akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4525
EURO
34,7453
ALTIN
2.435,40
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TELEFON ÇİFTÇİLİĞİYLE VERİMİ YÜKSEK FINDIK ÜRETİLEMEZ

Fındıkta verim ve kalitenin artması için çiftçinin toprağa dokunup, emek vermesi gerektiği, bu sayede Türk fındığının dünya ile rekabet edemeyeceği belirtildi.

TELEFON ÇİFTÇİLİĞİYLE VERİMİ YÜKSEK FINDIK ÜRETİLEMEZ
18.11.2017 21:28
400
A+
A-

Uzmanlar, fındık üretiminde ‘telefon çiftçiliği’ diye bir model geliştiğini, bunun da kaliteyi ve verimliliği olumsuz etkilediğini söyledi. Fındıkta verim ve kalitenin artması için çiftçinin toprağa dokunup, emek vermesi gerektiği, bu sayede Türk fındığının dünya ile rekabet edemeyeceği belirtildi. Telefon çiftçiliğinde çiftçinin, ürünüyle uzaktan ilgilenmeye çalışması yeterli emeği vermemesi olumsuz etkilere yol açabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayan ve farklı işlerle uğraşan çiftçiler, bahçelerine uzaktan talimatlar ile bakım yaptırmaya çalışıyor. Bu şekilde hasat ve bakım yapmak ana meslek olan çiftçiliği yapmak olmuyor. Çiftçilikte bir meslek ve tamamen ona odaklı bir şekilde işini yapmak üretilen ürünün kalitesi ve verimi adına çok önemlidir. Fındık Üreticileri Birliği Başkan Vekili Özer Akbaşlı telefon çiftçiliğini bu şekilde yorumlarken; “Çiftçi, tarım arazinde yaşayacak, dokunacak, hissedecek, ona emek verecek. Uzaktan kumanda ile çiftçilik olmaz. Bu şekilde biz, dünya ile rekabet edemeyiz” dedi.

Türkiye’de 96 kiloluk dekar başı üretimin, Avrupa ve dünya ile rekabet edebilecek 300-350 kiloya gelebilmesi için çiftçinin alanda yaşaması gerektiğini savunan Akbaşlı, telefon çiftçiliğini “Uzaktan Kumandalı Çiftçilik” adlandırdı. Fındıktan bu şekilde yüksek verim alınamayacağını ve fındık üretiminin Türkiye için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

“Herkes Çiftçi Oldu”

Bu yöntemle herkesin çiftçilik yaptığını da dile getiren Akbaşlı, çoğunluğu memur ve ya polis olan, başka işlere sahip bir çok kişinin sene de 15 gün çiftçi olduğunu, memleketine gittiğini dile getirdi. Bu şekilde gerçek çiftçilik yapılmaz, kaliteden ödün verilmiş olacağını söyledi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik de kalitenin çok önemli olduğunu bu sebeple kaliteyi yükseltmek için çalışıp odaklanılması gerektiğini söyledi. Konuşmasını sürdüren Menlik, “Önce o bahçenin sahibi böyle bakacak. O bahçe, size ait bir bahçe değil; bana ait bir bahçe de değil. O bahçenin sahibi, diyecek ki ‘Ben, bu bahçeden kaliteli fındık almak istiyorum’. Onun bu kararı vermesinin akabinde emin olun, bakanlık da elini uzatıyor, özel sektör de elini uzatıyor. İşin sırrı, çiftçimizde” dedi. Böylece çiftçnin desteklendiğini ama çiftçinin de çiftçiliğini en iyi ve özenli şekilde yapması gerektiğini ifade etti.