akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3872
EURO
34,7671
ALTIN
2.396,70
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

BOLLUK VAR AMA… BOYUT YOK!!! HAMSİ BİTERSE DENİZ BİTER

BOLLUK VAR AMA… BOYUT YOK!!! HAMSİ BİTERSE DENİZ BİTER
06.01.2021 13:35
727
A+
A-

 

Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonunda, bolluğu yaşanan hamsinin iriliğinin istenen boyutta olmaması buna rağmen kotaların üstünde avlanmasın sürmesi endişelendiriyor. Uzmanlar, ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsinin neslinin tükenebileceği uyarılarında bulunuyor.

Türkiye’de boyu 9 santimetrenin altında avlanması yasak olan hamsi sürülerinin avlanması, küçük boy hamsi avcılığı nedeniyle hamsi stokları hızla azalmakta ve gelecek için tehlike sinyalleri veriyor.

 

Hamsi iriliğinin tezgâhlarda istenilen boyutta olmadığına dikkat çeken uzmanlar, ergin boyutlara ulaşmadığı için üreyemeden avlanan hamsinin neslinin tükenebileceğine vurgu yapıyor.

“POPÜLASYONU GERİYE DÜŞÜRÜRSÜNÜZ”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, son yıllarda hamsinin neslinde küçülme görüldüğünü söyledi, aşırı balık avlandığına dikkat çekti:

“Biz denizi tamamen sömüreceğimize, denizden lazım olanı almamız gerekiyor ki sofralarımıza büyük balık gelsin. Avcının şu anda kullandığı ağ gözü 9 santimetre boyundaki hamsiyi avlayabilecek dizaynda değil. O yüzden çok fazla miktarda arasından küçük balık çıkıyor. Yeterli denetleme yapılmıyor. Bunun yansımasını da pazarda tezgâhta görüyoruz. Ergin olmayan bireyi avlarsanız varlığını geriye düşürürsünüz yani durdurursunuz. Hamsiden beslenen birçok canlı var denizde. Hamsi denizde besin zincirinin tabanını oluşturan bir balık. Kuralına uygun avlanma yapılmadığı zaman bu canlıları da riske atıyorsunuz. 9 santimetre ilk üreme boyu. 9 santim altını tutarsak sonraki yıllarda daha neyi bulup avlayacağız. O zaman hamsiye elveda deyip artık beklemememiz lazım.”

“DENETİMLERİN SIKLIKLA YAPILMASI LAZIM”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan da yeterli denetlemenin yapılmadığını söyledi:

“Hamsinin boyutları ile ilgili gerekli denetimler yapılmıyor. Bu denetimlerin sıklıkla ve doğru bir şekilde yapılması lazım. 9 santimetrenin altında avlanma yapıldığı zaman biz gelecek nesillere aktaracak olduğumuz balık türlerini yok ediyoruz. Kökünü kurutuyoruz. Bunun da önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılması lazım. Su ürünleri bölümünün daha aktif rol alması gerekiyor. Hatta bununla ilgili bir tim oluşturulması gerekiyor. Balık avlanırken denetim yapılmalı ve ciddi cezalar verilmesi lazım.”

KISITLAMA BİRAZ OLSUN HAMSİYİ BÜYÜTTÜ

Balıkçı esnafı “Sezon başında hamsi baya ince geldi piyasaya. Son dönemlerde hamsi iri olarak gelmeye başladı tezgahlara. Son dönemlerde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında tutulmayan hamsi aslında biraz büyüdü. Şu anda hamsinin durumu biraz daha iyi ama ilk dönemlerde öyle ince hamsi geliyordu ki, tezgaha koymaya utanıyorduk” dedi.

Vatandaşlar ise hamsinin kalınlığının ilk zamana göre daha iyi olduğu ancak yine de yeterli düzeyde olmadığı görüşünde. (HABER-DHA)