akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

SİZİN DE İÇİNİZ YANDI MI?

SİZİN DE İÇİNİZ YANDI MI?
01.07.2018 20:16
504
A+
A-

Ülkemizde bilhassa Akdeniz ve Ege bölgelerinde Mayıs-Haziran ayları orman yangınlarının başladığı dönemlerdir. Orman yangınlarında sadece ağaçlar yanmaz. Orman içinde barındırdığı canlı Ve cansız varlıklarıyla bir ekosistem oluşturur. Ekosistemin yangınlar sonucu yok olmaya başlaması ülkemiz için telafisi mümkün olmayan tehlikelere neden olur.

Peki, orman yangınlarını tamamen önlemek mümkün olabilir mi? Gelişmiş olan teknolojiye rağmen orman yangınlarını sıfırlamak mümkün değildir. Alınacak önlemlerle yangın sayısını asgari düzeye düşürmek mümkün olabilir. Bunun gerçekleşmesi için de iki unsur önemlidir. Birincisi “Etkili Gözetleme” ve “Yangına Anında Müdahale” Yangına ilk 10-15 dakika içersinde müdahale edilebilirse ateşin yayılması, başkaca bir çaba gerekmeksizin önlenebilir. Yangınlarda başarılı olmanın ilk şartı çevremize ve ormanlarımıza gösterdiğimiz ilgi ile doğru orantılıdır. Bunun için de Genel Bütçeden Orman Bakanlığına daha fazla pay ayırmak, yangına gece Ve gündüz her türlü olumsuz şartlarda müdahale edecek yeter sayıda Amfibik Uçaklar almak olmalıdır. Orman yangınlarıyla mücadelede alınan tedbirler yeterli olmadığı için her yıl binlerce hektar ormanlık alan yok oluyor.

Yüzyıl gibi uzun sayılacak bir sürede oluşan en önemli Tabiat varlığımız bir hiç uğruna yok olup gidiyor. Aslında,”Ormanlarımız değil, bir anlamda ciğerlerimiz yanıyor “Şu hususu da önemle hatırlatmak isterim. Her yüz orman yangının 98’i insan unsurludur. Bu nedenledir ki bizlerin bu konuda sorumlulukları azımsanamaz. Orman yangınlarıyla mücadele eden, bu uğurda her türlü mücadeleyi veren orman teşkilatında çalışanlara bu konuda yardımcı olmalıyız. Orman içinde ve kenarında piknik yaparken olur olmaz yerlerde ateş yakmamalı, sigara izmaritlerini ve kibriti söndürmeden atmamalı, ayrıca sahada şişe ve bardak gibi cam menşeli çöp bırakmamalı, bunları yapanları gördüğümüzde ikaz etmeliyiz ve de en önemlisi, yangınla ilgili olarak bir ateş gördüğümüzde söndürmeli, başarılı olamadığımızda vakit geçirmeden Alo 177’yi arayarak orman teşkilatını haberdar etmeliyiz.

Orman yangınlarının az olduğu bir sezon geçirmemizi dilerim.







ETİKETLER: