Ulusal yayın yapan FOX TV’de yayınlanan “Çağla İle Yeni Bir Gün” programında Akçakocalı Kadınlar olmadan Düzceli bayanlar tarafından Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısı tanıtıldı.
Ulusal yayın yapan FOX TV’de yayınlanan “Çağla İle Yeni Bir Gün” programında Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısının tanıtımında halen Düzce’ye malediliyor olması büyük tepki topladı.
Dün “12 Mayıs 2021 ” Çağla Şikel’in sunduğu ve Düzce’li kadınların konuk olduğu yöresel yemekler programında , tamamiyle Akçakoca yöresine ait olan Melengüççeği tatlısı Düzce’nin bir lezzetiymiş gibi tanıtıldı.
Melengüççeğinin hikayesini ve kullanılan malzemelerini tanıtan Düzce’li bayan sözlerine başlarken bir kez lütfen zikrettiği Akçakoca adını bir saati aşkın süren program akışında bir de Çağla Şikel’in Akçakoca dediği ürünü Düzce’ye aitmiş gibi anlatmayı sürdürdü.
Programı izleyen çok sayıda Akçakoca’lı tepki gösterip yapılan yanlışlığın düzeltilmesi için bizimde yaptığımız gibi kanala ulaşmaya çalıştı ancak dakikalarca beklemeye karşılık başaramadıklarını belirttiler.
Melengüççeği ve Mancarlı Pidenin coğrafi işareti ve patentini tescil ettirmek için yoğun çaba harcayan Ticaret Sanayi Odası ve Tarihi Mah. Derneğinin konuyu gerekli mercilere ileterek açıklama isteyeceklerini umuyoruz.
2016 Nisanında Akçakoca’da 2001 kadının katılımıyla yapılıp Rekor ve Tescil Hakem Heyeti Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural tarafından onanarak “ En Çok Kadınla Hazırlanan En Büyük Melengüççeği Tatlısı” olarak Guinnes rekorlar kitabına giren patenti ve coğrafi işareti Akçakoca adına tescilli Melengüççeği tatlısının programda Düzce ürünü olarak tanıtımına tepki gösteren tescil sürecinde büyük emekleri olan,
Tarihi Mahalle Derneği başkanı Gülten Özdeş, yaptığı açıklamada “ Bu gün Fox Tv de, sabah kuşağında Çağla Şikel in sunduğu programı izlerken kendi adıma ve Derneğim adına derin üzüntü duydum.
Programda, Uzun yıllar ortaya çıkartmak, tanıtmak ve markalaştırmak için mücadele ettiğimiz, “Akçakoca Melengüççeği Tatlısı” diye coğrafi işaret almış ürünümüzü , Düzce’li hanımlar anlatıyor. Bu hanımların ürünümüzü tanıtacaklarından daha önce haberimiz olmadığı için dikkatle dinledim. Programda, Sadece ürünün coğrafi işaretli adını söylerken Akçakoca adı geçti ve bir daha geçmedi. Binlerce kadının, idarenin, yerel yönetimlerin, Tarihi Mahalle Derneği yönetici ve üyelerinin, diğer stk ların büyük gayretleri ile kırılmış bir rekorun, kırıldığı ilçeden ve emek veren Akçakoca halkından hiç bahsetmeden, sanki olay kendi çevrelerinde gerçekleşmiş gibi anlatmalarını hayretler içinde izledim.
Şimdi soruyorum
Çok meşakatli bir organizasyonla “en çok kadınla ve en büyük melengüççeği” yapımı ile Dünya kadın rekorlarına adını yazdırıp, rekora imza atmış Akçakoca halkının rekorunun bile, doğru anlatılamaması sizce haksızlık değil mi?
Uzun yıllardan beri ürünümüzün doğru tanıtılması konusunda çok hassas davranırken, herkesin de buna özen göstermesini istemek hakkımız değil mi?
Akçakoca Düzce nin bir ilçesi değilmi ? Bu tür tanıtım ve organizasyonlarda, ürünün gerçek sahiplerine ulaşmak , bu kadar zor mu?“ dedi.
Şimdi hiç kimse “ha Düzce’nin ha Akçakoca’nin demiş ne fark eder “demesin. Düzce’nin Karadeni’ze açılan kapısı şirin bir turizm ilçesi Akçakoca’nın denmesi çok mu zor? Komşumuz Sakarya ili en küçük bir etkinlikte dahi Karasu’yu anlata anlata bitiremez, turizmine katkı olsun diye denizini kumunu güneşini överek söz eder de neden Düzce ilimizin önde gelenleri, STK temsilcileri, kamu önderleri neden Akçakoca söz konusu oluna sus pus olur, adını anmaktan imtina eder Karadeniz’in öncü Turizm merkezi doğasıyla, deniziyle balığıyla gidilip görülecek şirin bir kasabası diyerek söz edemez tanıtımına katkı sunmazlar?
Bilindiği üzere patenti ve coğrafi işaretlerimizi vermemekte ısrar eden bir tarım il müdürlüğümüz ile Turizm haftalarında Akçakoca’nın adına yer vermeyip bir etkinlik koymayan turizm il müdürlüğümüz var.