akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C

FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK!

Fındık fiyatında revize bekleyen üreticilere kötü haber geldi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındık fiyatlarında bu yıl için revize yapılmayacağını açıkladı.

FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK!
17.10.2017 16:16
421
A+
A-

Ordu Olay gazetesinden Mustafa Kırlak’ın özel haberine göre, Ordu’nun tek geçim kaynağı olan fındık bu sezon da yüz güldürmüyor. 2014 yılında yaşanan zirai donla cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyatlarını gören fındık, zirai donun ardından adeta dibe vurdu. Serbest piyasada 23 liradan işlem gören fındık yaklaşık üç yıl içerisinde 7 liraya kadar düştü. Düşen fiyatlar karşısında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) devreye girse de arzu edilen fiyatlar yine yakalanamadı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1 kilogram fındığın maliyetini 8 lira 75 kuruş olarak belirlerken, TMO’nun alım fiyatını ise 10 lira olarak belirlemesi tepki çekmişti.

1 kilogram fındıkta üreticilere 1 lira 25 kuruş kâr bırakan TMO, bu fiyatıyla piyasayı dengelemeye çalıştı ancak bu hedefinde başarılı olmadı. TMO’nun 10 liraya fındık almasına rağmen 7 lira seviyelerinde serbest piyasada işlem gören fındık fiyatı, TMO’nun alım kriterlerinde yaptığı düzenleme ile az da olsa kıpırdamış ve 8 liraya kadar çıkmıştı. Dün tüccarlarda ve manavlarda 8 lira 25 kuruştan işlem gören fındık fiyatları, fındığını tüccara vermek zorunda olan üreticileri memnun bırakmıyor. Her sabah güne fındık fiyatında artış olacak beklentisiyle başlayan üreticiler, fiyatlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor.

ÜRETİCİLERE KÖTÜ HABER

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu da fındık fiyatını değerlendirdi. Başkan Selami Akarsu, yapılan tüm girişimlere rağmen fındık fiyatındaki revize taleplerinin olumlu sonuçlanmadığını söyledi. Bu sezon için fiyat revizesinin beklemediklerini belirten Başkan Akarsu, “Sezon başından bu yana fındık fiyatlarında revize istemiştik. Eğer bu revize yapılmıyorsa kademeli fiyat uygulamasına geçilmesini talep etmiştik. Çünkü bu fiyatlar karşısında üreticilerin ezileceğini tahmin ediyorduk. Bunda da yanılmadık. Fiyatlara baktığımızda maliyetin altında bir fiyata fındık satılıyor. TMO da maliyetine fındık alımı yapıyor. Biz bunları anlattık. Girişimlerimiz sayesinde birkaç adım atıldı ancak bu üreticilerimizi tamamen memnun edecek adım olmadı. Üreticiler fiyat revizesi istiyordu. Bu kapsamda biz de fiyatın en az 11 lira olmasını istiyorduk. Tabi asıl kafamızdaki rakam 12 lira ile 13 lira arasındaydı. Bu olmadı. Bundan sonrada bunun olacağını zannetmiyoruz. Üreticilerimiz boş beklentilerin içerisine girmesin. Çünkü bu onlara zarar verecektir” dedi.

TMO PİYASAYI DENGELEYEMEDİ

TMO’nun asıl hedefinin piyasayı dengelemek olduğunu ifade eden Akarsu, “TMO bu hedefini gerçekleştirmedi. Bunda açıkladığı fiyat etkili oldu. Çünkü piyasa TMO’nun fiyatını tavan fiyat olarak algıladı. Bu nedenle piyasa TMO’nun 2 lira 1 lira altında fındık alımı yapıyor. Bu da tabi doğru değil. Piyasada tekelin olması bunlara neden oluyor. Eğer TMO fiyatı yukarıya çekseydi otomatik olarak serbest piyasadaki fiyatlar da yukarıya gelmiş olacaktı” ifadelerinde bulundu.

FİYAT ARTIŞI OLMAYACAK

TMO’nun piyasada olmasının yine de iyi olduğunu belirten Akarsu, “TMO devrede olmasaydı belki fiyatlar bu kadar yukarıda olmazdı. Daha kötü bir durumda olurdu. Bu nedenle TMO’nun devrede olmasını olumlu buluyoruz. Bu sezon için bir fiyat revizesi söz konusu değil ancak önümüzdeki sezon daha iyi çalışılar bir fiyat açıklanacağını bakanlık yetkilileri bizlere iletti” diye konuştu.