akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3811
EURO
34,7754
ALTIN
2.396,64
BIST
10.234,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C

ŞOK DÜŞÜŞÜN NEDENİ EMANET FINDIK

ŞOK DÜŞÜŞÜN NEDENİ EMANET FINDIK
17.01.2016 19:11
511
A+
A-

14.50 TL den  İşlemle Satışa Başlanan Ancak Sürekli Olarak Düşüş Gösteren Ve En Son 9.60 A İnen Fındık Fiyatında Sürekli Düşüşlerin Nedeni Belli Oldu. Emanete Verilen Fındık.

 

Hafta içinde 10 TL nin altına düşerek üreticiyi hayal kırıklığına uğratan fındıktaki şok düşüün Üreticinin Tüccara, Tüccarında ihracatçıya verdiği fındığı dış piyasalara emanet verilmesinin neden olduğu iddia edildi.

Konu ile ilgili olarak Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Oadsı Başkanı Levent Şahin Başaran, “Fındık ihracatçılarının yurt dışına verdiği emanet fındık, ürün fiyatlarında ciddi manada düşüşe neden oldu” dedi.
Başaran, yaptığı açıklamada, fındık fiyatının bazı kesimler tarafından maksatlı düşürüldüğünü iddia etti. EMANETE HIYANET EDİLDİ

“Bazı firmalar üreticilerine ihanet etti” diyen Başaran, “Bazı tüccar ve ihracatçılar üreticilerin kendilerine emanet ettiği fındığa ihanet ederek, hiçbir para almadan yurt dışına 20 bin ton fındığını emanete verdi. Bu nedenle fındıkta sert düşüşler oldu. Buradan tüccarlara ve ihracatçılara sesleniyorum. Aklıselim olun ve yılları kıyaslayın. Avrupa bizden yaklaşık 140 bin ton daha fındık alacak. O yüzden oyuna gelmeyin” şeklinde konuştu.

Yurt dışına emanet fındık veren firmalarla ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını söyleyen Başaran, şöyle devam etti:

“Fındık ihracatçılarının yurt dışına verdiği emanet fındık, ürün fiyatlarında ciddi manada düşüşe neden oldu. Bu da fiyatlarının haksız yere düşürülmesine neden oldu. Yedi firma için gerekli yasal işlem başlatılması için Rekabet Kuruluna başvuruldu. Bu firmalar 20 bin ton fındığı yurtdışına fatura ve kontrat anlaşması olmadan verdiği için yasal işlem başlatılması talebinde bulunuldu.”dedi.

Üreticilere seslenen Başaran, emanete fındık verilmemesi uyarısında bulundu.