akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4470
EURO
34,7535
ALTIN
2.440,85
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI LOKUM “ 20TL ALTINDA TABAN FİYATI KABUL EDİLEMEZ OLARAK GÖRMEKTEYİZ.”

İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI LOKUM “  20TL ALTINDA TABAN FİYATI KABUL EDİLEMEZ OLARAK GÖRMEKTEYİZ.”
18.06.2020 15:04
373
A+
A-

 

Akçakoca İYİ Parti İlçe Başkanı Av. Behçet Alkan Lokum yaklaşan fındık sezonu öncesinde alınması gereken önlemler konusunda geç kalınması endişesi taşıdığını belirtti.

Alkan Lokum,  gerek üreticinin korunması, gerek mevsimlik işçi sorunlarının Korona virüs nedeniyle bu yılın geçmiş yıllardan çok daha önem arzettiğini  vurguladığı açıklamasında;  “Malumunuz fındık zamanı yaklaşıyor. Ancak üreticinin sorunları ile ilgili gerekli önlemlerin alınması ile ilgili hiçbir çalışmanın yapılmadığını görüyorum. Zamanın çok hızlı akıp gittiğini dikkate alarak her yıl olduğu gibi geç kalınmadan korona virüs salgınının olumsuzlukları da  göz önüne alınarak  bir an önce tedbirlerin alınması gerekmektedir” dedi.

Üreticinin fiyat konusundaki belirsizliğinin bir an önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Lokum; “ İYİ Parti olarak daha önceki basın açıklamalarımızda fiyat politikasının belirsiz olmasının üreticinin önünü görmesini engellediğini vurgulamıştık. Fındığın gerçek değerinde satılması ve veriminin arttırılması konusunda devletin daha sıkı önlemler alması gerekmektedir.” dedi.

 

 

GELECEK İŞÇİLERİN SAĞLIK KONTROLLERİ  VE HİJYEN KOŞULLARI ÜRETİCİYE YÜKLENMEMELİ

“İkinci bir konuda salgın hastalık dolayısıyla işçi bulma ve gelen işçilerin şartları konusunda yine bir önlem alınmadığını üzülerek görmekteyiz. Gelen işçilerin kalacak yer ve salgından korunması konusunda ve toplama düzenleri konusunda bu günden gerekli önlemler alınmalıdır. Her gelen işçinin testleri ve sağlık kontrolleri yapılmalı burada kaldığı sürece hijyen koşulları sağlanmalı ancak bu konu üreticiye yük olmamalıdır. Mevsimlik işçilerin bulunduğu memleketten bu bölgeye ulaşımı ,(  pandemi nedeniyle  ) burada ki çalışma zorlukları ve çalışma saatlerinin azaltılması  gibi sebeplerle maliyetlerinin yükseleceği dikkate alınarak bu durumun  fındık  fiyatının belirlenmesine   pozitif olarak yansıtılmalıdır.

HEM İŞÇİNİN HEM ÜRETİCİNİN HAKLARI GÖZETİLMELİ

“Mevsimlik işçilerin günlük yevmiye bedelleri belirlenirken emeği satın alınan işçilerin hakları gözetilmeli ancak fındık üreticisi göz ardı edilmemeli bunu yeni dönemin fındık taban fiyatına  yansıtılması sağlanmalıdır.

 

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ MÜCADELESİNDE ALINAN KARARLAR UYGULANMIYOR

“Üçüncü bir konu da Amerikan Beyaz kelebeği konusunda yapılan toplantılarda alınan kararların uygulanmadığını görmekteyiz. Her köye ilaçlama makinesi alınması kararlaştırılmıştı. Bu konuda bir gelişme hala bulunmamaktadır. Ormanlar, fındık arazileri ve şehir içi dahil ilaçlama yapılması kararlaştırılmışken yine bu konuda harekete geçilmemiştir. An itibariyle bölgemizde  belirtileri görülmeye başlayan Amerikan Beyaz kelebeği ile  mücadelede   üreticilere bilgi  tazelemesi yapılmalı  mücadele yöntemleri hatırlatılmalı ve bu hususta  ekipman desteği yapılmalıdır”

 

TABAN FİYAT BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI

“Fiyat konusunda bir an önce açıklama yapılıp üreticinin önünü görmesi sağlanmalıdır. Devletin alım yapması ve bir taban fiyat açıklaması vatandaşı piyasaya bırakmaması önem arz etmektedir. Fındık fiyatının belirlenmesinde    en  önemli veri olan fındık rekolte tahmini ciddi  olarak devlet tarafından yapılmalıdır.  Rekolte tahmini açıklamalarını  bilinen  küresel şirketler yaparak,  fiyatın düşürülmesi  doğrultusunda maniple edilmektedir. TMO  tarafından  üreticinin fındığı geçen sene  16.5 TL.  ile satın alınmış ve  en son  olarak da yaklaşık 24 TL. bandında  satılmış olmasına rağmen yeni sezonda  fındığın  TMO tarafından 20 TL altında  bir  fiyatla satın alınacağına dair  söylenceler  devam etmektedir. 20TL altında bir fiyatı kabul edilemez olarak görmekteyiz.

Bu ve bunun gibi konularda üreticinin ve fındık işçilerimizin güvenlikleri sağlanmalı ve üreticinin üstünden yükleri alınmalıdır

 







ETİKETLER: