akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4745
EURO
34,7570
ALTIN
2.441,46
BIST
9.936,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI LEVENT BAŞARAN INC REKOLTE TAHMİNİNE TEPKİ GÖSTERDİ

AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI LEVENT BAŞARAN INC REKOLTE TAHMİNİNE TEPKİ GÖSTERDİ
12.06.2020 12:26
555
A+
A-

 

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran kısa adı INC olan Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin 2020 yılı için açıkladığı 620 bin tonluk Türkiye fındık rekoltesi tahminine tepki göstererek, “Bu tahmin neye göre kim tarafından yapılmıştır . Bu konuda tek yetkili Tarım Orman Bakanlığıdır. Bu rakamlar manipülasyona dayanan bir açıklamadır” dedi.

 

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin 39’uncu toplantısında dünya fındık rekoltesi açıklandı.

Açıklamada, 2020 yılı dünya fındık rekoltesinin 84 bin 800 tonluk stokla birlikte 1 milyon 122 bin 800 ton olarak tahmin edildiği belirtilirken Türk fındığının rekoltesinin ise 620 bin ton olarak gerçekleştirileceği bildirildi.

2019 yılından devredecek stokla Türkiye’de fındık rekoltesinin 690 bin tona ulaşacağı kaydedildi.Kongrede yapılan bu yılın fındık rekoltesi tahmininin hangi kurumun hangi verilerine dayanarak yapıldığının açıklanmasını isteyen Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran ; “ Açıklanan tahmini rekolte gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye’de resmi rekolte temmuz ayında belli olur ve bu rekolte tespitini Tarım Orman Bakanlığı yapmaya yetkilidir. Bunun dışında bir kurum ya da oluşumun açıklama yapması suçtur. Biz resmi rekolte tahmininden önce yapılan hiçbir tahmini kabul etmiyoruz. Çünkü doğru ve gerçeği yansıtır bir rekolte kesinlikle değildir. Bu tahminleri yapıp uluslararası kuruluşa iletenler neden biz şu çalışmaları yaptık ve şu verilere dayanarak bu rekolteyi bulduk diyerek Türkiye’de açıklama yapmıyor. Önümüzdeki süreçte fındığın başın gelebilecek olası doğal afet riski var. Fındıkta resmi rekolte temmuz ayında Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonda tüm paydaşların yer aldığı bir komisyon yapılan incelemeler sonucunda tespit ediliyor. Bu rekolteyi tek açıklama yetkisi TÜİK dedir. Bunun dışındaki açıklanan rekoltelere kimsenin itibar etmemesi gerekir. Resmi rekolte tahmini dışında açıklanan tahminler manipülasyonlara neden oluyor. Bu nedenle hem üretici, hem sanayici, hem ihracatçı zarar görüyor. Dolayısıyla Türkiye’miz zarar görüyor” dedi.

 

TMO nun bu açıklamaları dikkate alarak geçen yıl olduğu gibi bu yılda hasat öncesi tavrını ortaya koymasını ve fiyat açıklamasını beklediklerini belirten Başaran “ Üreticilerimiz bu dedikodu ve maniplasyon amaçlı açıklamaları kesinlikle dikkate almasınlar. Türkiye rekoltesi ne olursa olsun bugün dünyada 200 bin ton açık var. Arz fazlası diye bir şey söz konusu bile olamaz. Üretici duyumlar üzerine değil resmi açıklamalara göre plan yapmalı, pazara erken ürün indirmemeli. “dedi.

 

 







ETİKETLER: