akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5324
EURO
34,8843
ALTIN
2.439,59
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Zarara Uğrayan Sigortalı Fındıkçı Ne Yapmalı?

Zarara Uğrayan Sigortalı Fındıkçı Ne Yapmalı?
17.06.2018 14:53
539
A+
A-

Bölgemiz köylerinde meydana gelen fırtına nedeni ile ürün kaybı olan ve TARSİM Sigortası yaptıran üreticilerimizin dikkatine ;

Hasar İhbarı Nasıl ve Ne Zaman Yapılmalı?

Sigortalı, hasar ihbarını sigortacı, sigorta şirketi ya da acentesi aracılığıyla, sistem üzerinden rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren en kısa sürede TARSİM’e yapar. Ancak, bu süre rizikonun gerçekleşme tarihinden itibaren Don hasarlarında 10 günü, diğer hasarlarda 15 günü aşamaz.

Sigortalı, rizikonun gerçekleşmesi halinde, aşağıdaki hususları acentesi veya sigorta şirketi aracılığıyla TARSİM’e  bildirmekle yükümlüdür:

a) İhbarı yapanın Adı, soyadı ve telefon numarası,
b) Sigorta poliçe numarası,
c) Hasarın gerçekleştiği tarih ve acenteye bildirim tarihi
d) Hasar nedeni,

Hasar tazminatı ne zaman ödenir?

Devlet Destekli Tarım Sigortalarında, hasar dosyasındaki tüm işlemleri tamamlanarak, kesinleşmiş olan tazminat miktarı en geç 30 gün içerisinde sigortalıya ödenir.

Bitkisel Ürün Sigortası,  branşının özelliğinden dolayı; tazminat, her halükarda poliçe bitiş tarihinden (hasat tarihinden) önce ödenmez.

Hasar tazminatımı nasıl alabilirim?

Hasar tazminatını, sigortalıya SMS ile yapılan bilgilendirme sonrasında,

  • Gerçek kişiler, poliçe numarası ve T.C. Kimlik No;
  • Tüzel kişiler ise yetki belgesi, vergi numarası ve poliçe numarası,

ibrazıyla T.C. Ziraat Bankası’nın, Türkiye sınırları içindeki herhangi bir şubesinden; isimlerine yapılan gönderimi alabilirler.

Hasar dosyasında eksik bir belgenin olup olmadığı nasıl öğrenilebilir?

Hasar dosyası ile ilgili eksik belge tespit edilmesi halinde, sigortalıya SMS ile bilgilendirme yapılır. Ayrıca, sigorta şirketi  ve acenteye eksik belge ile ilgili elektronik posta üzerinden bilgilendirme gönderilmektedir. Bunun yanı sıra, çağrı merkezi üzerinden de bilgi alınabilir.www.tarsim.gov.tr  web adresinden, poliçe ve T.C. Kimlik numarasıyla sorgu yapılabilir.

Tazminatın Ziraat Bankasına gönderildiğinden sigortalının nasıl haberi olacaktır?

TARSİM Genel Müdürlüğü tarafından, sigortalıya ait ödemenin Ziraat Bankası’na gönderildiğinde, sigortalıların cep telefonuna otomatik olarak tazminatını alabileceği yönünde SMS gönderilmektedir. Aynı anda acentelere bilgilendirme e-postası gönderilmektedir. Poliçede dain-i mürtehinli kurum var ise SMS gönderimi yapılmaz, sigorta şirketi ve acenteye e-posta ile bilgilendirme yapılmaktadır. Ayrıca; sigortalılar tazminatın ödenip ödenmediğini TARSİM web sayfasında “Poliçe Sorgulama” link’inden öğrenebilmektedir.

İhbar Nedenimi Hatalı Bildirdim ne yapmalıyım?

İhbar nedenin hatalı bildirilmesi; hasar tespit çalışmasını etkilememektedir. Tespit çalışması sırasında doğru hasar nedeni belirlenmektedir.

Tazminat Hesaplaması nasıl yapılmaktadır?

Teminat kapsamında tespit edilen hasar için poliçede yazılı muafiyet ve müşterek oranlar uygulandıktan sonra tazminat hesaplaması yapılmaktadır. Hiçbir durumda belirlenen hasar tutarı, poliçe de yazılı olan sigorta bedelinin %100’ünü geçemez.

 Yeniden Ekim-Dikim Kararı Alınan Hasar İhbarının Ödemesi Nasıl Yapılmaktadır?

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası poliçelerinde erken dönemde gerçekleşen hasarlar için yapılan değerlendirme sonucunda yeniden ekim-dikim kararı alınabilmektedir. Yeniden ekim dikime ait masraflar hesaplanmaktadır. Yapılmış olan masrafların sigorta bedelinin %30’una kadarı muafiyet ve müşterek oran uygulanmaksızın tazminat ödemesi yapılmaktadır.

Bitkisel Ürün Sigortası prim borcumu ödememe rağmen, tazminat tutarımın içinden prim borcum neden kesilmiştir?

Prim borç mahsup işlemleri ile ilgili listeler sigorta şirketlerinin Genel Müdürlüğüne iletilmekte ve sigorta şirketlerinin genel müdürlüğünden alınan onay sonrasında prim borcuna ilişkin kesinti yapılmaktadır. Ödenmiş priminize ait kesinti yapılmış ise konuyla ilgili olarak sigorta şirketinizin genel müdürlüğü ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.