akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5724
EURO
34,9700
ALTIN
2.445,74
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Karakaş; “Amaç Karadeniz’i Kurutmak Mı?”

Türkiye’de denizlerden daha fazla verim almak adına uygulanan önemli yasaklardan birisi olan büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atması zorunluluğunun 18 metreye çekilmek istenmesine büyük tepki gösterdi.

Karakaş; “Amaç Karadeniz’i Kurutmak Mı?”
12.09.2019 18:55
410
A+
A-

Konu ile ilgili olarak bu yasanın geçmemesi için her türlü girişimde bulunacaklarını belirten Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş tüm kıyı balıkçılarının katılımıyla düzenlenecek bir imza kampanyasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceklerini belirtti.

Bu kararın uygulamaya konulmasının Karadeniz’in bitmesi anlamına geleceğinin altını çizen Su Ürünleri Akçakoca Koop. Başkanı Mustafa Karakaş  “Büyük balıkçılar için ağ atmanın 24 metreden 18 metreye çekilmesi halinde geleneksel kıyı balıkçılığı tamamen biter.17 bin kayıtlı tekne ve yüzbin aile bu kıyı balıkçılığından ekmek yemektedir. Bizler 24 metrenin daha da yukarıya çekilmesini beklerken sayıları 400 civarında olan büyük gırgır sahiplerinin isteği ve baskısıyla 18 Metreye indirilmesi halinde zaten şu anda çok zor şartlar altında evine ekmek getiren Kıyı Balıkçılarını yok eder” dedi.

Şu anda dahi mevcut yasaya uymayarak avlanan tekneler olduğuna dikkat çeken Karakaş “40 metre boyundaki 100 m. Üstünde ağ derinliği olan tekne gelip 8-10 metrelerde ağ çekiyor. Orta su trolleri 3-5 metrede trol çekiyor. Bunu her kes görüyor. Biz kıyı balıkçıları zaman zaman bunların açığında av yapıyoruz. Gerek Gırgır Gerekse trolcüler balığın yemini dahi tutuyorlar. Denize ve balıkçılığa verdikleri zarar onları ilgilendirmiyor. İrisi pazara incesi yeme. Yasalar dinleyen ve uyan maalesef yok.”

DERTLERİ YASAL İSİM ALTINDA YASAK AVLANMAK

Bu konuda ısrarcı olan Gırgır ve orta su trol tekne sahiplerinin yasal isim altında yasak avcılığı yapmak olduğunu Vurgulayan Karakaş; “Balığa kaçacak delik bırakmıyorlar. Müthiş izleme ekipmanları ile takip edip kotasız av yapıyorlar.  Av yasağı kalkar kalkmaz trolde. Bu yanlış zira trol sularına balık henüz çıkmamıştır. Bu durumda troller 3 milin altına iniyor. Kıyı balıkçılarının ağlarını parçalıyor. Bu karar Karadeniz’i kurutur. Bu karar küçük balıkçıyı da balığı da bitirir. Denizin dip tabakasına çok büyük tahribatlar verir ve Jeolojik yapıyı, ekolojik  dengeyi bozar” değerlendirmesinde bulundu.

24 metre konusunda var güçleri ile çalışacaklarını vurgulayan Karakaş “Tüm Karadenizli kıyı balıkçıları olarak arkadaşlarımız ile görüşerek onlarında bu konuda görüşlerini alarak ve bilgilendirerek şu anda uygulanan 24 metre kararının devam etmesi hatta daha geriye çekilmesi konusunda var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.