akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Bakan Özlü’den Sanayiciye Büyük Müjde! İşte Üretim Reform Paketi

Bakan Özlü’den Sanayiciye Büyük Müjde! İşte Üretim Reform Paketi
10.05.2017 16:53
523
A+
A-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi ile sanayicinin üzerindeki mali yüklerin azaltılacağını söyledi. Paketin yasalaşması ile birlikte sanayicinin ödediği TRT payı, organize sanayi bölgelerinde ödenen emlak vergisi, haftasonu çalışma izni, ot parası sıfırlanırken, OSB’lerdeki satışlarda damga vergisi ve harç da kaldırılacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı Üretim Reform Paketi, Bakan Faruk Özlü tarafından açıklandı. 77 maddelik Üretim Reform Paketi’ni Mayıs ayı içinde Meclisten geçirmeyi hedeflediklerini belirten Özlü, sanayinin geliştirilmesi ve üreticinin desteklenmesi noktasında, kapsamlı bir paket oluşturduklarına işaret etti.

Üretim Reform Paketi neler getiriyor?
Paketin getirdiği yenilikleri de açıklayan Özlü, şunları kaydetti:

“Bu yasayla, sanayicinin mali yüklerini azaltıyoruz, yeni teşvikler getiriyoruz, kent içinde kalan sanayi sitelerini taşıyoruz, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getiriyoruz. OSB’lerin altyapı ve lojistik ağını geliştiriyoruz, OSB uygulamalarını yaygınlaştırıyoruz, üretime hazır sanayi parselleri oluşturuyoruz.

Özel endüstri bölgesi kurmanın önünü açıyoruz ve imkanı getiriyoruz. Üretime hazır sanayi alanları oluşturuyoruz, üniversitelerin araştırma geliştirme kapasitelerini artırıyoruz, sanayi sektörüne yönelik eğitim programları oluşturuyoruz, nitelikli iş gücü istihdamını artıyoruz, yerli üretim yapanları destekliyoruz.”

Sanayicilerden kesilen TRT payı kaldırılacak
OSB’lerdeki sanayicilere enerji desteği sağlanması noktasında Bakanlar Kurulundan yetki alacaklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, planlı sanayi alanlarındaki satışlarda damga vergisi ve harçları kaldıracaklarını bildirdi.

Üniversite öğrencilerinin iş yeri eğitimlerini destekleyeceklerini ve teknoloji geliştirme bölgelerinde, temel bilimler mezunlarının istihdamına imkan sağlayacaklarını vurgulayan Özlü, OSB’lerdeki tüm projeler için kredi ve kredi faiz desteği vereceklerini, sanayi sitelerinin taşınmasını sağlayacaklarını söyledi. Kamu ihalelerinde yerli üreticilere fiyat avantajı sağlayacaklarına işaret eden Özlü, KOSGEB desteklerine avans ödemesi getireceklerini anlattı.

135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacak
Kent içinde kalan sanayi sitelerine değinen Özlü, bunların hizmet açısından yeterli olmadığını ve şehrin merkezinde iyi bir görüntü oluşturmadığını vurguladı. Sanayi sitelerini, mülk sahipleri ve belediyelerle anlaşarak, şehre makul mesafe dışında alanlara taşımak istediklerini belirten Özlü, bu kapsamda 135 sanayi sitesi ve 63 bin 649 iş yeri taşınacağını, bunların taşınma maliyetinin yaklaşık 19 milyar lira olacağını kaydetti.

Özlü, “2017 yılında taşınma işlemlerini başlatacağımız ilk etapta Isparta, Malatya, Düzce, Rize, Konya, Uşak, Elazığ ve Samsun olmak üzere 8 sanayi sitesi var. Bunların da toplam maliyeti 2 milyar 976 milyon lira. Bu 8 sanayi sitesi kapsamında 6 bin 422 dükkan taşınacak. Burada zoraki bir durum yok, gönüllülük esas. Zaten sanayi sitelerinin önemli bir kısmı da taşınmak istiyor.” ifadesini kullandı.

İl özel idareleri, büyükşehir belediyeleri veya belediyelerce yapılacak sanayi sitelerinin, mülkiyetin edinilmesi, masrafları, altyapı üstyapı yatırımları ile mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin tamamını krediyle destekleyeceklerine işaret eden Özlü, “Verdiğimiz krediler, yüzde 1 ile 3 arası faizli, ilk 3 yılı geri ödemesiz, 13 yıl vadeli çok makul maliyetli krediler. Bu şekilde sanayi sitelerimizin taşınmasını koordine edeceğiz, destek vereceğiz” dedi.

OSB parsel fiyatlarına üst limit
Yüksek parsel fiyatlarına düzenleme getireceklerinin altını çizen Özlü, Türkiye’de sanayi parsel birim fiyatı Singapur OSB’sinden daha pahalı OSB’ler bulunduğunu söyledi. Özlü, yüksek maliyetli arsa bedellerine bir üst limit getireceklerini bildirerek, “OSB’ler tarafında temin edilen sanayi parselinin maliyeti OSB’lere 100 liraysa, OSB’ler buna maksimum yüzde 25 kar payı koyup satabilecekler.” şeklinde konuştu.

Özlü, OSB’lerde mülk edinen sanayicilerin, tapularını teminat olarak gösterebileceklerini, yatırım yapılmayan parsellerin üretime kazandırılması için faaliyete geçmeyen sanayi parsellerini geri alacaklarını vurguladı. Sanayi parseli tedarik edip, yatırım yapmayan 200’den fazla parsel bulunduğuna dikkati çeken Özlü, bunların geri alınması gerektiğini dile getirdi.

bakan-ozlu-reform

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Yurt dışına organize sanayi bölgesi (OSB) kurma imkanı getiriyoruz, bunun için Bakanlar Kurulundan yetki alıyoruz yani Türkiye’de başarılı olan OSB’ler yurt dışında da OSB kurabilecekler.” dedi.

OSB’lere, gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi kurma hakkı getireceklerini belirten Özlü, bu sanayicilerin satış değil, kiralama işlemi yapabileceğini ve böylece mülk edinme, arsa ve sanayi parseli alma zorunluluğundan kurtulacaklarını söyledi. Özlü, tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsis edeceklerini ve uygulama kapsamının Bakanlar Kuruluyla belirlenmesini hedeflediklerini anlattı.

Bazı OSB’lerin doğalgaz ihtiyacı ve karayollarına bağlantı sorunları bulunduğuna değinen Özlü, “Bunlar için de düzenleme getiriyoruz. Doğalgaz dağıtım lisansı kapsamında yer alan OSB’lerin talebi halinde, doğalgaz altyapı ihtiyaçlarının lisans sahibi dağıtım şirketleri tarafından OSB alanları içinde karşılanmasının önünü açıyoruz ve kolaylık getiriyoruz. Fabrika, liman gibi üretim tesisleriyle planlı sanayi alanlarının demiryolu bağlantısının ve iltisak haklarının yapılmasını sağlayacağız. Yeni kurulan OSB’lerde zaman zaman karayolu bağlantı sorunları oluyor, bunlara çözüm getiriyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı karayolunu yaparken, bunların bağlantılarını da yapacak. Yaklaşık 300 OSB var, bunların sadece 8’inin demiryolu bağlantısı mevcut, bunu yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.

Özlü, paketle üretime hazır sanayi alanları oluşturacaklarını belirterek, “OSB, endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, serbest bölge ve sanayi siteleri için uygun sanayi alanları belirlemek ve bu alanlarda uygun görülenlerin altyapılarını yapmak için bakanlığımıza yetki alıyoruz.” ifadesini kullandı.