akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3584
EURO
34,7425
ALTIN
2.395,59
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Uzmanlar Uyarıyor Toprağınızı Analiz Ettirmeden Gübre Kullanmayın

Bilinçsiz gübre kullanımı, üründe verim ve kaliteyi olumsuz etkiliyor. Gübreleme öncesinde toprak analizi yaptırmayan üreticiler, hasat zamanında bekledikleri verimi elde edemedikleri gibi bilinçsiz gübreleme nedeniyle toprağın kalitesi de düşüyor.

Uzmanlar Uyarıyor Toprağınızı Analiz Ettirmeden Gübre Kullanmayın
06.11.2019 18:31
348
A+
A-

Fındık bitkisinin iyi bir gelişme gösterebilmesi, kaliteli ve bol ürün verebilmesi için toprakta eksik olan besin maddelerinin bitkinin ihtiyacını karşılayacak şekilde toprağa verilerek istenilen kalite ve miktarda ürün vermeleri sağlanır. Fındık ve diğer bütün canlı bitkiler kökleri ile beslendiği  ve gıdası toprak olduğu için zamanla topraktaki besin maddeleri azalacak bitkinin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelecektir. Eksilen bu besin maddelerinin bitki toprağına kazandırılarak bitkinin düzenli gelişmesi sağlanabilecektir.

Fındık bahçelerine gübre veya kireç uygulamadan önce toprakta hangi besin maddelerinin noksan olduğunu belirlemek için mutlaka toprak ve yaprak analizi yaptırmalıyız. Analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen cins ve dozdaki (miktardaki) gübre çeşidi toprağa verilmelidir. İhtiyaçtan az toprağa verilecek gübreden beklenen fayda sağlanamayacağı gibi ihtiyaçtan da fazla verilecek gübre ise hem bitkiye, hem de üreticinin cebine zarar verecektir.

Verimli bir tarımsal üretim için Dal-Döl-Bal olarak kodladığımız AZOT, FOSFOR, POTASYUM isimli 3 ana besin elementin toprakta durumunu mutlaka tespit edip eksik olanın, eksik olduğu kadarını toprağa vermemiz gerekmektedir.

Fındık bahçelerine GÜBRE veya KİREÇ uygulamadan önce toprakta hangi besin maddelerinin noksan olduğunu belirlemek için mutlaka TOPRAK ANALİZİ yaptırmalıyız. Analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen cins ve dozdaki (miktardaki) gübre çeşidi toprağa verilmelidir.

AZOTLU gübreler Mart sonundan Mayıs ortasına kadar 2 kez, FOSFORLU ve POTASYUMLU gübreler ise Kasım-Şubat ayları arasında olan kış döneminde verilmelidir.

FOSFORLU VE POTASYUMLU GÜBRELER NELERDİR :

Fosforlu gübrelerin toprakta çözünüp parçalanmaları uzun sürmesi dolayısı ile bitki tarafından alınımının geç olması, fındığa özel olarak kış aylarında generatif (karanfil, püs) faaliyetlerinin devam etmesi bu dönemde uygulanmalarını gerektirmektedir.

Uygulama şekli; 3 yılda bir defa Kasım – Şubat ayları arasındaki dönemde toprağa uygulanırlar. Önerilen gübre dal uçlarının altına 16-32 adet 15-25cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır.

Genellikle fındık bahçelerinde kullanılan fosforlu gübre (% 42-44 P2O5)’lik Triple Süper Fosfat’tır.

Potasyum noksanlığında sürgün gelişmesi erken ve yavaş olur, boyları kısa ve ince kalır. Yapraklar küçük olur ve kenarları kavrularak açık yeşile döner. Meyveler küçük kalır ve boş meyve oranı artar. Bitki dondan ve hastalıklardan daha fazla zarar görür.

Potasyumlu gübrelerin uygulama biçimi 2-3 yılda bir defa Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemde önerilen miktarda fosforlu gübreler gibi uygulanır. Fosforlu gübrelerle karıştırılarak ta verilebilirler.

Genellikle fındıkta kullanılan potasyumlu gübre (% 48-52 K2O) Potasyum Sülfat gübresidir. Fındık toprakları bu gübreye ihtiyaç gösterdiği halde birçok üreticilerimiz tarafından önemi yaygın olarak bilinmemekte ve dolayısı ile kullanımı yeterli değildir. Önerilen dozdaki gübre mutlaka bitki toprağına verilmelidir.