derken aslında neler kaybettiğimizin farkına varamıyoruz. Vardığımız da da iş işten geçmiş olacak. Kaybettiklerimizi geri kazanmak için kazandığımızın onlarca katını ödeyeceğiz. halk sağlığını çok olumsuz etkilediğimiz bu uygulama ile  Doğanın da dengesini bozuyor bir çok felakete davetiye çıkarıyoruz.”

HABER YORUM ÖZDAL ALAS