akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3549
EURO
34,7874
ALTIN
2.394,14
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Defne Değil Mübarek Define….

Orman ve Su İşleri Bakanlığı odun dışı orman ürünlerinin üretim miktarını ve gelirini artırmak gayesiyle çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından hazırlanan Defne Eylem Planı doğrultusunda ülke genelindeki defne üretimine Zonguldak’ta büyük bir katkı sağlıyor.

Defne Değil Mübarek Define….
20.10.2017 15:13
918
A+
A-

Türkiye’de Ege, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defnenin, Dünyadaki üretiminin çok büyük bir bölümü ülkemiz tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya ve temizlik gibi çok sayıda alanda değerlendirilen defneye olan talebi her geçen gün artırıyor. Zonguldak bölgesi ülkemizdeki defne üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atıyor.

ORMAN KÖYLÜLERİNE YAKLAŞIK 12 MİLYON LİRA GELİR

Defne özellikle son yıllarda Zonguldak Merkez, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde, Bartın’da ise Merkez, Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde orman köylülerinin başlıca geçim kaynağı haline geldi. Geçen yıl 5.000 ton defne üretilen Zonguldak Orman Bölge sınırlarındaki alanlarda bu yıl 10.000 ton defne üretimi gerçekleştirildi. Defne üretiminde toplama, ayıklama, nakliye ve işleme gibi safhalarda 1.500 kişiye istihdam sağlanarak orman köylülerine yaklaşık 12 milyon lira gelir sağlandı.

EYLEM PLANLARI MEYVE VERİYOR

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi gayesiyle çeşitli eylem planları hazırladıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Özellikle defne üretimiyle alakalı bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koyduk ve sonucunda da meyvelerini almaya başladık. Bunun en büyük örneklerinden birini Zonguldak bölgemizde görüyoruz. Defne üretiminde başı çeken Zonguldak bir yandan orman köylülerimize diğer yandan da ülke ekonomimize büyük bir ekonomik değer sağlıyor.

Kaynak: Değişim Medya