akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3361
EURO
35,2001
ALTIN
2.247,23
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
10°C
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

Akçakoca’ya Haksızlık.. Melengücceği Tatlımız Fox Tv de DÜZCE’nin Olarak Tanıtıldı

Ulusal yayın yapan FOX TV’de yayınlanan “Çağla İle Yeni Bir Gün” programında Akçakocalı Kadınlar olmadan Düzceli bayanlar tarafından Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısı tanıtıldı.


Akçakoca’ya Haksızlık..  Melengücceği Tatlımız  Fox Tv de DÜZCE’nin Olarak Tanıtıldı
13.05.2021 11:47
2.830
A+
A-

Ulusal yayın yapan FOX TV’de yayınlanan “Çağla İle Yeni Bir Gün” programında Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısının  tanıtımında  halen Düzce’ye malediliyor olması büyük tepki topladı.

 

 

Dün “12 Mayıs 2021 ” Çağla Şikel’in sunduğu  ve Düzce’li kadınların konuk olduğu yöresel yemekler programında , tamamiyle Akçakoca yöresine ait olan Melengüççeği tatlısı Düzce’nin bir lezzetiymiş gibi tanıtıldı.

Melengüççeğinin hikayesini ve kullanılan malzemelerini tanıtan Düzce’li bayan sözlerine başlarken bir kez  lütfen zikrettiği Akçakoca adını bir saati aşkın süren  program akışında bir de Çağla Şikel’in  Akçakoca dediği ürünü Düzce’ye aitmiş gibi anlatmayı sürdürdü.

Programı izleyen çok sayıda Akçakoca’lı  tepki gösterip yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için   bizimde yaptığımız gibi kanala ulaşmaya çalıştı ancak dakikalarca beklemeye karşılık başaramadıklarını belirttiler.

Melengüççeği ve Mancarlı Pidenin coğrafi işareti ve patentini tescil ettirmek için  yoğun çaba harcayan Ticaret Sanayi Odası ve Tarihi Mah. Derneğinin  konuyu gerekli mercilere ileterek  açıklama isteyeceklerini umuyoruz.

2016 Nisanında Akçakoca’da 2001 kadının katılımıyla yapılıp  Rekor ve Tescil Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural tarafından onanarak  “ En Çok Kadınla Hazırlanan  En Büyük Melengüççeği Tatlısı”  olarak Guinnes rekorlar kitabına giren patenti ve coğrafi işareti Akçakoca adına tescilli Melengüççeği tatlısının  programda Düzce ürünü olarak  tanıtımına tepki gösteren tescil sürecinde  büyük emekleri olan,

Tarihi Mahalle Derneği başkanı Gülten Özdeş, yaptığı açıklamada  “  Bu gün Fox Tv de, sabah kuşağında Çağla Şikel in sunduğu programı izlerken kendi adıma ve Derneğim adına derin üzüntü duydum.

Programda, Uzun yıllar ortaya çıkartmak, tanıtmak ve markalaştırmak için mücadele ettiğimiz, “Akçakoca Melengüççeği Tatlısı”  diye coğrafi işaret almış ürünümüzü , Düzce’li hanımlar anlatıyor. Bu hanımların ürünümüzü tanıtacaklarından daha önce haberimiz olmadığı için dikkatle dinledim. Programda, Sadece ürünün coğrafi işaretli  adını söylerken Akçakoca adı  geçti  ve bir daha geçmedi. Binlerce kadının, idarenin, yerel yönetimlerin, Tarihi Mahalle Derneği yönetici ve üyelerinin, diğer stk ların büyük gayretleri ile  kırılmış bir rekorun,  kırıldığı  ilçeden ve  emek veren Akçakoca halkından hiç bahsetmeden,  sanki  olay kendi  çevrelerinde gerçekleşmiş gibi anlatmalarını hayretler içinde izledim.

Şimdi soruyorum

Çok meşakatli bir organizasyonla “en çok kadınla ve en büyük melengüççeği” yapımı ile Dünya kadın rekorlarına adını yazdırıp, rekora  imza atmış Akçakoca halkının  rekorunun bile,  doğru anlatılamaması  sizce haksızlık değil mi?

Uzun yıllardan beri  ürünümüzün doğru tanıtılması konusunda çok hassas davranırken, herkesin de buna özen göstermesini istemek hakkımız değil mi?

Akçakoca Düzce nin bir ilçesi değilmi ? Bu tür tanıtım ve  organizasyonlarda, ürünün gerçek sahiplerine ulaşmak , bu kadar zor mu?“ dedi.

 

Şimdi hiç kimse  “ha Düzce’nin   ha Akçakoca’nin  demiş ne fark eder “demesin. Düzce’nin Karadeni’ze açılan kapısı şirin bir turizm ilçesi Akçakoca’nın  denmesi çok mu zor?  Komşumuz Sakarya ili en küçük bir etkinlikte dahi Karasu’yu anlata anlata bitiremez, turizmine katkı olsun diye denizini kumunu güneşini  överek söz eder de neden Düzce ilimizin önde gelenleri, STK temsilcileri, kamu önderleri neden Akçakoca söz konusu oluna sus pus olur, adını anmaktan imtina eder Karadeniz’in öncü Turizm merkezi doğasıyla, deniziyle balığıyla gidilip görülecek şirin bir kasabası diyerek söz edemez tanıtımına katkı sunmazlar?

Bilindiği üzere patenti ve coğrafi işaretlerimizi vermemekte ısrar eden bir tarım il müdürlüğümüz ile  Turizm haftalarında  Akçakoca’nın adına yer vermeyip bir etkinlik koymayan turizm il müdürlüğümüz var.









ETİKETLER: