akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3796
EURO
34,7119
ALTIN
2.400,68
BIST
10.039,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

HADİ UZMAN OLALIM

02.12.2019 18:29
397
A+
A-

Kısa bir aradan sonra; yine,yeniden!!!
Son yazımda savaşmazsak teslim oluruz demiştim. Hadi gelin savaşalım, teslim olmayalım.

Ama kalp kırarak, insanları öteleyerek, herkesin bize biat etmesini bekleyerek, adımızın önüne sıfatlar eklemeye çalışarak değil, öğrenerek, öğreterek, işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışarak savaşalım.

Hadi gelin en azından fındıkla geçimini sağlayan, başka geçim kaynağı olmayan her birimiz fındık uzmanı olalım.
Sonuçta işini iyi yapanı, ahlaklı yapanı, dürüst yapanı Allah da, kulda sever.

Öyle çiftçi, üretici falan değil fındığın uzmanı olalım. Okuyalım, araştıralım fındık tarımını gübreyi, ilaçlamayı, budamayı en doğru ve düzgün hali ile öğrenelim ve öğretelim.

Ekonomik sebepler veya başka problemler dolayısı ile tam uygulayamıyor, eksik kalıyor olsak ta en doğrusunu, nasıl olması gerektiğini, ne zaman yapmamız gerektiğini öğrenelim.

Diplomasını almak için gece gündüz ders çalışmayacağız. Evde, kahvede günde bir kaç bilgi öğrensek, ama ilgi duyarak, merak ederek öğrensek, bir sonraki öğrendiğimizi önceki ile birleştirsek, öğrendiklerimizi etrafımızdakilerle paylaşsak olur valla, neden olmasın.

Diploma almak için gecesini gündüzüne katan gençler o kadar fedakârlıkta bulunup, pansiyon köşelerinde, yurt odalarında en güzel yıllarını tahsille harcıyorlar. Ne için, meslek sahibi olup geçimlerini sağlamak için. Bizde mesleğimiz fındık çiftçiliği ise öğrenelim, okuyalım, ilgi duyalım, en iyi üretimi yapmak için çaba gösterelim.

En azından dört üretici çay bahçesinde sohbet ederken fındık bahçesinde budamayı nasıl yaptığını, gübreyi neden taç izdüşümüne gömdüğünü, kireci neden ocakların üst kısmına attığını, kimyasal ilacı kullanmayıp hasattan önce bahçesini nasıl hasada hazırladığını birbirine keyifle anlatabileceği kadar uzman olalım.

Öyle sahte falan değil gerçek uzman olalım.

Olmaz mı?

Uzman; bir konu üzerinde odaklanan O konuyla ilgili yapılabilecek tüm hataları yaparak öğrenen ve tüm gelişmeleri takip ederek, konuya hakim “olabilmek” için çalışmalarını sürekli geliştiren ve aktaran, konusuyla ilgili farklı yöntemleri çalışarak keşfeden, arayan bulan ve uygulayan kişidir.

Bu tanıma göre biraz emek verirsek, en azından geçinebileceği fındığı üreten her üretici uzman olabilir. Ben tanımı yapanın aracısıyım.

İtiraf ediyorum bu tanımı internetten KOPYALA-YAPIŞTIR olarak aldım. Çünkü uzman tanımını yardım almadan yapmam mümkün değil, bildiğim bir konu değil.

Ama tanımın olduğu paragrafın üstündeki ve altındaki satırları kendim yazıyorum.

Uzmanlık birçok farklı şekilde olabilir. Bilgiye dayanan uzmanlık vardır, belgeye dayanan uzmanlık vardır, beceriye dayanan uzmanlık vardır.

En önemlisi uzman sıfatı kanunla verilmiş bir kariyer değilse ( uzman dr, uzman çavuş vs) insanın kendi için kullanabileceği bir rütbe değildir.

Kanunla verilen uzman rütbeleri hariç İnsanın kendi için kullanabileceği bir rütbe olmadığı için uzmanın sahtesi olmaz. Gerçeği olduğunu iddia edemeyen bir insana sahtesi olduğunu söyleyemeyiz. Uzmanlık lisans diploması ile olmaz, tek bir konuda daha fazla odaklanma, çalışma gerektirir. Ziraat mühendisi olmak fındık uzmanı yapmaz. Hiç okul okumamış fındık üreticisi de uzman olabilir pekala. İşini çok iyi yapıyorsa neden olmasın. İlkokul mezunu ama göz aşısını çok iyi öğrenmiş ve uygulayan bir Kemal amca var bana göre adam aşı uzmanı. Aynı şekilde ortaokul terk ama fındık ocağına elinde makasla girdimi on numara budama yapan Hasan abi var bana göre adam budama uzmanı. Benim fındık ocağım olsa aşıyı Kemal amcaya, budamayı Hasan abiye yaptırırım. Çünkü o işi merak etmiş ve çalışa çalışa öğrenmişler.

Uzmanlık seçimle olmaz, merak, araştırma gerektirir. Oy alıp belediye başkanı olmak bir insanı şehir planlama uzmanı yapmaz. Ama uzmanlardan faydalandığı zaman çok iyi Belediye Başkanı olur.

Uzmanlık doğuştan olmaz, okumak, öğrenmek gerektirir, tavuğun içinde büyümek sizi tavukçu yapabilir ama tavuk uzmanı yapmaz. Fındığın içinde büyümek sizi fındık üreticisi yapar ama fındık uzmanı yapmaz.

Uzmanlık atama ile de olmaz. Sizi il sağlık müdürü olarak atayabilirler ama kulak burun uzmanı olarak atayamazlar. Sizi Akçakoca Tarım İlçe Müdürlüğüne atarlar ama Akçakoca da fındık uzmanı diye atayamazlar.
Uzman olmak bilgi, beceri, sabır, emek, çalışma, okuma, yazma, tahsil, fedakârlık ister. Uzun yıllar ister, zor iştir uzman denmek.

Hadi en azından geçimini sağlayacak kadar fındık üreten ilçe yaşayanları olarak her birimiz fındık uzmanı olmak için çabalayalım.

Diyeceksiniz ki nerden çıktı bu uzmanlık?
İnsanımızın öğrenmesini, bilgi edinmesini istemek ve bu konuda yazmak güzel bir şeydir diye düşündüm.

Bir sonraki yazımızda fındık konusunda uzman olmak için insanlık için küçük ama kendimiz için büyük bir adım atacağız İnşallah.

Yazarın Diğer Yazıları