DÜZCE SON SIRADA NİĞDE İLK. SORUMLUSU KİM?
2019 yılı Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı müracaat sonuçları açıklandı. Düzce’den ekonomik, alt yapı tarımsal çeşitlilik ve zenginlik ile nüfus olarak daha küçük olan Niğde ilk sıra yer alırken biz sonda kaldık.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ ülke genelinde 2745 projeye toplamda 970 milyon lira hibe desteği verildiğini, böylece 14.839 kişiye yeni istihdam sağlandığını açıkladı.
İl Müdürlüklerinin web sayfalarının duyurular kısmında açıklanan hak kazanan müracaat sahipleri incelendiğinde ; Konya da 194 yatırımcıya 38 milyon lira, Kahramanmaraş’ta 172 yatırımcıya 48 milyon lira, Niğde’de 160 yatırımcıya 58 milyon lira,Kastamonu’da 137 yatırımcıya 21 milyon lira, Eskişehir’de 130 yatırımcıya 31 milyon lira, Erzurum’da 124 yatırımcıya 35 milyon lira, Kütahya’da 74 yatırımcıya 20 milyon lira, Amasya’da 49 yatırımcıya 11 milyon lira, Aydın’ da 49 yatırımcıya 24 milyon lira, Bitlis ‘de 32 yatırımcıya 31milyon lira, Samsun’da 30 yatırımcıya 14 milyon lira, Uşak’ ta 28 yatırımcıya 11 milyon lira, Bolu’da 20 yatırımcıya 10, 5 milyon lira, Karaman’da 17 yatırımcıya 4 milyon lira, Osmaniye’de 11 yatırımcıya 5 milyon lira
Bartın’da 8 yatırımcıya 1,5 milyon lira hibe desteği sağlanırken ne yazık ki Düzce ilimizde 3 yatırımcıya 0.1 milyon lira (115 bin lira 4. Yatırımcı onaylarsa 650 bin TL ilave ) hibe desteği sağlandığı görülmektedir.
Yanlış okumadınız Düzce’de sadece üç yatırımcıya yüz onbeş bin lira.
Üç yatırımcının ortalama 35 bin lira hibe desteği aldığı programda ; Akçakoca’mızda ise söz konusu hibe desteğinden yararlanan yatırımcı ve doğal olarak sağlanacak istihdam olmadı.
Böylece Kırsal kalkınma kapsamında Tarım Bakanlığının 970 milyon lira yatırımının 115 bin lirasını alan Düzce ilimiz toplam yatırım içerisinde %0, 0001 yatırım oranı ile son sırada olmayı başardı.
Fındığın Batı Karadeniz ambarı olan Akçakoca ilçemizde, bir yılda 15-30 bin ton arası kabuklu fındık üretimi yapılırken fındık ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi ile , çelik silo veya depo ile , ahır ve ağıl yapımı ile ilgili hiç proje müracaatının olmaması, binlerce ton balık çıkarılan balıkçı barınağı olmasına rağmen değil balık işleme, balık depolama tesisi müracaatının bile olmaması;
Aynı şekilde ülkemizin tarım ambarlarından olan, İstanbul, Ankara, Kocaeli metropollerine 1-2 saat mesafedeki Düzce ovamızda tarıma, hayvancılığa yatırım yapacak yatırımcı bulunmaması ürünümüzün değerlendirilmesi aşamasında yol alamayacağımızın en temel göstergesi olarak tescillenmiş oldu.
Konu, 1.sınıf arazi diye üreticilerin fındık desteklemelerini tırpanlamak, sel afetinde mağdur olan üreticilerin alacağı afet yardımını % 8 e kadar düşürmek veya üreticilerin fındık verimini artırabilmek için çabalayan kişilerin önünü kesmek, yararlı olmasını güçleştirmekte mahir olan , çaba gösteren Tarım İl ve ilçe müdürlüklerimiz aynı çabayı ilimiz ve ilçemizde yatırım yapılması için de göstermesini beklerdik. Çok konuşmak, boşa kürek çekmek yerine somut bir veriyi ortaya koyamamanın üzüntüsünü İlimiz ve İlçemiz adına yaşarken bir treni daha kaçırmanın faturası kime kesilmeli….
Niğdeli 160 proje sunup 58 milyon hibe destek alıp yüzlerce istihdam sağlarken Düzce’nin 3 proje ile 115 bin TL almasındaki farkın faturası kime çıkmalı, Vatandaş’a mı, Siyasilere mi? YOKSA BÜROKRATLARA MI?
HABER YORUM- ÖZDAL ALAS