akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4475
EURO
34,7401
ALTIN
2.437,40
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Fındığı Erken Toplamayın…

Fındığı Erken Toplamayın…
05.08.2017 15:18
385
A+
A-

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran yaptığı açıklamada 10 Ağustostan önce fındık hasadının yapılmaması uyarısında bulundu.

Başaran fındık hasadının yüksekliğe göre fındıkta olgunlaşma olduğunu belirterek,”Ziraat Odaları olarak Tarım İlçe Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmada özellikle sahil kesiminde 10 ağustostan önce hasada başlanmaması gerekiyor. Orta kuşakta ayın 15’i, yüksek kuşakta ise 20’si gibi toplamaya yani hasat edilmeye başlanmalıdır.” dedi.
Erken hasadın zararlarına değinen Başaran,”Erken hasat fındık üreticisine büyük zararlar vermektedir. Erken hasatta 1 ton ve 2 ton fındık toplayan bir kişi de yüzde 10’luk fire kayıpları olabilir ama o tonajdaki bir ürün için çok önemli olmaya bilir. Türkiye geneline vurduğumuz zaman çok büyük ekonomik kayıplara sebep vereceği açıktır. Özellikle çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. İkinci bir sebepte randıman düşüklüğü olacağı için kendi bütçesinde gelir kaybına sebebiyet verecektir. Bir 3.sü ise fındığını hemen pazara indirmeme kampanyamız var . Yani erken toplanan fındık erken pazara inmesi gerekir.Buda erken piyasaya inen fındık fiyatlarda düşüşe neden olacaktır.”ifadesini kullandı.

Başaran çocuk işçiliğine de değinerek,”Çocuk işçiliği konusu çok suistimal ediliyor olsa da bazı kuruluşların çocuk işçiler için çalışmaları var. Çocuk işçi çalışmasına bizim onay vermemiz mümkün değil. Akçakoca Kaymakamlığının pilot bölge olduğu için söylüyorum. Bu bölgelerde çocuklar için eğitim kurumları açıldı. İyi bir eğitim alacaklar ve iyi zaman geçirecekler. Bu imkanlar var. Bu konuyu suistimal edenlerde var. Bu suistimal edenlere karşı gereğinin yapılmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Başaran çiftçilere yeni sezonun hayırlı uğurlu bol kazançlı bir yıl olmasını diledi