akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4477
EURO
34,7939
ALTIN
2.448,89
BIST
9.931,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

FINDIK’TA KÜLLEME İLE MÜCADELE ZAMANI

FINDIK’TA KÜLLEME İLE MÜCADELE ZAMANI
06.04.2017 06:45
394
A+
A-

Son Yıllarda Giderek   Yaygınlaşan Ve Ciddi Ürün Kaybına Sebep Olan Ağaçlara da Önemli Oranda Zarar Veren Külleme Tabir Edilen Hastalıkla Mücadele Başladı.

Düzce Gıda Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğü konu ile ilgili bir bilgilendirmede bulundu.

, Fındık külleme hastalığı ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayarak üreticilerimizin hastalıkla mücadelede aşağıdaki hususlara özellikle dikkat etmeleri ve fındık üreticileri ilaçlamaya başlamadan önce arılara zarar vermemek için arıcıların uyarılması gerektiğini söyleyen Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu “ Fındık üretim alanlarında son 3 yıldan bu yana yoğun olarak verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalık etmeni (P. guttata) bir fungus olup kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçirerek bahar döneminde kışlama formlarından çıkarak etrafa yayılmakta ve yeni bulaşmalara neden olmaktadır. Hastalık bitkinin yapraklarında, sürgünlerde ve çotanaklar üzerinde belirtiler yapmaktadır.

Üreticilerimizin fındık bahçelerini kontrol ederek geçen yılda bahçede hastalık bulaşıklık mevcutsa hastalığın çıkışına bakmaksızın koruyucu ilaçlarla mücadeleye başlanmalı, geçen yıllarda hastalık etmeni bahçede görülmemiş ise yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönemde hastalık kontrol edilmeli ve olası bulaşma durumunda hastalıkla mücadele edilmelidir. Hastalık görülen yerlerde mücadele edilmediği takdirde fındık ürününde verim ve kalite kayıplarıyla karşı karşıya kalınacaktır.

Hastalık etmeni fungus ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce görevlerini yapamadan dökülmektedir. Hastalık etmeni fungus bulaşmanın ardından doku içerisinde spor gelişimleri tamamlayarak yapraklarda, sürgünlerde ya da çotanaklarda fungusun beyaz un serpilmiş gibi bir görünüm almakta, daha sonra renkte matlaşma puslu bir yapı almakta ve daha sonrasında kahverengileşerek erken dönemde dökülmektedir. Eğer hastalık etmeni fungus erken dönmede çotanağa bulaşmış ise çotanaklarda da kurumalar meydana gelmektedir. Hastalık çotanaklara geç dönemde bulaşırsa çotanak bu durumdan önemli ölçüde etkilenmeyecektir. “  dedi.

 

Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler:

  1. Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.
  2. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.

Kimyasal Mücadele;

  1. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.
  2. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

İlaçlama Programı;

  1. İlaç (Geçen yıl Bulaşık ise) ; Hakim çeşidin yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönem 5-10 Nisan tarihinde Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı
  2. İlaç ; 25 Nisan -5 Mayıs Hastalığın bulaşmasını önlemek amacıyla ve ayrıca Kozalak Akarı zararına karşı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden 100 litre suya 400 cc gelecek şekilde uygulanmalı,
  3. İlaç ; 20-30 Mayıs tarihleri arasında bahçede Fındık Kurdu Zararlısı mevcutsa zararlıya kontrol altına alabilecek bitki koruma ürünleriyle birlikte külleme hastalığına ruhsatlı sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.
  4. İlaç ; 15-25 Haziran tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı sistemik ve tedavi edici olan ruhsatlı Floupyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l aktif maddeli ilaç karıştırılarak uygulanır.
  5. İlaç ; 5-15 Temmuz tarihleri arasında bahçede külleme hastalığına ruhsatlı sistemik koruyucu ve tedavi edici olan ruhsatlı 50 g/l Triadimenol aktif maddeli ilaç Fındık yeşil Kokarcasına ruhsatlı bir preparatla karıştırarak uygulanmalıdır.