akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3580
EURO
34,6917
ALTIN
2.383,59
BIST
10.188,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Turizmde Tanıtım Atağı AKÇAKOCA ULUSAL BASINDA

Turizmde Tanıtım Atağı AKÇAKOCA ULUSAL BASINDA
24.04.2016 15:41
498
A+
A-

Son Günlerde Akçakoca’nın Tüm Dinamiklerinin Birlikte Hareket Ederek Başlattıkları Tanıtım Çalışmaları Meyvelerini Vermeye Başladı.

Kaymakamlık, Belediye ve Turizm Tanıtma derneğinin  davetlisi olarak Akçakoca’ya gelen ve çok olumlu görüşlerle dönen turizmciler, basın mensupları bu hafta sonu köşelerinde Akçakoca’ya geniş yer verdiler ve övgüler yağdırdılar.

İşte, İki büyük gazete Hürriyet ve Sabah’ın sayfalarında Akçakoca.

HÜRRİYET

HÜR (1)

Batı Karadeniz’in ‘parlak şehri’

 

>Kelebek Magazin>Seyahat Haberleri>Batı Karadeniz’in ‘parlak şehri’: Akçakoca

Batı Karadeniz’in ‘parlak şehri’: Akçakoca

Karadeniz’de doğa manzarası hayal edin; derin vadiler, şelaleler, berrak akan dereler, alabildiğince yeşillik ve fındık bahçeleri… Tüm bunların harmanlandığı yer Akçakoca… Batı Karadeniz’de Düzce’ye bağlı, küçük ama kocaman bir açık hava müzesi… İşte size Akçakoca rehberi

İsmail SARI

24 Nisan 2016 – 00:10:00

Ankara ve İstanbul’un tam ortasında parlayan bir ilçe Akçakoca. Parlayan diyorum çünkü bölgenin eski adı ‘parlak şehir’.  MÖ 650 yıllarında, Lidyalıların güçlenmesiyle bölge Lidyalıların egemenliği altına giriyor. ‘Dia’ isimli bir kent kuruyorlar. Dia, ‘parlak’ demek. Daha sonra bölgede Bizanslıların egemenliği görülüyor. Poly (şehir) anlamına gelen sözcüğü ekleyerek, şehrin adı ‘Diapolis’ oluyor, yani ‘parlak şehir’.HÜR (2)

Deniz, doğa, tarih ve kültürün bir arada bulunduğu Anadolu’nun cennet köşelerinden burası. Zaten coğrafi konumundan dolayı zengin bir bitkisel çeşitliliğe sahip. Kendi topraklarından doğan Melen Çayı Havzası içinde yer alıyor. Geldiğinizde 40 km’lik kumsalda, tertemiz bir deniz ve tane tane kum bulacaksınız. Henüz yaz sezonu açılmadı ama özellikle temmuz ve ağustosta iğne atsanız yere düşmez.

Bölgenin en önemli özelliklerinden biri de tarihine sahip çıkması. Cumhuriyet, Yukarı Mahalle, Hacı Yusuflar ve Orhan Gazi mahalleleri Akçakoca’nın en eski yerleşim yerlerinden. Farklı mimari özellikler taşıyan Akçakoca evleri, geçmişin bugünkü temsilcileri gibiler.  Bu evlerde yaşayan insanlar zaman içerisinde değişse de, yaşam biçimlerini değiştirmemişler. Özellikle Yukarı Mahalle’ye çıktığınızda, saksıları dolduran renk renk çiçeklerin süslediği evlerin içinde tarihi yolculuğa çıkaca

AKÇAKOCA’DA NE YENİR, NEREDE KONAKLANIR?

Yeni başlayan ve devam eden restorasyon çalışmalarıyla Akçakoca oldukça yenilendi. Bölgenin en önemli otellerinin başında Sky Tower ve Otel Akçakoca geliyor. Sabah Akçakoca’ya geldiyseniz Doğa Restaurant’da yöresel kahvaltı kesinlikle yapmalısınız. (0380) 611 47 47 Öğle yemeği için Kamelya Restaurant’da özel mezelerle hazırlanan mezgit balığını mutlaka tatmalısınız. Biraz daha pahalı bir mönü; kalkan balığı olabilir. (0380) 611 30 33 Akşam ise Türkü Evi Cafe & Bar’da canlı müzik eşliğinde tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz. (0380) 611 75 5

Her hafta sonu burada yöresel ürünler pazarı kuruluyor. Pazara vardığınızda mis gibi tarhana ve köy ekmeği kokusu sarıyor dört bir yanı. Sabah sağılıp tezgâhlarda yerini alan süte, peynire ve tereyağına kadar her şey var. Yayık ayranının tadına doyum olmuyor. Mutlaka ‘Sündüzün Yeri’nde ‘mancarlı pide’ yemelisiniz. Kızılca mancarı, ıspanak, pırasa ve pazı gibi birçok sebzenin karışımından yapılan pide, bölgede meşhur.  Bir diğer önemli lezzetse gelinlerin ilk geceden sonra dağıttıkları şekerli fındık…HÜR (3)

CUMHURİYET DÖNEMİNİN İLK OKULLARINDAN BİRİ AKÇAKOCA’DA…

Pazarın 200 metre yakınında 1928’de Atatürk tarafından yaptırılan Orhan Gazi okulu yer alıyor. Cumhuriyet döneminin ilk okul binalarından. Bu nedenle özel bir anlamı var.  Mimari olarak Ankara’daki Meclis Binası’nın kopyası gibi. Bir dönem burada Rıfat Ilgaz öğretmenlik ve halk eğitim müdürlüğü yapmış. O zamanlar ‘Karadeniz’in Kıyıcığında’ romanını yazmış olması, hatta ‘Hababam Sınıfı’ eserinin ilk tohumlarını atmış olma ihtimali okula ayrı bir değer katıyor.

Sizi görenler “Hangi millettensin?” diye sorarsa şaşırmayın. Çünkü Lazı, Çerkesi, Abazası, Kürt’ü iç içe burada. Ne kavga var ne de huzursuzluk… Bölgenin en renkli yerleşim yeri Hemşin Köyü. Köyde ilginç bir cami de yer alıyor. 150 yıla yakın bir geçmişe sahip olan Hemşin Camii… Çantı tekniği (çivisiz ahşap) ile yapılmış. Mihrabı, minberi ve tavan işçiliğiyle oldukça dikkat çekici. Ahşap minareye çıkın… Yemyeşil orman ve rüzgâr sesi sizi büyüleyecek…

Anı Tour’un davetiyle iki buçuk saatlik yolculuğun ardından ulaştığımız Akçakoca’daki son durağımızsa Ceneviz Kalesi oldu. 12’nci yüzyılda Cenevizliler tarafından onarılarak kullanılan kale, moloz taşlarla inşa edilmiş. Doğusunda ve batısında biri mavi bayraklı olmak üzere iki plaj var. Kalenin doğusunda kalan plaj sadece kadınlara özel. Gezi boyunca beni en çok etkileyen yer ‘Fakıllı Mağarası’ oldu. Halen doğanın bıraktığı şekilde korunan 1.5 km uzunluğunda kocaman bir mağara… Yaklaşık 400-500 adım atarak engebeli yollardan mağaranın sonuna kadar gittim. Gördüğüm  galeriler, sarkıt ve dikitler gerçekten çok etkileyiciydi.

AKÇAKOCA’DA ADRENALİN: RAFTİNG PARKURU

Bölgenin bir başka özelliği ise doğa sporlarına elverişli olması. Sarp kayalarla kesilmiş sahil boyunca ve şelale güzergâhında doğada yürüyüş yapabilirsiniz. İstanbul’un keşmekeşinden uzakta çıplak ayakla yaprakların üzerine basarak yürüyünce tüm yorgunluğunuzu unutacağınızı garanti ederim. En keyifli aktivite ise Melen Çayı üzerinde yaklaşık 12 km uzunluğundaki rafting parkuru… Şubat-mayıs arası rafting yapılabiliyor. Ortalama üç zorluk derecesi olan parkur, 1.5 saat sürüyor.

SABAH

SABAH

Saklı güzellik, Akçakoca

  • TUBA TOKGÖZ
  • Giriş Tarihi: 24.4.2016 Akçakoca, Düzce’nin şirin bir ilçesi. Aynı zamanda Batı Karadeniz’in yoğun ilgi gören bölgesi. Çünkü, muhteşem bir doğa ve denizin buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Antalya ve Ege için klasik haline gelen, ‘deniz-kumgüneş’ üçlüsü, Akçakoca için de geçerli. İlçe mavi bayraklı plajlara, 35 kilometre uzunluğunda ender bir kumsala sahip. HUZURLU ZAMANLAR İÇİN Sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için bulunmaz bir yer, Akçakoca. İstanbul ve Ankara’dan karayolu ile üç saatlik mesafedeki ilçeye, hafta sonu yorgunluk atmak için bile gidebilirsiniz. Bu şirin ilçede iki gün geçirdim. Akçakoca’nın denizine ve lezzetli yemeklerine bayıldım. Akşamüzeri bir bankta oturup, güneşin batışını seyretmenin keyfi ise tarif edilemez. Bu tatil beldesinden büyülendim desem abartmış olmam.
  • BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ İlçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. İlk yerleşim, kesin olmamakla birlikte M.Ö. 1200 yıllarına dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgeyi, Osman Gazi’nin silah arkadaşı Akçakoca Bey yönetmiş. İlçenin adının hikayesi ise şöyle: Bizans’ın verdiği Diapolis ismi önce Akçasar olarak değiştirilmiş. 18. yüzyılda şehir Akçaşehir adını almış. 1934’te yapılan isim değişikliği ile bugünkü adına kavuşmuş. Akçakoca’yı gezmeye merkeze üç kilometre uzaklıktaki Ceneviz Kalesi’nden başladım. Müthiş bir doğa güzelliğine sahip kale, ilçenin adete simgesi olmuş. Kalenin sunduğu manzara ise görülmeye değer. Büyüleyici aynı zamanda insana büyük bir huzur veriyor. Kalenin içinde, dönemin su ihtiyacını karşılayan su sarnıcı da bulunuyor.
  • ÇİVİSİZ CAMİ BÜYÜLÜYOR İkinci durağım ise; kente 15 kilometre uzaklıktaki, çivisiz camisiyle bilinen Hemşinli Köyü. Osmanlı Padişahı II. Mahmut tarafından köye inşa edilen Cuma Camii, muhteşem görünümü ile insanı büyülüyor. Çivi kullanılmadan, çandı denilen bir yöntemle inşa edilen cami, iki katlı. Alt kısmı taş malzemeden, üst kısmı ise tamamen ahşaptan oluşuyor. Hemşinli Köyü’nden sonra istikamet Fakıllı Mağarası. 1012 metre uzunluğundaki mağara, doğal sarkıt ve dikitlerle bezenmiş adeta. Mağaranın astım hastalarına iyi geldiği de söyleniyor. İlçede son durağım ise ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın öğretmenlik yaptığı Orhangazi İlkokulu oldu. Okul, mimarisiyle dikkat çekiyor.
  • YÖRE TATLISI ÇOK LEZZETLİ Akçakoca’ya gelmişken deniz ürünleri yememek olmazdı. Sahil boyunca uzanan restoranlarda hamsi, mezgit, istavrit gibi mevsim balıklarından yiyebilirsiniz. Ayrıca kuskus, hamsili mısır ekmeği, kızılcık tarhana çorbası ise harika. Yöreye özgü Melengüçceği bir diğer adı da Melengiç Çiçeği tatlısını ise şiddetli bir şekilde öneriyorum. Akçakoca’nın en önemli geçim kaynağı fındık olduğu için ev yapımı organik ürünler ve yöreye özgü fındıklı helvalarından alabilirsiniz. Çünkü, bu helva çok hafif olduğu için insanda yedikçe yeme hissi uyandırıyor. Bu arada yöresel pazarları gezmenizi de öneriyorum. Çok sayıda evde yapılmış organik ürünleri bulabiliyorsunuz.
  • RAFTİNG DE YAPABİLİRSİNİZ Akçakoca ve çevresinde yapabileceğiniz pek çok etkinlik alternatifi bulunuyor. Melen Çayı’nda rafting yapabilir, merkeze 80 kilometre uzaklıktaki Acarlar Gölü ve Longoz Ormanları’nı keşfedebilirsiniz. Kurugöl ise yürüyüş için ilçenin en ideal noktası.
  • Batı Karadeniz’in en güzel yörelerinden Akçakoca, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Şimdi de temiz havası, plajları ve yeşil alanları ile yerli turistin gözdesi