Yıllardır Akçakoca turizm faaliyetlerinin bir şekilde içinde olup , turizm çıtasının yükseltilmesi için çaba gösteren biri olarak her yönden yaşamımıza çok olumsuz etki eden Korona Virüs salgınının etkilerini giderek sonlandığı ve yavaş yavaş normalleşmeye girdiğimiz şu günlerde turizm hareketliliği de başladı. Görünen o ki bu yıl tatilcilerin tercihleride önemli ölçüde değişim gösterecek .
Tur acenteleri haziran ayında faaliyetlerine yeniden başlıyor
Yıllarca birlikte çalıştığım tur yöneticileri (çoğunlukla Ankara’da) bu yıl talebin deniz, doğa ve kültüre yönelik günübirlik olacağını ön görüyorlar.
Sezon boyunca Ankara dan hergün yüzlerce tur araçları ülkenin her bölgesine dağılıyor. Bölgemize (Bolu Sakarya Düzce) günlük ortalama 50-60 tur aracı geliyor. Akçakoca’ya ise sadece %10 civarında tur aracı geliyor ki bu rakam oldukça az. Bunun sebeplerini sahada aktif biri olarak kendimce araştırdım
Geçtiğimiz yıl yaşadığımız sel felaketinin ardından Akçakoca’da turizm neredeyse durma noktasına geldi. Zaten öncesinde altyapı ve arz sunum açısından kör topal yürüyen turizm faaliyetleri bazı girişimlerle pandemi sonrası fırsata dönüştürebilir diye düşünüyorum.
Belediye Başkanı Sayın Okan Yanmaz ve ekibi alt yapı eksikliklerini büyük bir çaba ile gidermeye çalışıyorlar. Şahsımı en sevindiren , hepimizi utandırdığını sandığım şehrin merkezi noktalarında ki tuvalet eksikliğini çözümlemesi çok önemli . Umarım çok yakında Akçakoca’nın en önemli ziyaret noktalarından ve yedi yıldır restorasyon nedeniyle kapalı olan tarihi miras Ceneviz Kalesi de tez zamanda açılır.
İlçemize gelen misafirleri gezdirip güzelliklerini tanıttığımız belli başlı 14 – 15 özel konumda yerlerimiz var. Ancak bu noktaların birçoğunun önemli eksiklikleri olduğunu tespit ettim. Örneğin, Kurugöl Kanyonu (yılda 1500- 2000 kişi), Fakıllı Mağarası ki Düzce ilimizde en çok ziyaret edilen doğal mağaramız, Koçbaba türbesi ve Tarihi Orhangazi ilk okulumuz ilgiye muhtaç konumdalar. Ayrıca Çayağzı Köyünde Orhangazi camisi Göktepe Köyünde Cumayanı ve türbeler daha özen beklemekte. Atalarımız derki “Kılıçla kuşatılan yerler Maneviyatla yaşatılır ”
Burada yazmadığım diğer değerlerimiz aynı şekilde muhafaza edilmelidir. Gezilecek yerlerin tamamı daha detaylı yön levhaları, haritalarla ve broşürlerle tanıtılmalı , görevli kişilerce profesyonelce anlatılmalıdır.
Not; kurumların dijital ortamda Akçakoca şehir rehberini acilen güncellesi gerekiyor.
İlçemizde konaklamalı turizmi artırmak için ilimiz Düzce ve komşu ilçeler Ereğli, Karasu üçgeni iyi değerlendirilmeli , Karasu Acarlar Longozu, Ereğli Cehennem Ağzı mağaraları ve Düzce Şelaleleri Akçakoca merkez alınarak 2- 3 gün gezginlere iyi vakit sağlayan organizasyonlar yapılabilmeli .
Bunlar benim gördüklerim ve hayallerim hatta benim davam.
“Bütün gerçekler gerçek olmadan önce hayaldir… Cenap Şahabettin”
Haber-Yorum Atilla GÜLDİKEN Turizm Aktivisti