akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2506
EURO
35,0769
ALTIN
2.466,84
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Fındık Taban Fiyatına Bir Tepki de Tüccardan İBRAHİM ERDOĞAN “ TMO GEÇEN YILIN FİYATINI AÇIKLAMAKLA ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ”

Fındık   Taban Fiyatına Bir Tepki de Tüccardan İBRAHİM ERDOĞAN “ TMO GEÇEN YILIN FİYATINI AÇIKLAMAKLA ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETTİ”
26.08.2017 08:04
508
A+
A-

 

 

TMO nun Açıkladığı Fındık Taban Fiyatına Siyasiler Odalar STK ve Üreticilerin Gösterdiği Tepki Dalga Dalga Yayılırken Bir Tepki de Fındık Tüccarından Geldi.

 

 

Akçakoca fındık piyasasının önemli aktörlerinden Fındık tüccarı ve tarımsal ürünler ticareti yapan ve aynı zamanda fındık üreticisi olan tanınmış iş adamı İbrahim Erdoğan fındık fiyatlarının belirlenmesinde birilerinin  hükümeti yanılttığını söyledi.

TMO nun geçen yıl fındık fiyatlarının düşüşünü önlemek, üreticiyi korumak  için açıkladığı 10 TL lik fiyatı bu yıl aynı olarak ilan etmesinin çok büyük bir hata olarak gördüğünü ve üreticin beklentisini karşılamadığını belirten İbrahim Erdoğan “ Bu fiyat üreticinin mağduriyetine neden olurken fabrika sahibi tüccarın elini güçlendirmiştir. Geçen yıl verilen fiyatı her tür girdide en az % 10-15 artış yaşanırken üretide aynı oranda TMO dan bir artış bekler konumda olmuş ve 12-13 lira fiyat beklerken  yine aynı  fiyat açıklanması karşısında hayal kırıklığına uğramış ve fiyatı tepkiyle karşılamıştır. Bu duruma ihracatçı lar dahi şaşırmış olup onlar dahi TMO nun 13 TL gibi bir fiyat koyacağını serbest piyasanın da  11 TL gibi oluşacağını öngörüyorlardı.

Fakat ne hikmetse bakanımızı ve hükümetimizi bu konuda kim yada kimler yönlendiriyorsa yanlış yönlendirdiler. Tüm fındık üreticileri olduğu gibi bende bir fındık üreticisi ve bu işin ticaretini yapan biri olarak TMO nun iki yıl aynı fiyatı açıklamış olmasını kötü üreticinin aleyhine bir uygulama olarak görüyorum. Bu üreticiyi çok negatif etkiledi ve  bahçeleri kesmek yakmak dahil şiddetli tepkilere neden oldu.

img_0588

SİYASİ YANSIMASI OLACAKTIR

Bu durumun  Karadeniz bölgesinde siyasi yansımasının görüleceğini vurgulayan Erdoğan; “ Bu durumu benimde destek verdiğim Ak Partinin bölgedeki ilçe , il yöneticileri ve milletvekilleri acilen  değerlendirip yorumlayıp Partimizn Genel Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bir şekilde iletmeleri gerekmektedir. Çünkü bu fiyat politikası Karadeniz bölgesinde  Partimize zarar verir. 2019 Seçimlerinde negatif yansıması olacağını düşünüyorum.

TÜCCARIDA OLUMSUZ ETKİLER

Ticari olarak tüccarıda önemli oranda etkileyeceğini vurgulayan Erdoğan “ Tüccar üreticiye yıl boyunca fındık sezonunda ödenmesi koşuluyla mal ve hizmet vermiştir. Şimdi bu fiyatlarla ödemesini nasıl yapacaktır.  Önce zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak sonra esnafa olan borcunu ödeyecektir. Bu fiyat düşüşlerinin yaşandığı yıllarda esnafta önemli sıkıntılar yaşamaktadır. İnşallah bir iyileştirme yapılır ve TMO fiyatı revize eder. Böyle bir çalışma olduğu bilgisi edindim. Tarım Bakanımız konuyu inceliyor. Halkın beklentisi olan fiyat seviyesine çıkar umudundayım”.

FABRİKALAR 9 TL den ALIM YAPIYOR

Şu anda fabrikaların 9 TL den fındık aldığını belirten Erdoğan “ Bizle yani manav tabir edilen tüccarda 8.75 civarındadır.  Sezon başında spekülatif hareketler olur .Satış çok olursa fiyatlar düşebilir. Zira kurban okulların açılması kış öncesi zaruri ihtiyaçlar satışı tetikler.  Satış olmazsa  azalırsa fiyatlar doğal olarak yükselir. Şu anda bizler yaptığımız alımları satmıyoruz. Vatandaşta kısıtlı satışta. Kurban sonrasında fiyatların yükseleceğini umuyorum. TMO stok alımları yapmaması etkin müdahalede bulunmaması durumunda ise fındık 8 TL civarında çakılı kalabilir.” Dedi.