akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5101
EURO
34,8700
ALTIN
2.450,28
BIST
9.889,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

KÖYLERİN ÇÖP SORUNU VE HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK

KÖYLERİN ÇÖP SORUNU VE HERŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEK
10.08.2020 10:06
344
A+
A-

 

Çarpık Sanayileşme ve Şehirleşmenin ve buna bağlı olarak artan nüfus yoğunluğu canlı yaşamın olmazsa olmaz bir sonucu olan atık ve çöpler insanlığın ortaya çıkışından bu yana süregelen sorunlar arasında yer almıştır ve yaşam sürdükçe de devam edecektir.

İnsan hayatta kalabilmek için önce üretim sonra da tüketim yapmak durumundadır. Tüm üretim ve tüketim sürecinin ardından belli bir miktarda atık oluşması kaçınılmazdır. Bu günümüzde her yerde en büyük sorun olarak karşımıza çıkmakta bilinçsizce davranışlar ,her şeyi devletten bekleme anlayışı sonucu  devasa boyutlara ulaşmıştır.

Kentler bu sorunla boğuşa dururken son yıllarda köylerde oluşan çöp artışı son zamanlarda inanılmaz boyutlara ulaşmış olup çözülmesi zor bir aşamaya gelmiştir. Her geçen gün köy yollarında kuralsız çöp döküm alanları  belli alanlara konulmuş konteynerlerin çöp dağlarına döndüğünü  görmekteyiz.

KÖY’DE  ÇÖP OLUR MU?

Köylerde bu yoğunlukta çöp nasıl oluşuyor.

Kağıt, mukavva ahşap plastik gibi atıkların yakılabileceği, Mutfak atıklarının kedi, köpek tavuk ördek gibi hatta büyük baş hayvanlarımıza yal yapılarak verilebileceği, bu atıkların bahçelere serpilerek gübre oluşması sağlanabileceği, demir ve bunun gibi madeni atıkların en az ayda bir kez gelen hurdacılara satılabileceği düşünüldüğünde bu çöp yığınları  nereden kaynaklanıyor.

Her şeyi çöp olarak görmesek bir şekilde değerlendirme ve yok etme zahmetine girsek, ne var ne yoku bir plastik torbaya gelişi güzel koyma ve gelişi güzel bir yere atma kolaylığına kaçmasak çok önemli bir sorunun çözümüne % 80 katkı vermiş oluruz.

Bunu yapıp her şeye karşın oluşan atıklarımızı usulüne uygun poşetleyip Akçakoca Kaymakamlığınca belirlenmiş programa göre çöpün alınacağı gün konteynere koyarsak ne çevreyi kirletiriz ne de koku çekeriz  ne görüntü kirliliği oluşur hepsinden önemlisi sağlık sorununa davetiye çıkarmayız.

 

Akçakoca Kaymakamlığı yanısıra Belediye mücavir alan kapsamındaki sahil şeridinde özellikle yaz aylarında çöp alım işine ağırlık vermekte. Ancak bu bölgelerdeki işletmelerin, tatilcilerin çöp alım günü olmamasına karşın çöpünü muhafaza etmeyip konteynerlere doldurması dolu konteynerlerin etrafına bırakması alım gününe kadar onları kedi köpeğin parçalaması sonrasında oluşan hastalığa davet, çirkinlik, kokuya davetiyedir.  İki poşet çöpü muhafaza edip çöp alım gününü beklememiz sorunun çözümüne çok olumlu bir katkı olacaktır.

Şimdi bir çok kişinin “Akıl verme, çok biliyorsan öyle yap, İlgililer görevini yapsın” dediklerini biliyorum.  Benim derdim kimseye akıl vermek değil sorunun çözümüne yönelik katkı sunabilmek. Takip ettiğim kadarıyla ve yaptığım temaslarda  edindiğim şu ki; Gerek kaymakamlık  gerekse Belediye  eldeki olanaklarının üst limitinde bu çalışmaları yürütüyorlar. Biz yardımcı olmazsak çözüm daha da zorlaşacaktır. Demem o ki biraz yardımcı olalım,  çöplerimizi  alım gününe göre ayarlayarak  o gün bırakalım. Bakınız ne kadar yararı olacak göreceğiz.

Devlet- Millet işbirliğine güzel bir örnek sorunu çözelim

 







ETİKETLER: