akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3487
EURO
34,7293
ALTIN
2.419,83
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Kompost Gübre Üreticiye Çözüm Olacak Mı ?

Fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında başta fındık zurufları olmak üzere bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen kompost gübrelere üretici ilgisi ve talebi gittikçe daha da artıyor.

Kompost Gübre Üreticiye Çözüm Olacak Mı ?
11.11.2017 21:28
362
A+
A-

Fındıkla ilgili olarak sürekli yeni girişimler gerçekleştiriliyor. Verim ve kaliteyi artırmak için bahçe uygulamaları yanında, belirli eğitimler de veriliyor. Bu girişimlere ek olarak bitkisel atıklardan kompost gübre elde edilerek fındıkta verim artırımı hedefleniyor.

Fındıkla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan verim ve kaliteyi arttırma çalışmaları kapsamında başta fındık zurufları olmak üzere bitkisel atıklar kullanılarak elde edilen kompost gübrelere üretici ilgisi ve talebi gittikçe daha da artıyor. Organik gübre olarak da bilinmekte olan bitkisel kompost bahçe içindeki budama atıkları, yapraklar, yabancı otlar ve zuruflar ile doğal atıkların kullanılması ile oluşturulabiliyor. Kompost gübrenin hazırlanması, Tarım İl Müdürlükleri, Fındık Araştırma İstasyonu ve sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından uygulanan projelerle üreticilere de aktarılıyor.

Değerli Tarım Uygulamaları kapsamında da Sakarya, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerindeki model bahçelerde bitkisel kompost gübreler üreticilerle birlikte hazırlanıyor.

Kompost gübrenin faydalarının yanında bahçelere organik olarak nitelendirilebilecek yararlı gübre hazırlanırken, aynı zamanda üreticiye maddi kazanım da sağlandığı konusunda vurgulama yapıldı. Bu konuda bir çok uygulama yaptıklarını ve üreticilerin bireysel olarak da bu tür gübreyi kendi başlarına hazırlamaya başladılar.

Verim ve kalite artırımına yönelik bir çok uygulamaya başlanmasının yanında üretici işin ekonomik boyutuyla daha da çok ilgileniyor. Bu sezon istediği fiyatları alamayan üretici mağdur duruma düştü. Bahçesiyle ilgilenme konusuna şüpheli yaklaşan üretici için fındığın değerine de katkı sağlayacak uygulamalar olması daha büyük önem taşıyor.

Bitkisel kompost Gövdeye Değdirilmeden Bitkiye Verilmeli”

Bitkisel kompost gübre, bitkisel atıkların içerisine üre, TSP ya da DAP gübre karıştırılarak katmanlar haline getirilerek hazırlanıyor. Daha sonra buna hayvan gübresi eklenerek, tarım kireci serilip, üzerinin de ince bir toprak tabakasıyla kaplanmasıyla elde ediliyor. Hava alması için alt etek kısmı açık bırakılacak şekilde üzeri naylon veya branda ile örtülen karışımın böylece içindeki minarelerin yağışlarla birlikte yıkanarak kaybolmasının önüne geçilmiş oluyor. Yağışın olmadığı günlerde gübrenin açılarak kontrol edilerek havalandırılması da oldukça önemli.

Kuruma meydana geldiğinde suyla nemlendirilmesi de gerekli olan karışımda sabit nem sağlanması gerekiyor. Yığının ayda bir kez altını üstüne getirilerek karıştırılması işlemi hız kazanmasını sağlıyor. Bitkisel kompost olarak elde edilen gübre, gövdeyle temas ettirilmeden toprağa karıştırılarak bitkiye verilmesi gerekiyor.

Bu sayede bitkisel kompost uygulaması gerçekleştirilerek verimin artması da sağlanmış oluyor.