akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Bu Kurstan Sonra Verim 2 Kattan Fazla Arttı

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde, açılmış olan fındık budama, gübreleme ve ilaçlama kursunu tamamlayan üreticilerin bahçelerinde verimde artış oldu. 80 kilogram fındık toplanan bahçeden kurs sonrası 180 kilogram fındık toplandı.

Bu Kurstan Sonra Verim 2 Kattan Fazla Arttı
24.10.2017 19:34
693
A+
A-

Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde, açılmış olan fındık budama, gübreleme ve ilaçlama kursunu tamamlayan üreticilerin bahçelerinde verimde artış oldu. 80 kilogram fındık toplanan bahçeden kurs sonrası 180 kilogram fındık toplandı. Bahçelerde verimin arttığını gören diğer üreticiler de kurslara katılım göstermeye başladı.

Akçaabat Ziraat Odası tarafından geliştirilen bu proje sayesinde fındık üretiminde rekoltenin artırılması için budama, gübreleme ve ilaçlama kursu açıldı. 2 yıl içinde 500 dolayında üreticinin katıldığı kurslarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından budama, gübreleme ve ilaçlama yöntemleri anlatıldı. Eğitimler sonucunda sertifika verilen üreticiler bahçelerinde fındık üretim tekniklerine göre tarıma başladı. Ortalama 80 kilogram fındık toplanan bir bahçeden verilen eğitimlerden sonra rekolte 180 ile 200 kilograma kadar artış gösterdi. Verimin arttığını duyan diğer üreticilerde eğitim alabilmek için Ziraat Odası’na başvurularda bulundu. Gelen talepler üzerine yeni kurslar açılması için çalışmalara başlandı.

“80’den 180’e”

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için düzenledikleri kurslara ilginin oldukça yoğun olduğunu belirterek bunun sevindirici bir durum olduğunu söyledi. Eyüpoğlu, “Çiftçimizin bahçesinde yapılan sayımda yapmış olduğu budama , gübrele ve ilaçlama ile fındık veriminin aynı bahçede geçen seneye göre 2- 2.5 kat arttığı rekolte tahmin komisyon üyelerinin de dikkatinden kaçmadı. Aynı rakım da ve aynı çeşit bulunan aynı parsel üzerindeki arazide doğru budama gübreleme ve ilaçlama ile verim ve kalite iki kata kadar artış gösterdi.” diye konuştu.

Bu konuda ki amaçlarının düzenleyecekleri kurslar ve eğitimlerle ilçelerini fındık üretimde Trabzon’da birinci sıraya getirmek olduğunu dile getiren Eyüpoüğlu, “Eğitimlerin ardından görülen verim artışı üreticilerimizin de dikkatini çekerek odamıza kurs başvurusu yapmaya başladılar. Yeni bir kurs açıyoruz. Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak kurs yapacağız” diyerek kursa katılmak isteyen çiftçilere kayıt için çağrıda bulundu.