akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3176
EURO
34,7567
ALTIN
2.389,37
BIST
10.263,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

TMO İLE FİSKOBİRLİK ANLAŞAMADI

TMO İLE FİSKOBİRLİK ANLAŞAMADI
30.10.2017 14:41
413
A+
A-

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fındık almaya başladıkları 2 aylık süreci düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Kemaloğlu, “100 bin ton fındık satın alındı, 1 milyar lira değeri var” dedi.
Kemaloğlu, Alımların başladığı günden bugüne 56 bin üreticiden 100 bin ton fındık satın alındığını, yaklaşık 13 bin fındık üreticisine de 45 bin ton civarında fındık alımı için randevu verdiklerini kaydetti. 2 ayda aldıkları fındıkların değerinin 1 milyar lira olduğunu belirten Kemaloğlu, “Bugün itibariyle üreticilere 800 milyon lira civarında ödeme yapıldı” dedi.
44 alım yerinde hizmet verdiklerini vurgulayan İsmail Kemaloğlu, “Önümüzdeki günlerde alım noktalarında talepler azaldıkça toparlanma olabiliyor ama ana iş yerlerimizin depoların olduğu iş yerlerinin hepsinde alım devam edecek. Çünkü ihracat da iyi gidiyor, bugün itibariyle 110 bin gibi kabuklu fındık ihraç edildiğini söyleyebiliriz. Fıstık rekoltesi bu sene düşük ceviz badem gibi alternatif ürünlere baktığınızda fındığı olan iç talep de yüksek seyrediyor. İnşallah biz TMO Genel Müdürlüğünün elindeki fındığın da önümüzdeki süreçte çok sorun olmayacağını öngörüyoruz, ihracat talebiyle, iç piyasa talebiyle önümüzdeki günlerde fındığın daha istikrarlı bir piyasaya kavuşacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
TMO’da Kasım ayı sonuna kadar randevunun devam edeceğini dile getiren Genel Müdür Kemaloğlu, “Kasım sonuna kadar randevu var ama aralarda bir sürü boşluk var yani bir üreteci bize haftaya fındık satmak istiyorsa da satabilir, üç gün sonra, beş gün sonra, kaç gün arzu ediyorsa fındığı rahat satabilir” dedi.

“FINDIK PİYASASINDA ARZU ETTİĞİMİZ NOKTALARA DOĞRU GİDİYOR”
TMO‘dan randevu alan üreticilerin randevularının gerçekleşme oranının yüzde 75’den 65’e düştüğüne dikkati çeken Kemaloğlu şöyle devam etti:
“Bu da şu demek, artık üreticimiz ya piyasada daha iyi şartlarda değerlendirebiliyor, belki bir kısmı randevu aldığı fındığı satmış olabilir, bir kısmı fiyatın artacağı beklentisi içerisinde acele etmiyor, fındığı getirmiyor, dolayısıyla bizim açımızdan fındık piyasasında arzu ettiğimiz noktalara doğru gidiyor şeklinde değerlendirme yapabiliriz.”
Kemaloğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun, “üreticilerden randıman ölçümü yapılması için alınan fındıkların tekrar üreticiye iade edilmediği” iddiasını sorması üzerine Kemaloğlıu, “Sadece bir kilogramlık fındık alınıyor numune için onun dışındaki tüm fındık üreticinin çuvalına geri konuluyor. TMO’da ilave üretici kaynaklı en küçük fındık stoğu yok. Sadece mevzuat gereği numune onu analiz yapmak için alınması gereken kadar fındık alınıyor” diye cevapladı.
Kemaloğlu, TMO ile Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKROBİRLİK) arasında yapılması planlanan iş birliğinin ne aşamada olduğu soruya ise şu cevabı verdi:
“FİSKOBİRLİK ile epey oturduk, karşılıklı iş birliği yapmak istedik fakat arzu ettiğimiz noktaya tam gelemedik, birkaç sebepten. Aslında biz kendimiz operasyonel olarak bölgede tamamen yerleştik, çok iyi bir performans gösterebiliyoruz diyebilirim, bu birincisi. FİSKOBİRLİK’in bize teklif ettiği yani üreticiden, ortağından fındığı alıp TMO’ya teklif ettiği hizmet bedelleri biraz bizim kendi hesaplarımızda yüksek göründü onun için tam uzlaşamadık ama görüşmelerimiz devam, aramızda ama anlaşarak yüzde yüz bir yola çıktığımızı söyleyemem.”
Piyasaya düzenleyici olarak girdiklerini hatırlatan Kemaloğlu, “Dolayısıyla bizden şu beklenmemeli duruma göre, 2018’in mayısında da, haziranında da, temmuzunda da TMO fındık alsın diye. TMO aslında görevini yaptığında, baktı ki üreticiden kendisine bir yöneliş yok piyasada fiyat arzu edilen seviye buldu, fiyat arzu edilen seviyeyi bulduysa bana ihtiyaç azaldı demektir onun için toparlanmayı tercih eder. Bugün değil bu mesele ama önümüzdeki birkaç aya içinde kendine fındık yönelişi azalıp bittiğinde TMO toparlanmayı tercih edecektir o manada biz üreticilerimize satmak isteyen varsa randevular şu an için açık satabilir diyoruz. Ama 2018 için henüz sistemimizde randevu alsın açsın diye doğrusu onu bugün ihtiyaç olarak görmedik” diye konuştu.