akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3654
EURO
34,7356
ALTIN
2.393,62
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

Fındıkta Gerekli Koordinasyon Yok

Fındık fiyatları bu sene yüz güldürmüyor. Fındık fiyatında istediğini elde edemeye üreticiler sitem etti. Üreticiler, fındık fiyatının en az 12 lira ile 13 lira arasında olması gerektiğini ancak hala yeterli bir artış olmadığını savundu.

Fındıkta Gerekli Koordinasyon Yok
14.11.2017 20:27
361
A+
A-

Fındık fiyatları bu sene yüz güldürmüyor. Fındık fiyatında istediğini elde edemeye üreticiler sitem etti. Üreticiler, fındık fiyatının en az 12 lira ile 13 lira arasında olması gerektiğini ancak hala yeterli bir artış olmadığını savundu.

Fındık fiyatlarının artmaması her geçen gün üreticilerde hayal kırıklığı yaşatarak moral bozmaya devam ediyor. Bu yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahalesinin yetersiz kaldığını belirten üreticiler, fındık fiyatlarının maliyet seviyesinde olduğunu söyledi. Bu fiyatların kendilerini kurtarmadığını kaydeden üreticiler, fiyatların en az 12 lira ile 13 lira olması gerektiğini ifade etti.Bazı üreticiler bu yöndeki yorumlarını belirtti.

Fındığa Güven Kalmadı

Üreticiler yaptıkları yorumlarda, “Halk olarak bir şeyler yapmamız lazım ve bu fındığı 3-5 kişinin eline bırakmamamız lazım. Mitingler yapılıyor ama derdimizi tam olarak aktaramıyoruz. Sayın bakanımız herkes memnun diyor ama gelsin fındıkçının haline bir baksın. Ne olursa yokluktan olur. Ne olur? Hırsızlıklar olur, adam kandırmalar olur bunları önlemek için fındığın değeri neyse onu versinler. Bence hep bir olup bir sene fındığımızı toplayacağız, satmıyoruz diyeceğiz. Bir kenarda bekleteceğiz. Bakalım ne oluyor? Tamam paramız yok ama parasız satacağıma koyacağım evime bak o zaman ne oluyor? Her şey değişir. Öyle de açtım tam aç kalırım ya kaderimdir derim ya da şansımı denerim.” diye yorumlarda bulundu. Üretici artık fındığın hak ettiği değere ulaşmasını ve yüz güldürmesini istiyor.

Üretici; Fındık artık cidden bizi kurtarmıyor.

Seslerinin yeterince duyulmadığına ve üreticiye kulak verilmediğine dikkat çekerek, “Fındık artık cidden bizi kurtarmıyor. Fındığa güvenen de kalmadı. İyi kötü emekli maaşımız var da fındığa çok ihtiyacımız yok. Devlet buna bir çare bulamadı. Kaç tane milletvekili var geliyorlar, gidiyorlar hiçbir şey yok. Fındık da çok üretmeye başladık gidişat tam tersine gidiyor. Ben fındığımı 8.50 liradan sattım ama hiç memnun kalmadım. Hiç kar edemedim. Kendim topladım ettim ucu ucuna kurtardı beni. Milletin fındıktan hiçbir beklentsi yok. Çok fındığı olanlar belki kazanabilir de bizim gibi az fındığı olanlar perişan. Bir de değer etse, millet zaten fazla bir şey istemiyor ki 12-13 etse kurtarsa yeter. ” diyerek çağrıda bulundu. Üreticiler geçimlerini sağladıkları fındığın fiyatının ne kadar önemli olduğuna değinerek, kar edemezlerse kazanamayacaklarını bu sayede fındık üretmenin anlamı da kalmayacağı yorumunda bulundular. Üretim konusunda şüpheye düşen ve bu gidiişata bir çözüm bulunmamasına tepki gösteren üreticiler seslerinin duyulmasını bekliyor.