akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5560
EURO
34,9367
ALTIN
2.444,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

100 BİN TON FINDIK ALIMI SEKTÖRÜ RAHATLATTI MI?

TMO alımları hala devam ediyor. Son zamanlarda alımların hızlandığı görülse de hala ürününü satamamış veya oldukça düşük fiyatlarla satmak zorunda kalmış üretici sayısı çok fazla.

100 BİN TON FINDIK ALIMI SEKTÖRÜ RAHATLATTI MI?
01.11.2017 19:00
412
A+
A-

TMO alımları hala devam ediyor. Son zamanlarda alımların hızlandığı görülse de hala ürününü satamamış veya oldukça düşük fiyatlarla satmak zorunda kalmış üretici sayısı çok fazla. Bunun yanında her gün çıkan farklı haberler, fındığın durumu ile ilgili üreticinin kafasını karıştırmaya devam ediyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yapmış olduğu açıklamada, TMO’nun bugüne kadar 100 bin ton fındık alarak üreticilere yaklaşık 1 milyar lira ödeme yapıldığını anımsattı.
Yaklaşık 50 bin ton fındık alımı için üreticilere randevu verildiğini belirten Soydan, “TMO’nun çok kısa bir sürede 100 bin ton fındığı deposuna koyması ve 50 bin ton için de alım garantisi vermesi sektör adına son derece önemlidir. Bize göre TMO attığı bu adımlarla fındık sektörünü ve üreticiyi rahatlatmıştır.” diye belirtti.

Soydan, TMO gerçek anlamda üretici lehine faydalı olacaksa bundan sonra atacağı adımların da son derece önemli olduğunu ifade ederek, ofis tarafından piyasada fındık satılmaması gerektiğini savundu.

TMO’nun uzun süre elindeki fındığı muhafaza etmesi ve özellikle piyasadaki denge unsurunu gözeterek zamanlamasını da ona göre yapması gerektiğini kaydeden Soydan, “Eğer ofis bu sezon ürünü deposunda tutmayı başarırsa bu durum gelecek sezonun fındık fiyatlarına da doğrudan yansır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumun fiyatlara artış yönünde yansıyacağı düşünülse de bu yıl oluşan mağduriyet üreticiyi fındık tarımından soğuttu. Bu sebeple fındık üreticisi bahçesini tekrar bakıma sokup, üretim yapmakta tereddüt yaşamaya başladı.

TMO Fındık Fiyatlarını Biraz Daha Arttırmalı

Soydan, serbest piyasada 50 randımanlı fındık fiyatlarının 8-9 lira seviyelerinde işlem gördüğünü ifade ederek, üreticilerin ilk tercihini TMO’dan yana kullandığını söyledi.

Manav ve tüccarların TMO ile rekabet edebilmesi için fındık fiyatlarını biraz daha arttırması gerektiğini belirten Soydan, aksi durumda üreticinin tercihini serbest piyasa yerine TMO’dan yana kullanmaya devam edeceğini konuşmasına ekledi.

Her ne kadar piyasada ki düşüklük fındık üreticisini TMO’ya yönlendirse de, verilen fındık fiyatları hala üreticinin maliyetini kurtarmıyor. Alımların artması hala fındık fiyatlarını yükseltmiyor. Bu durumda olumlu bir artış haberi beklentisi hala devam ediyor.