akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

FINDIKTA ŞOK EDEN FİYAT VE DİRENME ÇAĞRISI

FINDIKTA ŞOK EDEN FİYAT VE DİRENME ÇAĞRISI
10.12.2015 10:59
628
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Serbest Piyasada 10 Lira Seviyelerine Kadar Düşen Fındık Fiyatının Üreticileri Adeta Şoke Ettiğini Söylerken; Giresun Ziraat Odası İle Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Ortaklaşa Yaptıkları Açıklamada Fındık Üreticisine Direnin Çağrısı Yaptı.

Üreticinin fiyat yükseleceği beklentisi nedeniyle pazara sürmediği fındıkta şok düşüşler yaşanıyor. Büyük ihracatçıların ve gerek içerde gerekse yurt dışında piyasayı elinde tutanların gayretleri ile beklenilmeyecek düşüşler yaşandığını iddia eden ve sektörde oynanan oyunlar olduğunu iddia eden üreticinin yanında yer alan kurumlardan açıklamalar geldi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, 2015 fındık sezonunun başlamasının ardından fiyatların ilk defa 10 lira seviyesine kadar düştüğünü söyledi. Üreticilerin fındık fiyatlarının artmasını beklerken fiyatların beklenmedik şekilde düştüğünü belirten Soydan, “Üreticilerimiz bu düşüşü hiçbir zaman beklemiyordu. Biz bu düşüşün arz ve talebe göre yaşandığını da düşünmüyoruz” dedi. Soydan, fiyatların düşürülerek üreticilerin psikolojik olarak etkilenmeye çalışıldığını savunarak, “Bu noktada ciddi anlamda üretici mağduriyeti söz konusu. Serbest piyasada 10 liraya kadar düşen fındık fiyatı üreticileri adeta şoke etti. Fiyatların bu kadar düşmesi beklenen bir durum değildi. Ondan dolayı üreticilerimiz şaşkınlık içinde fiyatların yeniden yükselmesini bekliyor” ifadelerini kullandı. Tüccarlara bırakılan emanet fındığın satılarak işlem görmesi sonucu fiyatların düştüğünü tahmin ettiklerini dile getiren Soydan, “Fındık üreticilerinin bıraktığı emanet fındıklar manavlar tarafından büyük tüccarlara satılmıştır ancak bu durumun üreticiye olan zararı kadar tüccarlara da zarar vermesini bekliyoruz. Fındık fiyatı yeniden yükselmeye başladığında bu tüccarlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Onlar da çok büyük risk aldı” değerlendirmesinde bulundu. Yaşanan gelişmelerden hem üreticilerin hem de fındık sektörünün kaybettiğinin kaydeden Soydan, şöyle devam etti:

“Bu üretici her zaman lazım. Üreticileri ayakta tutmamız lazım ki gelecek yılların fındığını üretebilelim. Üreticileri bahçelerden soğutmayalım. Bu kaosu ortadan kaldırmak için herkesi birlik ve beraberlik içinde olmaya davet ediyoruz. Aksi durumda kaybeden hepimiz olacağız. Bu da kimseye fayda sağlamaz.”

Soydan, üreticilerin 15 lira beklentilerinin halen devam ettiğini, 13-14 liraya fındık satmayan üreticilerin kesinlikle 10-11 liradan fındık satmayacağını kaydetti.

ÜRETİCİYE “DİRENİN” ÇAĞRISI

  Gelişmeler Üzerine Giresun Ziraat Odası ile Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ortaklaşa yaptıkları açıklamada fındık üreticisine direnin çağrısı yaptı. Açıklamada, “Biz sonuna kadar, üreticimizin hak ve hukuku korumaya devam edeceğiz. Yeter ki, üreticimizde bu oynanan senaryolar karşısında dik durarak gücünü göstersin” denildi.

Giresun Ziraat Odası ile Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca yapılan ortak açıklamada fındık üreticisine düşen fındık fiyatları karşısında direnme çağrısında bulunuldu. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ile İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman tarafından ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında fındık üreticisine seslenilerek şöyle denildi: “Bu günlerde Fındık fiyatın da yaşanan gerilemenin nedeni ihracatçının emaneti bozdurmasından kaynaklanıyor. Üretici sabırlı olmalı direnmeli ve direnmeye devam etmelidir.  Kabuklu fındık 15TL iken kavrulmuş fındık 50TL idi. Bugün fiyat 11TL ye düştü kavrulmuş fındık yine 50TL. Sizce de bu işte bir tezatlık yok mu? Anlaşılıyor ki üreticinin elinde ki fındığı ucuza kapatma hesabı yapıyorlar. Şunu bilmelidirler ki elde ki fındığın fiyatını sabırlı olan direnen üretici belirleyecektir. Üreticinin ziraat bankasına, tarım krediye olan borçları verildi. Elinde fındığı olan üretici sabırlı ve kararlı bir şekilde direnmeye devam ediyor ve edecektir. İhracat rakamlarına bakınca ; Türkiye 2015-2016 fındık ihracat sezonunun ilk 3 ayında kaç ton ihracat yapmış. 88 bin ton iç fındık. Karşılığı nedir yaklaşık 180 bin ton kabuklu fındık. Türkiye yılda kaç bin ton iç fındık ihraç ediyor? 300 bin ton. Bu rakama ulaşa bilmesi için 210 bin ton daha ihracat yapması gerekiyor. Bunu karşılığı da 420 bin ton kabuklu fındık demek. İç pazarı hiç hesaba katmasak, stoklardaki ve üreticinin elindeki fındık miktarı ihracata ancak denk geliyor. İç pazarda fındık tüketilmiyor mu tüketiliyor. Hadi biz yemeyelim dedik. Dünya ve Avrupalı ucuzda olsa, pahalı da afiyetle yiyor.  Bu arada Rusya Türkiye’den ihraç ettiği ürünlere ambargo koyarken, ambargo koymadığı birkaç ürünün arasında fındık var. Halen bazı kesimler, fındık fiyatı üzerinde baskı oluşturarak, fiyatı düşürmeye çalışmasına bir anlam veremiyoruz. Bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üreticinin ucuza satmasına karşın tüketici  pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor onun takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz. Biz sonuna kadar, üreticimizin hak ve hukuku korumaya devam edeceğiz. Yeter ki, üreticimizde bu oynanan senaryolar karşısında dik durarak gücünü göstersin.” Dediler.