akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2573
EURO
34,7375
ALTIN
2.386,94
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

FINDIK, BU SENE OLACAK MI ?

FINDIK, BU SENE OLACAK MI ?
05.02.2022 10:39
1.184
A+
A-

 

Ekmeğini yiyip suyunu içtiğimiz kırk bin nüfuslu bu güzel ilçenin en büyük geçim kaynağı Fındık.

Tabii ki turizm de önemli, ilçemize dışardan gelecek yerli ve yabancı her turist sonuçta burada az çok bir harcama yapıyor ve ilçe ekonomisine katkısı oluyor.

Ama fındık öyle mi?

On bin ailemiz ortalama 25 dönüm olan arazisinde fındık tarımı ile uğraşıyor, geçiniyor veya gelirine ek gelir sağlıyor. Bir o kadar da mevsimlik işçi için gelir kaynağı oluyor.

220 bin dönüm dikili fındık arazimiz var ve geçmiş yıllara baktığımızda 12 ile 30 bin ton arasında fındık toplanan bir yerdeyiz.

Akçakoca olarak hiç olmadığı yıl 300 milyon, normal olduğu yıl 500 iyi olduğu yıl ise 750 milyon lira fındık parası almışız. Bakanlığımız destek ödemesi bile 30 milyon lira tutuyor.

Ne yazık ki , Birliktelik kuramadığımız için katma değerli ürün üretemiyor ve  maalesef fındığı tüccara kabuklu olarak satmaktan ileri gidemiyoruz.

İşin bir garip yanını da fındık ihracatında bulunan illere bakınca anlıyoruz ki ihracat yapabilen esnafımız da yok. Trabzon ve Ordu illerimiz yanında hiç fındığı olmayan İzmir, Denizli , Malatya ve Hatay illerimizdeki esnaf ihraç ediyor bizim ürettiğimiz fındığı.

Bu konular yüz yıldır çözülemediği için üzerine düşmeden, çok uzatmadan biz asıl konumuza geçelim.

BU SENE FINDIK NASIL OLACAK?

Şubat ayındayız, geçtiğimiz 3 aylık kış döneminde çok şükür don zararımız olmadı, döllenme büyük ölçüde tamamlandı. Püskül gelişiminden döllenmenin iyi olduğunu gözlemleyebildik.

Üstelik çok güzel kar yağışı da oldu. Sonuçta kar yılı var yılı, bereket yılı olmaktadır.

Bu zamana kadar ki en büyük sorun ise gübre ve işçilik fiyatları oldu ve olmaya devam ediyor. Gübre hala çok pahalı ve üreticilerimizin büyük çoğunluğu kış gübrelemesi yapmadı.

 

Eskiler çiftçinin karnını yarmışlar kırk tane seneye çıkmış derler. Fındık üreticilerimizin büyük çoğunluğu fiyatlarını konuşup fosforlu gübre için seneye dedi geçti.

İlçemizde fındık tarımı hakkında oluşturmaya çalıştığımız ve bir parça başardık dediğimiz farkındalık gübre fiyatlarının yükselmesine ve fındık fiyatlarının umulduğu gibi yükselmemesine yenildi maalesef.

Bu sene şimdiye kadar sağladığımız kazanımlarımızı kaybetmemek ve iyi bir sezon geçirmek için çok çabalamamız gerekecek. “Fosforlu gübreyi attın mı?”  Dediğim her üretici acı acı gülüp “fiyatından haberin var mı?” dedi.

İyi de “kar yağdı tamam işte” deyip gübre atmadan verimli tarım olmaz, verimli üretim olmaz. Toprak yeterli besin elementini bulamaz ve bu durum sonucunda fındık verimli olmaz veya eksik ve randımansız olur.

 

Topraklarının % 70 i orta veya kuvvetli asidik, % 91 i tınlı veya killi-tınlı, % 62 si az kireçli, % 44 ü organik maddece fakir olan, arazilerinin % 60 ı %20 ve üzerinde eğimli bulunan, üzerinde bitki deseni olarak 20-40 santimetre kökü olan fındık bulunan, üstelik bu fındık ocaklarının % 50 si ekonomik ömrünü tamamlamaya yaklaşmış olan Batı Karadeniz bölgesindeyiz.

Normal zamanda bile ülkemizde kullanılan gübre miktarı Hollanda’ nın 1/3 ü, Avrupa’nın 1/2 si, doğal olarak tarım ürünlerimizdeki verimde Hollanda’ nın üçte biri, Avrupa’nın yarısı.

Fosforlu gübrenin faydalarını ve etkisini defalarca yazmıştık, görünen o ki ilçe genelinde verimli ve kaliteli üretim bir başka bahara kaldı.

Arazi eğimlerimiz ve fındık ocaklarımızın sıklığından dolayı makinalı tarım çok zor olduğu için önümüzdeki süreçte yoğun işçilik gerekecek.

– Azotlu gübre atılması

– Dip filizi temizliği

– Budama

– Zirai mücadele ve ilaçlama

– Yabani ot temizliği

– Hasat öncesi temizlikler

– Hasat

Hep iş gücü isteyen işler. İşçilik fiyatları da düşecek gibi değil, her şeyin pahalandığı bu dönemde işçilik fiyatlarının düşmesini beklemek saflık olur.

Gübreye ayıramadığımız parayı azotlu gübreye, bakıma, zirai mücadeleye ve işçiliğe de ayıramazsak, hasatta çalışacak mevsimlik işçilerin parasını toparlayım yeter dersek fındık kendi kendine ne kadar olacaksa o kadar olacak işte.

Sezon işleri önümüzdeki ay başlayacak, azotlu gübre, bakım ve zirai mücadele için emek ve para harcayanlar fındıklarını verimli ve kaliteli toplayacaklar, ne olursa toplar razı oluruz diyenler ise ne olursa toplayıp razı olacaklar gibi görünüyor.

Gelelim fındık bu sene olacak mı sorusuna? Geçen sene fındığın var yılı idi, güzel fındık toplandı. Periyodisitenin etkisinden dolayı bu yıl azalma olacaktır mutlaka.

Bu sene şu ana kadar şartlar olumlu gidiyor, bir aksilik olmazsa iyi olacak gibi ama yine de size bağlı. Bakarsanız verimli ve kaliteli olacak, bakmaz, ilgilenmez, zaman ve para harcamazsanız olduğu kadar olacak.

Hayırlı ve bol ürünlü sezon olmasını dilerim.

 







ETİKETLER: