akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2446
EURO
34,8300
ALTIN
2.416,56
BIST
10.272,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Fındığı Bekleyen Büyük Tehlike!

Fındığı Bekleyen Büyük Tehlike!
29.08.2023 19:04
962
A+
A-

Fındığı bekleyen büyük tehlike!

Küresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değişmesiyle ilerleyen yıllarda Karadeniz Bölgesi’ne düşecek yağış miktarının azalacağı tahmini yapılıyor. En çok etkilenecek ürünlerin başında tarım ürünleri fındık ve çay var.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinden biri olan hava sıcaklıklarının artışı nedeniyle gelecekte dünyayı kurak günler bekliyor. Birgün’de yer alan DHA kaynaklı habere göre Türkiye’de iklim değişiminden etkileneceği değerlendirilen bölgelerden Doğu Karadeniz için yapılan araştırmalarda; artan hava sıcaklıkları kaynaklı buharlaşmanın, ilerleyen yıllarda bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor.

Tarımda sulama ihtiyacı artacağı için Karadeniz’de yetişen fındıkçay ve mısır gibi tarım ürünlerinin tehlikede olduğuna dikkat çeken bilim insanları, su kaybını önleyip, kuraklığa karşı tedbir almak için tatlı su barajlarının yapılmasını öneriyor.

‘TROPİKAL BİTKİLER YASAKLANSIN’

Trabzon-Maçka doğumlu bilim insanı İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişimine karşı yapılacak hazırlıklar için, çok su tüketen tropikal bitki ekimlerinin yasaklanmasını savundu. Kadıoğlu, “Tarım büyük problem. Su zengini bir ülke değiliz biz, hatta yarı kurak bir ülkeyiz. Tropikal bitki ekiminin bu nedenle yasaklanması gerekiyor. Tropikal bitkiler, tropikal yağış ister. Biz tropikal bir ülke değiliz, tropikal bir iklime de girmiyoruz. Sıcakları görünce millet tropikal iklime girdiğimizi sanıyor. Tropikal iklimde her gün yağmur yağar, öyle bir şey yok” dedi.

‘ÇOK BUHARLAŞMA AZ YAĞIŞ’

İklim değişiminin Karadeniz’e yaratacağı etkileri anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde Karadeniz’de de bizim yaptığımız çalışmalarda özellikle temmuz ayında Karadeniz’de buharlaşma yağış miktarını geçiyor.

2040 yılına doğru ilk defa böyle bir şeyle karşılaşacağız. Temmuz ayı da Karadeniz’de mısırın sap yaptığı ay. Karadeniz’de de su problemi olacağı gözüküyor ama Akdeniz kadar değil. Karadeniz’de dereler çok kısa, dik, yağmurlar yağınca akıp denize doğru iniyor. Belki ilerleyen yıllarda Karadeniz’e akan nehirlerin önünde, denizin içinde tatlı su barajları yapmamız gerekecek. Karadeniz’de suyu depolama problemi var” diye konuştu.

‘FINDIK, MISIR, ÇAYDA TEHLİKE VAR’

Buharlaşmanın artmasıyla tarım ürünlerinin suya olan ihtiyacının da artacağını belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, “Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar buharlaşmadan daha fazladır. Bu nedenle sulama ihtiyacı düşüktür ama ısınmayla birlikte yağışlar hafiften artsa bile, 2040 yıllarında özellikle temmuz aylarında buharlaşmadaki artış yağışın üstünde olacak.

O zaman su açık verecek toprakta sulamaya ihtiyaç olacak. Karadeniz’de bu nedenle mısırda birazcık tehlike var. Tabii fındık ve çay da öyle. Artık çay ve fındık,kıyılar ve dağlarda aynı anda oluşmaya başlıyor. Karadeniz, Türkiye’de iklim değişikliğinin sigortası” ifadelerini kullandı.

KAYNAK KARASU HABER