akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

”SEZON BAŞI ÜRETİCİNİN ELİNDEN 13-14 LİRADAN FINDIĞINI SATIN ALARAK STOKLAYANLAR , BUGÜN O FINDIĞI İKİ KATINA SATIYOR.”

”SEZON BAŞI ÜRETİCİNİN ELİNDEN 13-14 LİRADAN FINDIĞINI SATIN ALARAK  STOKLAYANLAR , BUGÜN O FINDIĞI İKİ KATINA SATIYOR.”
18.06.2020 09:13
284
A+
A-

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta Toprak Mahsulleri Ofisinin devlet adına müdahil alım kurumu konumundan uzaklaşarak tekelci firmaların stokçusu haline getirilmeye çalışıldığını ve devlet eliyle stokçuluğa kesinlikle ve kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Nurittin Karan, fındık gibi son derece kıymetli bir tarım ürününden geçmişte olduğu gibi bugünde de en az kazancı üreticinin elde ettiğini belirtti. Fındıkta son dönemlerin ihracat rekorunun kırılmasından ve verim artırımına yönelik çağrıların üreticiler tarafından sevindirici olduğunu vurgulan Karan, “Fındık ihracat rakamlarının miktar ve döviz girdisi açısından rekor seviyelere ulaşması Türk fındık üreticisi ve ekonomisi adına memnuniyet vericidir. İhracat edilen bir kilogram fındık ülkemize dolar olarak dönmektedir. Ortada bir başarı varsa bu başarıda üreticinin de payı büyüktür. Üretici olarak bizim görevimiz daha fazla üretmek, ihracatçının görevi ise üretilen fındıkları tüm dünyaya satmaktır. Ancak bu çark işlerken nedense hep en az kazanan üretici oluyor. Ne yazık ki, fındık fiyatındaki istikrarsız seyir üreticiye az kazandırırken bazı kesimlere çok kazandırıyor. Üretici olarak bizim itirazımız bu istikrarsız fiyat politikasınadır. Geride bıraktığımız sezonda 13-14 liradan işlem görmeye başlayan fındık fiyatı sezon sonu 27 liraya kadar yükseldi. TMO sezon öncesi 17 lira taban fiyat açıklamasına rağmen çoğu üretici ürününü 13-14 liradan satmak zorunda kaldı. Bir kısmı da 17 lira bandından TMO’ya teslim etti. Peki, sezon sonunda, üreticinin elinde bu fiyattan satacak bir kilogram fındık kaldı mı? Hayır. Gerçek üretici hiçbir zaman yüksek fiyattan fındık satıp parasını harcayamadı. Aradaki fark yüzde yüzü buluyor. Sezon başı üreticinin elinden 13-14 liradan fındığını satın alarak stoklayanlar bugün o fındığı iki katına satıyor. Aradaki bu fiyat farkı kapatılmalı ve fındıkta istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmalı ki üreten de hakkıyla kazansın, satan ve ihraç eden de hakkıyla kazansın. Bu fiyat istikrarsızlığı ve kapitalist sistemle daha fazla verimden bahsetmek havanda su dövmeye benzer. Üretenin az, satanın çok kazandığı bir dünya yok artık. Kazanacaksa herkes eşit kazanacak.” dedi.

Fındık TV