akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3665
EURO
34,7945
ALTIN
2.394,36
BIST
10.255,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Fındık Fiyatını Düşürme Girişimleri Devam Ediyor

Nutella’nın sahibi İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, Fındık ihtiyacı için başka üreticilere yöneldi. Dünya da fındık üretiminde lider olan Türkiye’den vazgeçiyor mu? sorusunu akıllara getirdi.

Fındık Fiyatını Düşürme Girişimleri Devam Ediyor
14.11.2017 18:59
604
A+
A-

Nutella’nın sahibi İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, Fındık ihtiyacı için başka üreticilere yöneldi. Dünya da fındık üretiminde lider olan Türkiye’den vazgeçiyor mu? sorusunu akıllara getirdi. Reuters’in haberine göre şirket, Kanada’dan Şili ve Avustralya’ya kadar birçok ülkede yeni üreticiler aramaya başladı. Nutella’nın yeni yetiştirici bulma çabaları, daha önce yapılan haberlerle de gündeme gelmişti. Bu yönelme Türkiye’nin hakimiyetine etki edebilir.
Dünya fındık rekoltesinin yüzde 70’i Türkiye’den geliyor. Fındık arzının tek bir bölgeye bağlı kalması, Ferrero, Kraft Heinz Co , Mondelez ve Nestle gibi gıda üreticilerinin tedarik zincirini savunmasız bırakıyor ve tek bir bölgeye bağlı kalma düşüncesini ürün pazarı açısından tehlikeli buluyorlar.

Kanada’nın Ottawa eyaleti geçen ay Ontario’da farklı fındık çeşitlerini test eden bir projeye yaklaşık 500 bin Kanada Doları katkıda bulundu. 161 hektar (yaklaşık 128 futbol sahası) büyüklükteki fındıklık alanın 2027’ye kadar 10 bin 100 hektara (yaklaşık 12 bin 625 futbol sahası) çıkarılması hedeflenen projeninin finansmanına Ferrero da destek sağlıyor. Tahminlere göre Ontariolu bir çiftçi fındık üretiminden mısıra kıyasla 10 kat daha fazla kazanabiliyor.
Bu durumda amaçlanan bu fikirle Türkiye’nin fındıkta ki hakimiyetini kırmak ve fındık fiyatlarını daha da düşürmeye çalışmak. Zaten bu sezon oldukça düşük olan fiyatları daha da düşürmek üreticinin mağduriyetini daha da arttıracak.

Maliyetin Düşmesi Gerekiyor

Türkiye’de 2014 yılında görülen don, mahsule zarar vererek fiyatları yükseltti. Durum, çikolata, pralin ve likör üreticilerinde endişe yarattı. Dahası, Toprak Mahsulleri Ofisi fiyatlardaki gerilemeyi durdurmak için yüklü miktarda fındık aldı.
İskoçya merkezli Freeworld Trading’den fındık tüccarı Adam Johnston, “(Ferrero) tüm yumurtaları aynı sepete koymanın yarattığı tehlikenin farkına vardı” dedi.

Ferrero Sözcüsü Francesca Fulcheri, yakın dönemdeki gelişmelerin şirketin stratejisindeki değişikliğe yol açmadığını ve şirketin Türkiye’nin başlıca üreticilerden biri olarak kalmasını beklediğini ifade etti. Ancak ekim alanının genişleme ihtimali, bahçelerin küçük olduğu, yüksek el emeği kullanan ve nispeten düşük verimle çalışan Türkiye endüstrisini endişede bırakıyor. Bu fikirle amaçlanan Türkiye’nin köşeye sıkışması ve ürününün zararına satışının sağlanması.
Reuters’a konuşan Durak Fındık’ın yönetim kurulu üyesi Kadir Durak, “Verimi artıramaz ve maliyeti düşüremezsek zaten tehdit altında olan Türkiye’nin fındık sektörünün durumu daha da bozulacak” diye konuştu.