akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4676
EURO
34,7142
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AKÇAKOCA’LI AVUKATLAR, ÇOKLU BARO SİSTEMİNE KARŞI TEPKİLERİNİ HER GÜN “MESLEĞE SAYGI” DURUŞU İLE SÜRDÜRECEK

AKÇAKOCA’LI  AVUKATLAR, ÇOKLU BARO SİSTEMİNE   KARŞI TEPKİLERİNİ HER GÜN “MESLEĞE SAYGI” DURUŞU İLE SÜRDÜRECEK
08.07.2020 11:30
700
A+
A-
Düzce Barosu Akçakoca temsilciliğine kayıtlı  avukatlar da Akçakoca Adliye binası önünde  bir basın açıklaması yaparak  Meclis Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’da görüşülecek olan çoklu baro sistemine karşı tepkilerini dile getirdiler

Baroları bölerek siyasileştirme, milliyetçi ve etnik temellere dayalı fikir kulüpleri benzeri bir oluşumu içeren AK Parti’nin önerisiyle meclise gelen ve baroları bölüp etkisizleştirecek olan çoklu baro sistemine karşı avukatların tepkisi devam ediyor.  Bugün 80 Baro’nun da karşı olduğu sisteme karşı tüm yurtta il ve ilçelerde  eş zamanlı bir basın açıklaması yapan avukatlar sisteme karşı tepkilerini dile getirirken sorunun çözümüne dek eylemlerin süreceğini belirttiler.

Barolarla ilgili yasa değişikliğine tepki göstermek için , bugün bir basın açıklaması yapan Akçakoca’da görev yapan avukatlar  her gün Adliye önünde 12.30 ila 13.00 saatleri arasında yasaya karşı mesleğe saygı duruşunda bulunacaklarını söylediler.

 

 Avukat Behçet Alkan Lokum tarafından saat 12 30 da okunan  “Basına ve Kamuoyuna “diye başlayan basın açıklaması metninde;

“Bundan yaklaşık 2.5 ay kadar önce avukatlık yasasında yapılması düşünülen değişiklikler Sayın cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmiş ve yapılması düşünülen değişikliklere İlişkin tasarı 30.06.2020 tarihinde TBMM adalet komisyonuna sunulmuş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.
TBMM adalet komisyonunda sunulan tasarı 6.07.2020 günü saat 04:00’de hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edilmiş TBMM genel Kurulu’na sunulmasına karar verilmiştir.
Avukatlık kanunu da yapılmak istenen değişiklik her ilde birden fazla baro kurulmasına cevaz verecek şekilde bir düzenlemedir.
Gücünü anayasamızın 135. maddesinden Alan savunmanın örgütlü gücü barolar kamu kurumu niteliğinde cumhuriyetimizin en köklü kuruluşlarındandır. Yargının paydaşı, yurttaşın hak arama hürriyetinin teminatıdır.

Teklifin yasalaşması halinde bu teklifin savunmanın örgütlü gücünü böleceği, zayıflatacağı gibi, yurttaşın hak arama hürriyeti ne de ket vuracağı açıktır.

Adalete olan güvenin oldukça düşük olduğu ülkemizde bu teklifle birlikte yargılamaya yeni bir gölge düşeceği kesindir. Bu teklifin yasalaşması halinde siyasi görüşü, etnik kimliğe bürünmüş savunma örgütleri doğacak, yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.

 

Anayasamızda açıkça yazılı olduğu üzere Türkiye Cumhuriyeti LAİK DEMOKRATİK SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR. Güçlü bir demokrasiye sahip olmanın ilk şartı tüm dünyada kabul edildiği üzere ülkesinin tüm kurulları ile işler halde olmasından geçer. Hukuk devleti ancak güçlü bağımsız ve tarafsız bir yargı erkinin varlığı ile hayat bulur. Bağımsız bir yargı erkinin ise ancak bağımsız bir savunma ile mümkün olduğu da kabul edilmesi gereken bir gerçektir.

Avukatlık yasamızda yapılması istenen bu değişiklikler, savunmayı iyileştirme veya güçlendirmeye yönelik olmadığı gibi aksine savunmayı bağımlı ve güçsüz hale getirecektir. Bu değişiklik metni ayrıca genç cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine de aykırıdır.

Bir kez daha söylüyoruz bu yanlıştan dönmek için hala geç değil, barolar bölmeyi ve savunmayı güçsüzleştirmeyi amaçlayan bu teklifin geri çekilmesine kadar mücadeleye devam edeceğimizi bildirir, her mesai saatinde iş alanımız olan adliyelerin önünde saat 12:30 ila 13:00 arasında ‘Mesleğe saygı duruşunda bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.” ifadesi yer aldı.







ETİKETLER: